Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Κι όμως υπάρχει λύση για τους 11.000 μικροομολογιούχους!

Λύση που θα περιορίζει τις απώλειες των μικρών ομολογιούχων, οι οποίοι έχασαν τα λεφτά τους επενδύοντας στα ελληνικά ομόλογα, επεξεργάζεται η νέα ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

Το θέμα αφορά 11.000 γηγενείς, οι οποίοι ως γνωστό υπέστησαν απομείωση 50% του κεφαλαίου που είχαν επενδύσει σε κρατικά ομόλογα, ενώ πήραν το υπόλοιπο 50% σε μακροχρόνια ομόλογα. Και τούτο παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της τότε κυβέρνησης, που είχε υπουργό Οικονομικών τον Β. Βενιζέλο, ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν θα «κουρευτούν».

Η λύση, κατά τη γερμανική εφημερίδα, είναι τα μακροχρόνια ομόλογα που τους έχουν δοθεί (30ετούς διάρκειας) να αντικατασταθούν με πενταετή ομόλογα.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Ε.Ε. δεν θέλησε να εξαιρέσει τους μικροομολογιούχους από το PSI και δεν ενέκρινε την αποζημίωσή τους με φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς φοβόταν το ενδεχόμενο να εγερθεί θέμα άνισης μεταχείρισης μεταξύ εγχώριων και ξένων επενδυτών.

Υπέρ της αποζημίωσης των συγκεκριμένων αποταμιευτών τάχθηκαν στο παρελθόν πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.

Εξυπακούεται ότι όποιος ομολογιούχος δεχτεί την ανταλλαγή αυτή θα παραιτείται από τις δικαστικές διεκδικήσεις και τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο Β. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών έλεγε στις 22 Φεβρουαρίου για τους συγκεκριμένους ομολογιούχους: «Είπα πως θα ληφθεί μέριμνα ώστε όσες κατηγορίες πολιτών πρέπει να διασφαλισθούν θα διασφαλισθούν». Σχεδόν ταυτόχρονα έλεγε άλλα έξω, όπου διαβεβαίωνε τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι δεν θα υπάρξει καμία μέριμνα για τους μικρούς ομολογιούχους.

Στη φάση εκείνη ήταν ο Ζαν Κλον Γιούνκερ, που είχε καρφώσει τον Β. Βενιζέλο και είχε δηλώσει ότι, με βάση τις διαβεβαιώσεις που είχε από τον Β. Βενιζέλο, δεν θα υπάρξει «άμεση ή έμμεση» αποζημίωση των ιδιωτών ομολογιούχων στο πλαίσιο του PSI, διότι αυτό θα προκαλούσε κύμα απαιτήσεων από τους ιδιώτες επενδυτές που υπέστησαν τις απώλειες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ