Τετάρτη, 21 Απρ 2021

«Κίτρινος πυρετός» με «ιό» της Κομισιόν

Η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν για την πορεία του Μνημονίου αναφέρει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου πρέπει να έχει ανοίξει η αγορά ταξί, «με την κατάργηση των εμποδίων στον αριθμό αδειών που μπορούν να εκδοθούν και στο τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για μία άδεια». Το πρωθυπουργικό γραφείο ζήτησε από τον Μ. Βορίδη να το φέρει προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο πριν το θέσει προς διαβούλευση. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό στους ιδιοκτήτες ταξί, που τους τελευταίους μήνες λειτουργούν υπό καθεστώς ανασφάλειας για το μέλλον τους. Υπήρχε η ελπίδα ότι το σχέδιο νόμου θα προχωρήσει πριν από τις εκλογές και συνεπώς θα μπορούσαν (ελέω προεκλογικού κλίματος…) να πετύχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Η εμπλοκή με το νομοσχέδιο εντείνει την ανασφάλεια, καθώς έχει από την αρχή του χρόνου εκπνεύσει η διετής απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών που προέβλεπε ο «νόμος Βερελή». Η απαγόρευση είχε καταστεί πολυετής μέσω υπουργικών αποφάσεων, αλλά από τις αρχές του 2012 όποιος θέλει να πάρει άδεια ταξί μπορεί να καταθέσει σχετική αίτηση στην περιφέρεια και οι υπηρεσίες της τελευταίας πρέπει να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά μέσα σε δύο μήνες.

Η πρόβλεψη της τρόικας για «άνοιγμα» της αγοράς ταξί μέσα στον Μάρτιο, την ίδια ώρα που δεν έχει απαντήσει στο νομοσχέδιο που της έστειλε ο κ. Βορίδης, προβληματίζει το υπουργείο.

Ο υπουργός Υποδομών έστειλε, μάλιστα, επιστολή στην τρόικα με την οποία ζητά να στείλουν γρήγορα τις παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου προκειμένου να προχωρήσει. Οι ελεγκτές έχουν λάβει το νομοσχέδιο εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες, χωρίς να δώσουν σημεία ζωής.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη νομιμοποίηση της μεταβίβασης αδειών που εδώ και δεκαετίες γίνεται στη «μαύρη αγορά» με τεράστιες απώλειες εσόδων για το Δημόσιο, αλλά και την κατάργηση του περιορισμού κατοχής μέχρι και δύο αδειών ανά φυσικό πρόσωπο. Ταυτόχρονα, όμως, προβλέπονται κριτήρια με βάση τα οποία θα εκδίδονται νέες άδειες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ