Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Κλέβουν εν ψυχρώ τη γη των Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα

Ο Ράμα αρπάζει με το «έτσι θέλω» τα σπίτια των Βορειοηπειρωτών

Απίστευτη απόφαση εξόντωσης και εκδίκησης! Οργή στην Αθήνα. Απαλλοτριώνεται η παραλιακή περιοχή Αυλώνα – Αγίων Σαράντα

Συγκλονιστική μαρτυρία: «Ο εφιάλτης που έζησα στα χέρια των Αλβανών εξαιτίας του Κατσίφα»

Η Θέση μας: Χάος αντί για κράτος δικαίου

Διαβάστε επίσης:

Με άγριο ξυλοδαρμό υποδέχτηκαν τον 19χρονο Αλβανό στο κελί του

Ντου 200 αστυνομικών στο ΑΠΘ για τα κυκλώματα ναρκωτικών

Ο Τσακαλώτος «αδειάζει» τον Στουρνάρα

Το ΕΚΑΣ του 2019 θα φτάνει μόνο για τσίχλες! 12 € μηνιαίως

Εκκλησία: Ο Ιερώνυμος καρφώνει τώρα τον Τσίπρα!

Κοκορομαχία με επικοινωνιακές ρουκέτες σε εκλογικό φόντο

Ζητά και ΜΚΟ για διδασκαλία «μακεδονικών»

«Κάλυψη» (!) στα καρτέλ του Τύπου

Αποθρασύνθηκαν οι Αλβανοί! Με νόμο του… Χότζα χαρακτηρίζουν «δημόσια» χιλιάδες στρέμματα Ελλήνων

Οι Αλβανοί όχι μόνο δεν σταματούν τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας, αλλά συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Χθες, με μια απόφαση που παραπέμπει σε άλλες εποχές και φέρει την υπογραφή του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, κλέβουν -στην κυριολεξία- τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα, για να τις… παραχωρήσουν σε στρατηγικούς επενδυτές! 

Ο Ράμα εκμεταλλεύεται αυτό που ίσχυε την εποχή του Χότζα, δηλαδή ότι οι Ελληνες που ζουν στη Βόρειο Ηπειρο δεν μπορούν να έχουν τίτλους ιδιοκτησίας! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περιουσίες να περνούν στο αλβανικό κράτος (στο υπουργείο Τουρισμού), το οποίο τις χαρακτηρίζει «δημόσιες» και τις διανέμει όπως εκείνο θέλει. 

Και μολονότι ο νόμος αναφέρεται σε κρατικές ιδιοκτησίες, όπως επισημαίνει το himara.gr επικαλούμενο τους σχετικούς χάρτες που συνοδεύουν την απόφαση, υπογραμμίζει ότι στην πραγματικότητα υπάρχει καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών. 

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 46 τεμαχίων συνολικής έκτασης 1.614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια έκτασης 1.377 εκταρίων βρίσκονται στον Δήμο Χειμάρρας και μόνο πέντε τεμάχια, έκτασης 237 εκταρίων, βρίσκονται στην Αυλώνα και τα Εξαμήλια (μια περιοχή που εκτείνεται από την Παλάσα έως τους Αγίους Σαράντα). 

Οι εκτάσεις που οικειοποιείται το υπουργείο Τουρισμού της Αλβανίας, με σκοπό την παραχώρησή τους αντί ενός ευρώ, ανήκουν σε Ελληνες χριστιανούς ορθόδοξους του Δήμου Χειμάρρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο, στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού περνούν:

92,46 εκτάρια στους Δρυμάδες (και Γκιλεκάτες)

78,87 εκτάρια στο Βούνο

62,77 εκτάρια στη Χειμάρρα (μεταξύ άλλων 34,66 στο Λειβάδι, 4,97 στο Ποτάμι, 2,76 στο Φιλικούρι)

60,1 εκτάρια στο Παλέρμο

4,48 εκτάρια στο Πικέρνι

24,48 εκτάρια στο Λούκοβο

46,46 εκτάρια στον Αγιο Βασίλη.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι πρόκειται για απόφαση «αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις» και, ως εκ τούτου, καλεί την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει τον νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Ν.Δ.: Ο Ράμα «ξεσαλώνει»

 Από τη μεριά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος σε δήλωσή του τόνισε: «Η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε σε μια απαράδεκτη απόφαση, που στρέφεται ευθέως κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι η αμήχανη πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί αποθρασύνει τον κ. Ράμα. Οι περιουσίες των ομογενών μας στη Χειμάρρα πρέπει να επιστραφούν και η σχετική απόφαση να ανακληθεί άμεσα. Ας κατανοήσει ο κ. Ράμα ότι οι καλές διμερείς σχέσεις και η ευρωπαϊκή προοπτική δεν οικοδομούνται με συνεχείς προκλήσεις».

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

Καθεστώς τρομοκρατίας επιβάλλει η αλβανική αστυνομία στους Βουλιαράτες

Καθηγητής Ιατρικής περιγράφει τις ανακρίσεις, τις απειλές με φυλάκιση και τις εισβολές στα σπίτια της ομογένειας

Στιγμές τρομοκρατίας βίωσε το περασμένο Σάββατο ο Ιωάννης Αμπατζόγλου, όταν ταξίδεψε, όπως πολλοί Ελληνες, στους Βουλιαράτες ώστε να παρευρεθεί στο 40ήμερο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Μάλιστα, όπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο ακτινοφυσικός Ιατρικής και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονικός υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, οι αλβανικές Αρχές τον ανέκριναν δύο φορές, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδό του από την Αλβανία, ενώ με απίστευτο θράσος τον απείλησαν ότι θα τον βάλουν στη φυλακή!

Επίσης, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, η αλβανική αστυνομία μπαίνει με το «έτσι θέλω» σε σπίτια Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, ενώ ένα από τα καψώνια που αναγκάζονται να υπομένουν είναι η καθημερινή και πολύωρη διακοπή ρεύματος στα σπίτια τους.

Η ταλαιπωρία του άρχισε το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου, όταν έφτασε στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. «Ο Αλβανός υπάλληλος αστυνομικός του τελωνείου πληκτρολόγησε τα στοιχεία της ταυτότητάς μου και αμέσως κάλεσε έναν άλλο αστυνομικό, ο οποίος με οδήγησε σε έναν χώρο ανάκρισης. Εκεί με απείλησαν ότι, εάν πάω στους Βουλιαράτες για το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, θα με κλείσουν φυλακή. Στο ίδιο δωμάτιο ήταν και ακόμα ένας Ελληνας, με τον οποίο ασχολιόταν ένας άλλος Αλβανός αστυνομικός, δείχνοντάς του ένα έγγραφο, και ο ένας από τους αστυνομικούς που μιλούσε μαζί μου μού είπε: “Βλέπεις τι παθαίνει αυτός εδώ; Τα ίδια θα πάθεις κι εσύ αν δεν μας ακούσεις”. Στη συνέχεια τους ανέφερα την ιδιότητά μου και τους είπα ότι εμείς στην Ελλάδα δεν απειλούμε τους Αλβανούς με φυλάκιση αν πάνε σε κάποιο χωριό. Μετά ένας αξιωματικός της αλβανικής αστυνομίας μού είπε: “Professor, μπορείς να πας όπου θέλεις”».

Το μνημόσυνο 

Ο κ. Αμπατζόγλου είδε με τα μάτια του τα δρακόντεια μέτρα που είχαν λάβει οι αλβανικές Αρχές εν όψει του μνημοσύνου του Κωνσταντίνου Κατσίφα την επόμενη μέρα, στη διαδρομή από το Αργυρόκαστρο, όπου διανυκτέρευσε μαζί με ακόμα τρεις Ελληνες, προς το χωριό του 35χρονου ομογενούς. Οπως τονίζει, «σε όλη τη διαδρομή υπήρχαν μπλόκα της αστυνομίας. Μάλιστα σε ένα από αυτά μας σταμάτησαν αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση οπλισμού και αλεξίσφαιρα γιλέκα, έλεγξαν τα στοιχεία μας και μας ρώτησαν πού πηγαίνουμε και αν πηγαίνουμε στους Βουλιαράτες. Οσο πλησιάζαμε στους Βουλιαράτες τόσο τα μπλόκα πλήθαιναν. Υπήρχαν μπλόκα και μέσα στα χωριά, αλλά και στις διασταυρώσεις του κεντρικού δρόμου που οδηγούσαν σε αυτά». 

Στη συνέχεια, αφού παρακολούθησε το μνημόσυνο, στο οποίο, όπως σημειώνει, «δεν υπήρχε πολύς κόσμος επειδή οι αλβανικές Αρχές δεν επέτρεψαν στους Ελληνες να περάσουν τα σύνορα, αλλά και στο εσωτερικό της Αλβανίας παρεμποδίστηκε η μετακίνηση Ελλήνων, επίσης κάποιοι οδηγήθηκαν για μερικές ώρες στα κρατητήρια στους Αγίους Σαράντα», πήρε τον δρόμο της επιστροφής.

—-

Καψώνια και στην επιστροφή

Ο γολγοθάς του καθηγητή Αμπατζόγλου δεν είχε τέλος, καθώς, ενώ επέστρεφε στην Ελλάδα οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν στο τελωνείο της Κακαβιάς και, κατά τη διαδικασία ελέγχου των ταυτοτήτων, τον μετέφεραν εκ νέου σε ένα δωμάτιο ώστε να τον ανακρίνουν για να τους πει «τι είδε στους Βουλιαράτες». Μάλιστα, του ζήτησαν να υπογράψει ένα αλβανικό κείμενο και, όταν επέμενε να μην το κάνει, «μου είπαν ότι θα με αφήσουν να φύγω, αλλά δεν θα μπορέσω να μπω στην Αλβανία ποτέ ξανά».

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ