Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Κιλκίς: Επένδυση 3.000.000 ευρώ από τη Eurimac

Επένδυση άνω των 3.000.000 ευρώ εγκαινιάζει την επόμενη εβδομάδα στο Κιλκίς η βορειοελλαδική εταιρία ζυμαρικών EURIMAC. Η επένδυση αφορά την παραγωγή του συνόλου της θερμικής ενέργειας της εν λόγω βιομηχανίας μέσω της λειτουργίας ενός σύγχρονου λέβητα υπέρθερμου ύδατος, ο οποίος, αντί της παραδοσιακής καύσης μαζούτ ή φυσικού αερίου, καίει ορυζοφλοιό, που παράγεται ως υποπροϊόν στο συγγενικό εργοστάσιο της EURICOM Hellas, στη Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης. Η επένδυση έχει υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου και, όπως σημειώνει η διοίκηση της εταιρίας, πέρα από τον οικολογικό της χαρακτήρα, επηρεάζει θετικά το κόστος ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος. Παράλληλα, δε, συμβάλλει θετικά και στο συναλλαγματικό ισοζύγιο της χώρας, σύμφωνα με τη EURIMAC, καθώς αφενός δεν χρησιμοποιούνται εισαγόμενα καύσιμα αφετέρου η τέφρα που παράγεται από την καύση του ορυζοφλοιού εξάγεται στη Γερμανία και την Αυστρία σε εταιρίες παραγωγής οικοδομικών υλικών, αφού ο εμπλουτισμός του τσιμέντου με την εν λόγω τέφρα αποδίδει σκυρόδεμα υψηλής αντοχής. «Οι εξαγόμενες ποσότητες τέφρας ορυζοφλοιού ήδη εξοικονομούν σημαντικό συνάλλαγμα προς όφελος της εθνικής οικονομίας» αναφέρει σχετικά η εταιρία. Την επένδυση θα εγκαινιάσει την επόμενη Πέμπτη ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, στη μονάδα της EURIMAC στη Βιομηχανική Περιοχή Σταυροχωρίου Κιλκίς.

Η EURIMAC ιδρύθηκε τον Μάιο του 1996 με μετόχους κατά 50% την εταιρία ζυμαρικών Π. Κωνσταντινίδης Α.Ε. (ΜΑΚΒΕΛ), που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1939, και κατά 50% την πολυεθνική εταιρία ρυζιού και ζυμαρικών EURICOM SpA. Το εργοστάσιο της EURIMAC στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, το οποίο λειτουργεί από τον Μάιο του 1998, έχει σήμερα ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 72.000 τόνων ζυμαρικών. Η EURIMAC έχει μέχρι στιγμής υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 40.000.000 ευρώ. Οι κυριότερες επενδύσεις, πέραν του βασικού εργοστασίου παραγωγής ζυμαρικών, είναι η κατασκευή το 2006 ενός σύγχρονου σιμιγδαλόμυλου, μαζί με τα απαραίτητα σιλό αποθήκευσης σκληρού σιταριού, ετήσιας δυναμικότητας άλεσης 80.000 τόνων σκληρού σιταριού. Το δε 2010 η EURIMAC επένδυσε στην κατασκευή αποθήκης ετοίμων προϊόντων με 9.000 παλετοθέσεις, απ’ όπου διακινεί τα προϊόντα της.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ