Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Κλείνουν τα ταμεία σε όλες τις εφορίες με εντολή της τρόικας

Με τη χρήση μόνο ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή οι φορολογούμενοι θα μπορούν σύντομα να προμηθεύονται μέσω του TAXISnet τα παράβολα που χρειάζονται για να πληρώσουν χρέη ή άλλες βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο

, να θεωρούν ηλεκτρονικά τα συμβόλαια μίσθωσης ακινήτων, να λαμβάνουν ηλεκτρονικά το εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογίας εισοδήματος, να κάνουν τις αλλαγές στα στοιχεία διαμονής τους και να αναθέτουν σε συμβολαιογράφους να καταχωρίζουν στο έντυπο Ε9 τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους.

Μαζί με τη μείωση του αριθμού των εφοριών από τις περίπου 300 που ήταν στις αρχές του 2011 σε λιγότερες από 100 φέτος, η τρόικα έχει ζητήσει και την κατάργηση των ταμείων στις εφορίες που θα παραμείνουν. Σήμερα σε κάθε εφορία λειτουργεί ταμείο, στο οποίο οι φορολογούμενοι πληρώνουν κάθε είδος φόρου και προμηθεύονται παράβολα. Η τρόικα θεωρεί ότι η λειτουργία ταμείων στις εφορίες είναι σπατάλη ανθρώπινων πόρων, καθώς τον ρόλο του ταμία του Δημοσίου μπορούν κάλλιστα να παίξουν οι τράπεζες οι οποίες, ούτως ή άλλως, εισπράττουν για λογαριασμό του Δημοσίου μεγάλο αριθμό φόρων, εισφορών και τελών (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία από τη ΓΓΠΣ οι εξής ηλεκτρονικές υπηρεσίες:

– Αγορά παραβόλου για κάθε χρήση με όλα τα τραπεζικά προϊόντα. Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του να επιλέγει το παράβολο που χρειάζεται σε κάποια υπηρεσία, να τυπώνει έναν κωδικό με το αντίστοιχο ποσό και να αγοράζει το παράβολο μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζά του, στο γκισέ, σε ΑΤΜ, στο web banking. Με τον κωδικό και μόνο θα πηγαίνει στην υπηρεσία που θέλει να χρησιμοποιήσει το παράβολο, η οποία στη συνέχεια μέσα από τον υπολογιστή της θα διαπιστώνει την εξόφληση του παραβόλου.

– Πληρωμή οποιασδήποτε βεβαιωμένης μη ρυθμισμένης οφειλής στο σύνολό της ή μέρος αυτής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα. Ο πολίτης θα μπορεί με τον υπολογιστή του να τυπώνει την όποια οφειλή θέλει και να την πληρώνει όποτε θέλει μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζά του, όπως στο γκισέ, σε ΑΤΜ, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking, phone banking). Με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί να πληρώνει και τη δόση, εφόσον έχει μπει σε διαδικασία ρύθμισης οφειλών.

– Ηλεκτρονική υποβολή και θεώρηση των μισθωτηρίων ενοικίασης. Με το σημερινό καθεστώς ο εκμισθωτής ενός ακινήτου θα πρέπει εντός 30 ημερών από την υπογραφή ενός μισθωτηρίου συμβολαίου να προσέλθει στο τμήμα εισοδήματος οποιασδήποτε εφορίας και να το θεωρήσει. Αν δεν το θεωρήσει, τότε η μίσθωση θεωρείται άκυρη ενώπιον της Δικαιοσύνης (εφόσον ο ιδιοκτήτης προσφύγει σε αυτήν για έξωση του μισθωτή ή για κάθε άλλη διαφωνία μαζί του).

Με τη νέα υπηρεσία ο ιδιοκτήτης θα καταχωρίζει ηλεκτρονικά τα στοιχεία της μίσθωσης του ακινήτου. Στις περιπτώσεις ακινήτων επιφάνειας άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων θα αναγράφεται και ο αριθμός και τα στοιχεία του απαιτούμενου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.

– Ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων μεταβιβάσεων ακινήτων από τους συμβολαιογράφους. Το σχέδιο αποσκοπεί στην πλήρη κατάργηση του εντύπου Ε9 (που υποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση), αφού οι συμβολαιογράφοι θα ενημερώνουν αυτόματα, κατά τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης, τα ηλεκτρονικά αρχεία της Εφορίας. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να συντάσσουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι τις δηλώσεις Ε9 κάθε φορά που αγοράζουν ή πωλούν ένα ακίνητο. Οι βασικές πληροφορίες για κάθε ακίνητο που μεταβιβάζεται θα αποστέλλονται από τους συμβολαιογράφους, μέσω διαδικτύου, στη ΓΓΠΣ και από εκεί θα γίνεται η ενημέρωση στο περιουσιολόγιο. Στο μέλλον θα επιδιωχθεί και η ηλεκτρονική διασύνδεση των συμβολαιογραφικών γραφείων της χώρας με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων, προκειμένου να αποσταλούν ηλεκτρονικά στους φορολογούμενους χρήστες του TAXISnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013. Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 όλοι οι φορολογούμενοι ανεξαιρέτως υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωσή τους, άρα θα λάβουν και ηλεκτρονικά το εκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή του φόρου μέσω του TAXISnet.

Αλλαγή τόπου διαμονής μέσω internet

Στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου για περιορισμό της ανάγκης των φορολογουμένων να επισκέπτονται τις εφορίες για τις συναλλαγές τους θα ενεργοποιηθεί και μία νέα υπηρεσία από το TAXISnet που βάζει τέλος στην ταλαιπωρία όσων φορολογουμένων θέλουν να αλλάξουν τα στοιχεία διαμονής τους. Σήμερα οι φορολογούμενοι για να αλλάξουν τη διεύθυνση κατοικίας τους έπρεπε να στήνονται στην ουρά του Μητρώου των ΔΟΥ. Με το νέο σύστημα η διαδικασία μεταβολής της διεύθυνσης κατοικίας των φυσικών προσώπων επιτηδευματιών θα γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας.

Το TAXISnet θα παρέχει τη δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα που είναι πιστοποιημένοι χρήστες να προβούν στη μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας τους μέσω διαδικτύου, συμπληρώνοντας το σχετικό πεδίο του εντύπου Μ1 «Απόδοσης ΑΦΜ / Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» που θα αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε περίπτωση που η κατοικία του φυσικού προσώπου, χρησιμοποιείται ως επαγγελματική έδρα, με τη διαδικασία αυτή, μεταβάλλεται μόνο η διεύθυνση κατοικίας του.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής μεταβολής της διεύθυνσης κατοικίας, θα ενημερώνεται η αρμόδια ΔΟΥ, η οποία αποδέχεται τη δήλωση και καταχωρίζει τη νέα διεύθυνση στο Μητρώο του TAXIS. Οι βεβαιώσεις που παράγονται από το σύστημα με την καταχώριση της μεταβολής θα αποστέλλονται ταχυδρομικά από τη εφορία στη νέα διεύθυνση του ενδιαφερομένου.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ