Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

«Κλικ» στα μνημεία του Ελληνισμού!

Η έκθεση φωτογραφίας του καθηγητή  Θεοδώρου Κορρέ, που ταξιδεύει 50 χρόνια στη Μικρά Ασία και την ανατ. Μεσόγειο 

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Τα τελευταία 50 χρόνια ταξιδεύει καταγράφοντας και «αιχμαλωτίζοντας» με τον φωτογραφικό φακό του την ομορφιά και τη μαγεία των μνημείων της βυζαντινής, της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής εποχής. Το πάθος και η αγάπη του καθηγητή Θεοδώρου Κορρέ για τα πολιτιστικά αυτά τοπόσημα έχουν οδηγήσει τα βήματά του σε διάφορα σημεία της Ελλάδας αλλά και της Μικράς Ασίας, όπου έχει τραβήξει δεκάδες χιλιάδες λήψεις μνημείων, κάποια από τα οποία μας είναι παντελώς άγνωστα.

Μια νέα μεγάλη έκθεση, η οποία φιλοξενείται την περίοδο αυτή στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», μας δίνει τη δυνατότητα να βουτήξουμε στα βαθιά νερά της Ιστορίας και να γνωρίσουμε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, όπως καταγράφηκαν με τη φωτογραφική ματιά του φιλίστορα Θεοδώρου Κορρέ.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο». Στη φωτογραφική αυτή περιήγηση επιχειρείται ένα ταξίδι σε εμβληματικά μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, σε τόπους και περιοχές όπου έδρασαν ελληνικές κοινότητες, με σημείο αναφοράς πάντα την ανατολική Μεσόγειο. Η Πέργαμος, η Αττάλεια, η Αλεξάνδρεια, η Αίγυπτος, η Κιλικία καθώς και άλλες τοποθεσίες όπου ο Ελληνισμός αναπτύχθηκε παρουσιάζονται σε μια εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας (διαρθρώνεται σε επτά ενότητες), όπου πέρα από τα αρχαιολογικά μνημεία βλέπουμε και τα εκκλησιαστικά.

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται τόποι και μνημεία από τις περιοχές της αρχαίας Αιολίδας και της Ιωνίας. Εδώ θα δει κανείς μοναδικές εικόνες από την Ασσο, το Αϊβαλί και την Πέργαμο, ενώ στη δεύτερη ενότητα εντάσσονται μέρη όπως ο Κιρκιντζές, η Εφεσος, η Πριήνη, τα Δίδυμα της Μιλήτου, αλλά και η Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας.

Στην επόμενη ενότητα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν μέρη όπως το Λιβίσι, η Κέκοβα και τα Μύρα από την περιοχή της Λυκίας, ενώ ακολουθούν τοποθεσίες όπως η Αττάλεια και η Πέργη, αλλά και το περίφημο μοναστήρι του Αλαχάν στην Κιλικία. Αμέσως μετά παρουσιάζεται η Ιορδανία με το Αμάν, ενώ ξεχωριστή ενότητα αποτελεί το Ορος Σινά με την ονομαστή Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την έβδομη ενότητα, η οποία έχει ως θέμα την Αίγυπτο και παρουσιάζει τον Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στο Κάιρο και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Ολες οι φωτογραφίες που κοσμούν τις προθήκες του ιδρύματος συνοδεύονται από κειμενολεζάντες και ταυτόχρονα πλαισιώνονται από κείμενα και χάρτες, όπου μπορεί κανείς να βρει τις βασικότερες πληροφορίες για την ελληνική παρουσία διαχρονικά στις περιοχές αυτές.

* Info: Η έκθεση με τίτλο «Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο» θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έως και τα τέλη Φεβρουαρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ