Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Κλείδωσαν τον Εφραίμ στο κελί 2 της έκτης πτέρυγας!

Στο κελί με τον αριθμό δύο, στην έκτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται όσοι κατηγορούνται για οικονομικά εγκλήματα, μεταφέρθηκε χθες ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.Το πρώτο πράγμα που ζήτησε ο μοναχός, όταν έφτασε στις φυλακές, ήταν να βρίσκεται σε κελί μόνος του, προκειμένου να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα και να προσεύχεται, αίτημα που έγινε δεκτό από τη διεύθυνση του σωφρονιστικού καταστήματος.

Επίσης ζήτησε να μάθει πού βρίσκεται η εκκλησία των φυλακών, καθώς και να διευκολυνθούν οι μοναχοί που επιθυμούν να τον επισκεφθούν.

Την ίδια στιγμή γινόταν γνωστό το σκεπτικό του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών (υπ’ αριθμόν 3682/2011), το οποίο ήρε τη διαφωνία που είχε προκύψει, μετά τη διαφωνία του εισαγγγελέα και της ανακρίτριας για την ποινική του μεταχείριση, υπέρ της τελευταίας, με αποτέλεσμα ο ηγούμενος να κριθεί προφυλακιστέος για την υπόθεση των ανταλλαγών μεταξύ της μονής και του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, το δικαστικό συμβούλιο (το οποίο συγκροτήθηκε από τους δικαστές Αλεξάνδρα Κακκαβά, Θεόδωρο Σπηλιάδη και Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου) υιοθέτησε την άποψη της ειδικής εφέτου ανακρίτριας Ειρήνης Καλού ότι οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής εις βάρος του κατηγορουμένου ενισχύονται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεών του, ήτοι: από την εκμετάλλευση της ιδιότητάς του ως καθηγουμένου αγιορείτικης μονής παγκόσμιας ακτινοβολίας, που μπορούσε να επηρεάσει πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους, από την επί μακρό χρόνο τέλεση των αξιόποινων πράξεων που δεν προσιδιάζουν στο μοναχικό του σχήμα και την πνευματική του αποστολή και από την προκλητικά μεγάλη ζημία εις βάρος του Δημοσίου.

Επιπλέον στο σκεπτικό αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια σημαντικού χρονικού διαστήματος από το τέλος Δεκεμβρίου του 2001 ως το έτος 2008 κατόρθωσε ο ηγούμενος να πείσει, κατά το κατηγορητήριο, νομικούς συμβούλους και προέδρους του ΝΣΚ, υφυπουργούς, υπουργούς, αρμόδιους υπαλλήλους της ΚΕΔ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και τη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη, για την ευνοϊκή αντιμετώπιση των αιτημάτων.

Αυτές οι ενέργειες κατά το Συμβούλιο Εφετών «καταδεικνύουν ότι είναι άτομο με εγκληματική δράση, ως στοιχείο της προσωπικότητάς του, ενεργώντας επιτήδεια και μεθοδευμένα. Μάλιστα δεδομένου ότι ο κατηγορούμενος, που ήταν ο ιθύνων νους και εμπνευστής των αξιόποινων πράξεων, εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιότητα του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, υπάρχει κίνδυνος να εκμεταλλευθεί πάλι την ιδιότητα του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου για τη διάπραξη και άλλων πράξεων συναφών με αυτές που με το κατηγορητήριο του αποδίδονται ότι έχει διαπράξει».

Και αυτό διότι σύμφωνα με το βούλευμα εκκρεμεί ήδη η υπόθεση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των παραλίμνιων εκτάσεων και αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα, εφόσον συνεχίζεται η αντιδικία με το Ελληνικό Δημόσιο.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μαντζούνης στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο ζητούσε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο γέροντας Εφραίμ, με το σκεπτικό ότι «όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κατηγορούμενος ενεργούσε, κατά τα ιστορούμενα στο κατηγορητήριο, όχι δι’ ίδιον προσωπικό συμφέρον αλλά ως εκπρόσωπος και για λογαριασμό της Μονής Βατοπαιδίου…»

Παράλληλα επισημαίνει ότι έχουν παρέλθει τριάμισι χρόνια από τον χρόνο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων, χωρίς να προκύπτει περαιτέρω εγκληματική του δραστηριότητα, ενώ ζητούσε να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι στον συγκατηγορούμενό του μοναχό Αρσένιο για τις ίδιες κατηγορίες έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Η απολογία του

«Εμείς πάντοτε είχαμε ευγενή κίνητρα. Θέλουμε με εμπειρικό τρόπο να μαρτυρήσουμε την αλήθεια της Ορθοδοξίας σε όλη την οικουμένη και νυχθημερόν όλοι οι πατέρες κι εγώ ταπεινά θυσιαζόμαστε για τον λαό του Θεού. Δεν έχουμε ιδιοτελή ελατήρια για καμία κίνησή μας και προσπαθούμε με τις ταπεινές δυνάμεις μας να παρηγορούμε τους ανθρώπους που μας πλησιάζουν». Με αυτά τα λόγια ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ φέρεται να έκλεισε την πολύωρη απολογία του ενώπιον της ειδικής εφέτου ανακρίτριας Ειρήνης Καλού, η οποία, τελικά, οδήγησε στις 23 Δεκεμβρίου στην προφυλάκισή του.

Νωρίτερα είχε επισημάνει στην ανακρίτρια ότι η «πάγια θέση της μονής ήταν να μείνουν στη λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις» και ότι «οι ανταλλαγές τους επιβλήθηκαν από την τότε κυβέρνηση, για να ικανοποιηθούν οι τοπικοί φορείς που δεν τους ήθελαν στην περιοχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γέροντας Εφραίμ επισήμανε στην κυρία Καλού: «Γι’ αυτόν τον λόγο οι νομικοί μας σύμβουλοι μας είπαν ότι πρέπει να δεχτούμε αυτή τη θέση της κυβέρνησης γιατί αλλιώς θα είχαμε μακροχρόνιες διαδικασίες. Εμείς και συγκεκριμένα εγώ, λόγω της επαφής μου με τον πρίγκιπα Κάρολο, και αφού μιλήσαμε μαζί, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του να συνεργαστεί με το πριγκιπικό ίδρυμα σε θέματα οικολογίας με το Βατοπαίδι για το Μετόχι της Ξάνθης. Οταν λέω “Μετόχι”, εννοώ λίμνη και παραλίμνιες. Είχαμε κάνει ακόμα μια μελέτη με το Ιδρυμα Γουλανδρή για θέματα οικολογίας. Είχαμε κάνει μελέτες για το Μουσείο ιχθυολογίας με τον καθηγητή κ. Κουφόπουλο. Είχαμε κάνει μελέτη για οικολογικούς περιπάτους και γενικά θέλαμε να υλοποιήσουμε το όραμα του Γέροντά μας Ιωσήφ που ήθελε το Μοναστήρι να διατηρήσει το Μετόχι του στο Πόρτο Λάγος και να έχει μια έντονη πνευματική παρουσία, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου».

Την ίδια στιγμή, ο ηγούμενος Εφραίμ αρνήθηκε ότι προσπάθησε να επηρεάσει τους τότε υπουργούς και διευκρίνισε ότι όταν σε επιστολή της μονής (2004) αναφερόταν ότι «η διαδικασία της ανταλλαγής έχει γίνει αποδεκτή σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο», συνοψίζονταν όσα είχαν συζητηθεί με στελέχη της κυβέρνησης, καθώς, όπως ανέφερε, «όταν συμφωνούν μετ’ επιμονής τρεις υπουργοί (Τσιτουρίδης, Μπασιάκος, Κοντός) για συνολικές ανταλλαγές, τότε τρεις υπουργοί είναι υψηλό κυβερνητικό επίπεδο».

Οσο για τις επισκέψεις του στα γραφεία του στην Αθήνα, είπε ότι «έτσι συνηθίζεται στο Αγιον Ορος, την πρώτη φορά να πηγαίνει ο ηγούμενος και να ξαναπηγαίνει μόνο αν είναι μεγάλη ανάγκη. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να επηρεάσουμε αθέμιτα τις αποφάσεις των υπουργών».

Οσον αφορά τις επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, υποστήριξε ότι είχαν σκοπό την επίδοση προσκλήσεων. Με τον διευθυντή του τότε πρωθυπουργού Ιωάννη Αγγέλου περιορίζονταν οι συζητήσεις τους, όπως είπε ο ηγούμενος Εφραίμ, σε θέματα που σχετίζονταν με την αγιορείτικη παράδοση και όχι με τη μονή, εκτός από μία φορά, χωρίς ωστόσο εκείνος να δείξει κανένα ενδιαφέρον.

Οσον αφορά το Ολυμπιακό Ακίνητο, ο ηγούμενος φέρεται να επισήμανε ότι προτάθηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου να μπει στη διαδικασία των ανταλλαγών, διότι ήταν γι’ αυτούς μεγάλο οικονομικό βάρος και ήθελαν πάση θυσία να το διώξουν.

Επιπλέον, εξήγησε ότι οι εταιρίες RASSADEL και MADEUS συστήθηκαν προκειμένου η μονή να προχωρήσει στην αναστύλωση της και να είναι σε θέση να κάνει φιλανθρωπικό έργο.

Βάσω Παλαιού


Νέα επεισόδια στο διπλωματικό πιγκ πογκ με τους Ρώσους για την προφυλάκιση

 

Πληθαίνουν τα γκρίζα σύννεφα στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας με αφορμή την προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ. Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας συνέχισε το ιδιότυπο πινγκ πονγκ που έχει ξεκινήσει με τη Μόσχα. Οι εξελίξεις αυτές βέβαια προκαλούν προβληματισμό στο ΥΠΕΞ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που είχε επιχειρηθεί μια εκ νέου προσέγγιση με τον Πούτιν, ώστε να λιώσουν οι πάγοι εξαιτίας των πολιτικών αποφάσεων που είχε λάβει ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Σε δήλωσή του ο κ. Δελαβέκουρας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνορωσικών σχέσεων».

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με δήλωση του εκπροσώπου του Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, είχε εκφράσει «τη βαθιά ανησυχία από την απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για τη φυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ πριν από τη δικαστική διερεύνηση, κάτι που δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Με μια ισορροπημένη δήλωση πήρε θέση χθες η Νέα Δημοκρατία διά του τομεάρχη Δικαιοσύνης Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος τόνισε: «Στις δικαστικές αποφάσεις οφείλουν σεβασμό οι πάντες και σε κάθε περίπτωση. Ο καθένας όμως έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του».

Ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η προφυλάκιση διατάσσεται όταν κάποιος είναι ύποπτος φυγής ή τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Εκεί νομίζω ότι η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ήταν εξαιρετικά αυστηρή».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης χαρακτήρισε και χθες σε συνέντευξή του την προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη και ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου «εξόφθαλμα παράλογη» και άφησε αιχμές κατά της Δικαιοσύνης.

Τέλος τη βαθιά ανησυχία του εξέφρασε και το νούμερο δυο του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ενώ πικετοφορία διοργανώθηκε έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα καθώς και συγκέντρωση με αίτημα την αποφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ στην πρεσβεία μας στη Λευκωσία.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ