Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Κλείνουν μία-μία οι πόρτες για συμφωνία με τους δανειστές!

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο! Ανυπόμονος τώρα και ο Γιούνκερ

Κανένα περιθώριο για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν βλέπουν πλέον Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπως προκύπτει από καταιγισμό χθεσινών δηλώσεων, ανακοινώσεων και διαρροών, οι οποίες εμφανίζουν τις διαπραγματεύσεις να έχουν βαλτώσει.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε χθες, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ε.Ε., ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε σε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών ότι η υπομονή του με την Αθήνα έχει αρχίσει να εξαντλείται και ότι τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρξε πρόοδος. Ομως η ίδια πηγή τόνισε ότι ο κ. Γιούνκερ επέμεινε ότι δεν πρέπει να προετοιμαστούν σχέδια για πιθανή έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο: «Το Grexit αποτελεί ταμπού για τον κ. Γιούνκερ».

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες «κανένας στο Eurogroup δεν περιμένει ότι τα θέματα στήριξης της Ελλάδας θα λυθούν έως τις 24 Απριλίου», προσθέτοντας μάλιστα ότι είναι «μη ρεαλιστικό» να αναμένεται εκταμίευση βοήθειας προς τη χώρα μας εντός του τρέχοντος μηνός. Η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συνεργασία με την ελληνική πλευρά είναι «απλώς αδύνατη» και ότι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς κυριαρχεί «απογοήτευση, απελπισία και παραίτηση» από οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ετοιμάζει τις βαλίτσες της για τις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να συνεδριάσει αύριο ή μεθαύριο το Brussels Group. Το ελληνικό ζήτημα θα κυριαρχήσει από αύριο και στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Ταμείου «χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών». «Ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις θα πάρουν τώρα τη δυναμική που χρειάζεται, για να έχουν αίσιο τέλος εν ευθέτω χρόνω» τονιζόταν στην ανακοίνωση. Ο διευθυντής Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ Χοσέ Βινιάλ επισήμανε χθες ότι η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και τους Ελληνες, και δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ο αντίκτυπός της στην εμπιστοσύνη απέναντι στο κοινό νόμισμα.

Γερούν,Βόλφγκανγκ αποκλείουν τώρα λύση στις 24 Απριλίου

Κατηγορηματικός ότι «δεν αναμένεται λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Απριλίου» εμφανίστηκε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις. Ο κ. Σόιμπλε μάλιστα έριξε λάδι στη φωτιά δηλώνοντας ότι «κανείς δεν έχει καμία ιδέα πώς θα υπάρξει συμφωνία για το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ελλάδας». Για αργή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της (για ακόμη μια φορά) παραπονέθηκε επίσης χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας σε συνέδριο στις ΗΠΑ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι κατέστρεψε τα βήματα προόδου της προηγούμενης κυβέρνησης. Επίσης, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις ενός Grexit, δηλαδή της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει οποιαδήποτε (αρνητική) εξέλιξη στην Ελλάδα.

Οι αγορές

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα συμβεί χρεοκοπία» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αλλά πρόσθεσε ότι «αν κοιτάξετε την Ελλάδα, δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης ως σύνολο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών μάς λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει το οτιδήποτε θα συμβεί. Δεν μπορείτε να δείτε καμία μόλυνση».

Τη δυσαρέσκειά του για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε ότι «οι διαφορές σε ορισμένα σημεία εξακολουθούν να είναι μεγάλες».

Δημόσιο: Αντλησε 1 δισ. από τρίμηνα γραμμάτια

Με το ποσό των 812.500.000 ευρώ που άντλησε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε δημοπρασία τρίμηνων έντοκων γραμματίων και με τις πρόσθετες μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187.500.000 ευρώ, οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν σήμερα, το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τα έντοκα γραμμάτια ύψους 1 δισ. ευρώ που λήγουν αύριο, Παρασκευή, ξεπερνώντας άλλον έναν σκόπελο.

Στη χθεσινή έκδοση έντοκων γραμματίων το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,70% και η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,30 φορά. Τα «κάστανα από τη φωτιά» έβγαλαν κατά κύριο λόγο οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είχαν στην κατοχή τους το μεγαλύτερο μέρος των εντόκων που λήγουν αύριο, και έτσι μπόρεσαν να συμβάλουν στην κάλυψη της χθεσινής έκδοσης.
Επόμενος σταθμός για τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας είναι η 8η Μαΐου, όταν λήγουν εξάμηνα έντοκα ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Ακολουθεί στις 12 Μαΐου η καυτή πατάτα της δόσης ύψους 746.600.000 ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ στις 15 Μαΐου λήγουν τρίμηνα έντοκα ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Μείωση 554.000.000 € στα έσοδα των ταμείων

Μείωση 17,7% κατέγραψαν σωρρευτικά τα έσοδα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) κατά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2015 εισπράχθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, τον ΟΑΕΔ και τον ΕΟΠΥΥ 2,66 δισ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Το ποσό αυτό είναι κατά 554.000.000 ευρώ μικρότερο σε σχέση με τα 3,24 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Ας σημειωθεί ότι στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους προβλέπεται αύξηση κατά 2,3% στη συγκεκριμένη κατηγορία εσόδων, αλλά αντίθετα καταγράφεται σημαντική υποχώρηση.
Την ίδια στιγμή, προκύπτει ότι τον Φεβρουάριο του 2015 καταγράφηκε αύξηση κατά 2% στις δαπάνες για συντάξεις και κατά 22,2% στις παροχές ασθενείας. Ταυτόχρονα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΦΚΑ ανήλθαν σε 1,88 δισ. ευρώ, όταν τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν 1,76 δισ. ευρώ.

Πτώση χθες στα ομόλογα δεκαετίας!

Η διάψευση των προσδοκιών για συμφωνία με τους δανειστές στο Εurogroup της επόμενης εβδομάδας (24 Απριλίου 2015) οδήγησαν σε νέα πτώση τις τιμές των μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ανεβάζοντας παράλληλα τις αποδόσεις τους. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε κατά 1,94% και έκλεισε στις 743,95 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών να κάνουν νέα βουτιά (-5,08% ο κλαδικός δείκτης) και να κλείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Περίπου την ίδια ώρα, οι τιμές των ομολόγων υποχωρούσαν και η απόδοση για τα δεκαετή ομόλογα ξεπερνούσε το 12% επιστρέφοντας σε υψηλά επίπεδα δύο ετών. Οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με την απόδοση, καθώς οι επενδυτές ζητούν αυξημένη απόδοση για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν.

Μάριος Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ