Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Κίνημα «δεν πληρώνω» και από τους εργάτες

Μόνο το 20% έως 30% από τους 400.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που παραμένουν απλήρωτοι έως και πέντε μήνες πρόκειται να λάβουν τα χρήματά τους. Σύμφωνα με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που είναι ο διαμεσολαβητής, μέσω της διαδικασίας συμβιβασμού στις περιπτώσεις που υπάρχουν τέτοιας μορφής διαφορές μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, διαπιστώνεται από απροθυμία έως αδυναμία εύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το αδιέξοδο παρατείνεται για άγνωστο χρονικό διάστημα, για πάνω από 250.000 εργαζομένους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 15% όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή στο 6% του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΣΕΠΕ, υπολογίζεται ότι οι εργοδότες που έχουν καταγγελθεί για μη καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζομένους φτάνουν τους 150.000 πανελλαδικά. Αφού σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό η διαδικασία συμφιλίωσης – συμβιβασμού δεν καρποφορεί, βάσει νόμου η Επιθεώρηση Εργασίας έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην επιβολή προστίμου, να στείλει την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα, έως και να κινήσει την αυτόφωρη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η περίπτωση των απλήρωτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είναι μία μόνο πτυχή του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας. Με βάση επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, ένας στους τρεις εργαζομένους δουλεύει παίρνοντας «μαύρα» χρήματα. Συγκεκριμένα, η αδήλωτη εργασία στο πρώτο τετράμηνο του έτους έχει φτάσει στο 36,3% και μάλιστα εκφράζονται φόβοι από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Εργασίας ότι το ποσοστό αυτό είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (46%) δουλεύουν είτε με συνθήκες ημιαπασχόλησης είτε εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι με 4ωρη ή 6ωρη και με μία ή δύο φορές εργασία την εβδομάδα, ο μισθός στο τέλος κάθε μήνα είναι αισθητά μειωμένος.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ