Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Κίνα:Τρόμος για παγκόσμιο ντόμινο

Μέσα σε 20 ημέρες οι δείκτες των τριών χρηματιστηρίων έχουν πέσει έως 42% προκαλώντας συναγερμό στους αναλυτές

Επί τρεις εβδομάδες κατρακυλούν τα χρηματιστήρια της Σανγκάης, του Χονγκ Κογκ και της Σενζέν, κατακρημνίζοντας τις αξίες των μετοχών των κινεζικών επιχειρήσεων -αρχικά των μικρομεσαίων και τώρα και των μεγάλων βιομηχανικών-, συρρικνώνοντας τους δείκτες κατά 30% έως 42% και σημαίνοντας συναγερμό στην παγκόσμια αγορά. Οχι γιατί οι διεθνείς επενδυτές έχουν χαρτοφυλάκια ιδιαίτερα εκτεθειμένα στα κινεζικά χρηματιστήρια (υπάρχουν μεγάλοι περιορισμοί στη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων στις κινεζικές εισηγμένες).

Ούτε γιατί δεν αναμενόταν διόρθωση σε ένα ταμπλό γεμάτο «φούσκες» (μόνο τον τελευταίο χρόνο η αξία των μετοχών στη Σανγκάη, για παράδειγμα, έχει σημειώσει άνοδο 150%). Επειδή, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, αφενός είναι ορατός ο κίνδυνος μετακύλισης της χρηματιστηριακής κρίσης στην πραγματική οικονομία, κυρίως όμως γιατί το Πεκίνο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό στο να την τιθασεύσει παρά τα δισεκατομμύρια που διέθεσε και παρά τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβε.

Φούσκες

Η σφοδρότητα της διόρθωσης αντανακλά ως έναν βαθμό τη μανιώδη ρευστοποίηση από τους Κινέζους μικροεπενδυτές των κερδών τους από την αναρρίχηση του δείκτη σε υψηλά έτους στις 12 Ιουνίου, εξάντλησε όμως τελείως τη ρευστότητα. Στην αγορά δεν υπήρχαν αγοραστές, παρότι στα μέτρα που έλαβαν οι Αρχές περιλαμβάνεται και η -ανήκουστη- διεύρυνση των εγγυήσεων (collaterals) ώστε να περιλάβουν ακόμα και κατοικίες. Στα άλλα μέτρα που επίσης απέτυχαν να ανακόψουν τη «βουτιά» περιλαμβάνονται περικοπή των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας -τέταρτη φορά φέτος-, επιβολή αυστηρών κανόνων αποτροπής ανοιχτών πωλήσεων, προαναγγελία αγορών πακέτων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από αμοιβαία κεφάλαια και κρατικούς κολοσσούς, αναστολή 28 προγραμματισμένων νέων εκδόσεων. Μέχρι συστηματική προπαγάνδα από τα κρατικά ΜΜΕ περί… ρόδινης κατάστασης στις αγορές οργανώθηκε.

Η αποτυχία ανακοπής της χρηματιστηριακής πτώσης ερμηνεύεται ως αδυναμία του Πεκίνου να θεσπίσει μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς και να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, αν και η χρηματιστηριακή πτώση δεν απορρέει από την αναπτυξιακή επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου (αυτή καταγράφεται ήδη από τις αρχές του έτους με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 7% από 7,4%), ο κίνδυνος να ανατροφοδοτήσει την επιβράδυνση είναι ορατός: Οι τιμές των εξαγώγιμων πρώτων υλών συμπαρασύρθηκαν πτωτικά, οι ζημιές που υφίστανται πλέον οι μικροεπενδυτές θα έχουν σύντομα αντανάκλαση στην κατανάλωση. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, πολύ σοβαρότερο απ’ ότι η ελληνική κρίση, κατά τους αναλυτές.

Wall Street: Σοκ από μπλακάουτ

Ενα «τεχνικό πρόβλημα» που προκλήθηκε πιθανόν από εγκατάσταση νέου λογισμικού πριν από το άνοιγμα της αγοράς έθεσε χθες για ώρες εκτός διαπραγμάτευσης τις μετοχές στους δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE), με εξαίρεση τον NASDAQ. Η αναστάτωση στη Wall Street προκάλεσε άμεσες ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο και το υπουργείο Οικονομικών ότι παρακολουθούν το «πρόβλημα», με διευκρινίσεις ότι δεν έχουν μέχρι τώρα υπάρξει στοιχεία ότι τα προβλήματα οφείλονται σε δόλια ενέργεια. Ακολούθως το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνας (FBI) ανακοίνωσε ότι επίσης «παρακολουθεί» την κατάσταση, αλλά δεν συντρέχει λόγος να αρχίσει κάποια έρευνα, ενώ το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις κακόβουλης ενέργειας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ