Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Κίνδυνος μπλακ άουτ σε 500.000 νοικοκυριά

Στις 500.000 υπολογίζονται τα νοικοκυριά που δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα.Προκειμένου να διευκολυνθούν και να πάνε χρονικά λίγο πίσω οι διακοπές ρεύματος, το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να δώσει παράταση 40 ημερών για την εξόφληση του τέλους αντί της προθεσμίας των 80 ημερών από την έκδοση του λογαριασμού που ορίζει ο νόμος. Η παράταση προαναγγέλλεται από τη ΓΕΝΟΠ, η διοίκηση της οποίας υποστηρίζει πως «ο υπουργός Οικονομικών, ανήσυχος από το γεγονός ότι οι λογαριασμοί για τους οποίους έχει λήξει το 80ήμερο ξεπερνούν τις 500.000 (και συνεχώς αυξάνονται), ετοιμάζει τροπολογία για να επιμηκύνει το όριο (που έπειτα από αυτό βγαίνει η εντολή διακοπής) και να το πάει στις 120 ημέρες». Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει επίσημη παράταση. Εχει ενημερώσει, όμως, πως το έκτακτο τέλος θα βεβαιώνεται στις εφορίες μετά την παρέλευση 120 ημερών από την αρχική ημερομηνία εξόφλησης και θα κινούνται διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξής του, όπως κατασχέσεις ακινήτων και μισθών.

Μέχρι σήμερα τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και το υπουργείο Οικονομικών υποστήριζαν πως η καταβολή της έκτακτης εισφοράς μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος εξελίσσεται ικανοποιητικά. Μάλιστα, τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά λειτούργησαν, κατά το ΥΠ.ΟΙΚ., υποβοηθητικά για τη μείωση του ελλείμματος του 2011.

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ υποστηρίζουν πως ακόμα και με τη μετάθεση του χρονικού ορίου για την έκδοση εντολής διακοπής της ηλεκτροδότησης «τίποτα δεν θα αλλάξει». «Εκείνο το οποίο σίγουρα θα γίνει είναι να καταστραφεί η ΔΕΗ, της οποίας ο ρόλος δεν είναι να είναι φοροεισπράκτορας και εκβιαστής του ελληνικού λαού» επαναλαμβάνει η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ.

Από το σύνολο των 7.500.000 λογαριασμών της ΔΕΗ που εκδίδονται κάθε δίμηνο τέλος ακινήτων περιλαμβάνουν οι περίπου 6.300.000. Από τις 10 Οκτωβρίου που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με τέλος ακινήτων έχουν εκδοθεί 9.500.000 λογαριασμοί και το συνολικό ύψος των τελών φτάνει σε 1,95 δισ. ευρώ. Εδώ και περίπου 15 ημέρες οι υπηρεσίες της ΔΕΗ έδωσαν εντολή στους τεχνικούς και τους εργολάβους να ξεκινήσουν τις διακοπές ηλεκτροδότησης από τις περιοχές όπου η τιμή ζώνης ξεπερνά τα 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ