Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Κλειδώνει αύριο το πακέτο των σκληρών μέτρων, ενώ η ελληνική κοινωνία φλέγεται

Με την ανεργία να έχει εκτοξευτεί, με πάνω από 1.200.000 άτομα, και την ύφεση να βουλιάζει κατά 6,3% τη χώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δέχεται αύριο το μεσημέρι στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών το ηγετικό κλιμάκιο της τρόικας.

Η συνάντηση γίνεται εν μέσω κινητοποιήσεων, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν μόλις ανακοινωθούν με λεπτομέρειες τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5-13,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 6 δισ. θα περικοπούν από μισθούς και συντάξεις, ενώ 300.000.000 θα περικοπούν από επιδόματα αναπήρων και άλλων ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Από τα προνοιακά επιδόματα θα κοπούν συνολικά 900.000.000 ευρώ, ενώ 1,38 δισ. θα κοπεί από τον χώρο της υγείας. Το πακέτο προβλέπει ακόμα και περικοπές 1,2 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Στο τραπέζι θα πέσουν όλα τα σκληρά μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση για αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επανέλθει το σκληρό σενάριο για τις συντάξεις που προβλέπει η μείωση να ξεκινήσει όχι από τα 1.000 ευρώ, αλλά από πολύ χαμηλότερα, από τα 600-700 ευρώ. Οσον αφορά το εφάπαξ βοήθημα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να επανέλθει στο προσκήνιο η επιβολή κλιμακωτής εισφοράς από 1% έως 3% για όλους τους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη από το 1995 και μετά. Παράλληλα εξετάζεται:

-Κατάργηση δώρων και επιδομάτων για συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

-Πλαφόν στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων στα 720 ευρώ.

-Περικοπή του εφάπαξ κατά 22,6% μεσοσταθμικά.

-Κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και των επιδομάτων αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι 250.000 δημόσιοι λειτουργοί που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, οι πυροσβέστες, οι δικαστικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι διπλωμάτες και οι αρχιερείς, προβλέπεται να υποστούν μειώσεις από 7%-23% αναδρομικά από το Ιούλιο του 2012. Επιπλέον, οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας θα χάσουν τις αυτόματες μισθολογικές προαγωγές τους. Οι 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να υφίστανται πρόσθετες απώλειες, κυρίως μέσω νέων παρεμβάσεων στους βασικούς μισθούς, στα μισθολογικά κλιμάκια και στο καθεστώς των μισθολογικών ωριμάνσεων. Οι 60.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα δουν τις συνολικές αποδοχές τους να μειώνονται 35%-40% με την εφαρμογή ενός ενιαίου μισθολογίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα εγείρει ενστάσεις για το 18% των παρεμβάσεων του πακέτου περικοπών, ήτοι για μέτρα ύψους 1,45 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η τρόικα

-θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει νέες περικοπές φαρμακευτικών δαπανών κατά 450.000.000 στην υγεία,

-αμφιβάλλει αν θα επιτευχθεί η περικοπή 500.000.000 ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες,

-αμφισβητεί τις προβλέψεις για περικοπή καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά 500.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ