Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

«Κληρώνει» για το μετρό του Βορρά

Τον Οκτώβριο θα κριθούν όλα για το μετρό Θεσσαλονίκης, οπότε και θα ξεκαθαρίσει αν το έργο μπορεί να συνεχίσει ή όχι υπό την παρούσα μορφή. Σε συνεδρίαση των φορέων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολου Τζιτζικώστα, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Στράτος Σιμόπουλος τόνισε ότι θα μεσολαβήσει εξαντλητικός διάλογος με την ανάδοχο κοινοπραξία, από την οποία περιμένει άμεσα την ποσοτικοποίηση των οικονομικών της διεκδικήσεων και δήλωσε διατεθειμένος να εξαντλήσει τα όρια της σύμβασης, ώστε να ικανοποιηθούν όσες διεκδικήσεις κριθούν εύλογες. Εσπευσε πάντως να εξηγήσει ότι ο απαιτούμενος επανακαθορισμός της σχέσης της Αττικό Μετρό με την ανάδοχο κοινοπραξία θα γίνει στο πλαίσιο της ισχύουσας σύμβασης.

Θέλοντας να δώσει και μια νότα αισιοδοξίας -και αφού είπε ότι, αν συνεχιστούν οι εργασίες, το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016-, επέδειξε την ΚΥΑ με την υπογραφή του υπουργείου Οικονομικών, που περιμένει άμεσα και την υπογραφή του υπουργείου Εργασίας, ώστε σε λίγες εβδομάδες να παραδοθεί στον ανάδοχο ο χώρος στο Παπάφειο. Εντός του Οκτωβρίου θα δοθεί και ο χώρος στην Πατρικίου, ενώ για τη Νέα Ελβετία και το αμαξοστάσιο κάλεσε τον δήμο να πάρει την πολιτική απόφαση για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις υπηρεσιακών παραγόντων. Τέλος, στις 2 Οκτωβρίου θα συζητηθεί ο καθορισμός της τιμής μονάδας για τις απαλλοτριώσεις στη Βούλγαρη.

Από την πλευρά της αναδόχου κοινοπραξίας, ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Σίμας παραδέχτηκε το πρόβλημα της ρευστότητας και σημείωσε ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων μόνο αν λυθούν προβλήματα, όπως η παράδοση των χώρων των εργοταξίων, η ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών, αλλά και το οικονομικό.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να βομβαρδίζει με ερωτήματα τους βασικούς εμπλεκομένους, προαναγγέλλοντας μάλιστα μια συνάντηση των φορέων για το θέμα κάθε μήνα, ενώ απευθύνθηκε με ένταση κατά του δήμου για τις καθυστερήσεις στις περιοχές των εργοταξίων στη Νέα Ελβετία και την Πυλαία.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σιμόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει η Εγνατία Οδός εποπτεύουσα αρχή του έργου, ώστε να παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς, με την Αττικό Μετρό να παραμένει προϊσταμένη αρχή, ενώ επανέφερε την πρότασή του να υπάρχει ένας εντεταλμένος στο Δ.Σ. της Αττικό Μετρό υπεύθυνος για τη Θεσσαλονίκη.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ