Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Κλείνουν (!) και τους παιδικούς

Τα… σκουπίδια ξανάρχονται από σήμερα, μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να αρχίσει καταλήψεις στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Παράλληλα, πάρθηκε μία απόφαση που μόνο ερωτήματα μπορεί να προκαλέσει, καθώς πρόκειται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Και αυτό γιατί η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να κάνει καταλήψεις και σε παιδικούς σταθμούς, ενώ προβλήματα θα δημιουργηθούν και στους υπόλοιπους πολίτες που εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ, αφού και σε αυτά προγραμματίζονται καταλήψεις.

Οι εργαζόμενοι κατέβασαν ρολά σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων, ενώ ετοιμάζουν καταλήψεις στους ΧΥΤΑ και στα αμαξοστάσια και δεν θα επιτρέπουν σε κανένα απορριμματοφόρο να μαζέψει και να μεταφέρει σκουπίδια.

Για σήμερα οργανώνεται και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της ομοσπονδίας, στην πλατεία Καραϊσκάκη, και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Την ίδια ώρα κρίσιμη, αν όχι καθοριστική, για την απόφαση της κυβέρνησης, κάτω από την πίεση της τρόικας και του Μνημονίου 3, να προχωρήσει αρχικά στη διαθεσιμότητα 2.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους και στη συνέχεια στην απόλυση αναμένεται να αποδειχτεί η σημερινή μέρα.

Και αυτό γιατί λήγει η προθεσμία, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για να αποσταλούν από τις υπηρεσίες οι διαπιστωτικές πράξεις, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαθεσιμότητα για 12 μήνες των υπαλλήλων, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι στις 27 Νοεμβρίου, όταν και θα καταβληθεί η προκαταβολή του μηνός Δεκεμβρίου, οι υπάλληλοι αυτοί θα λάβουν το 75% του μισθού τους.

Πάντως, όπως έγραψε και η «κυριακάτικη δημοκρατία», η προσφυγή στη Δικαιοσύνη εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας προβληματίζει έντονα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός υποστήριξε ότι δεν σκοπεύει να στείλει καμία λίστα με τα ονόματα των υπαλλήλων που θα πρέπει να βγουν σε διαθεσιμότητα. Μιλώντας το περασμένο Σάββατο στο Mega, ο κ. Σγουρός είπε ότι οι καταστάσεις δεν θα αποσταλούν έπειτα από ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου. Μάλιστα, προχώρησε και σε μία πρόταση ισοδύναμου μέτρου: να καλύψει η Περιφέρεια Αττικής με τα έσοδά της, χωρίς να χάσει χρήματα που προορίζονται για έργα, τους μισθούς όσων υπαλλήλων καλούνται να βγουν σε διαθεσιμότητα.

Εξαιρέσεις

Εν τω μεταξύ, με χθεσινό του non paper το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξαιρεί «ευαίσθητες» ομάδες υπαλλήλων από τη ρύθμιση, ακόμη και αν πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα κινητικότητας:

Πιο συγκεκριμένα, εξαιρούνται οι υπάλληλοι των ανωτέρω κατηγοριών εφόσον:

I. Ο σύζυγος ή η σύζυγός του έχει ενταχθεί και εξακολουθεί να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εργασιακή εφεδρεία.

II. Ο σύζυγος, η σύζυγος ή τέκνο τους, που τους βαρύνει φορολογικά και ζει μαζί τους, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.

III. Εχουν προσληφθεί με διαδικασίες που αφορούν ΑΜΕΑ.

IV. Είναι πολύτεκνοι, εφόσον τα τέκνα τούς βαραίνουν φορολογικά.

V. Είναι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί και τους βαραίνει φορολογικά.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ