Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Κοινή επιστολή στον Παπαδήμο από τους εργοδότες και εργαζομένους για να μην κοπούν 13ος -14ος

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον η καυτή πατάτα για τη μείωση των μισθών στο Δημόσιο. Εργοδότες και εργαζόμενοι αρνήθηκαν μείωση στον κατώτατο, στον 13ο και τον 14ο μισθό και στην αυτόματη παράταση ισχύος των κλαδικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους (μετενέργεια). Με κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου και προς τους θεσμικούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατέληξαν σε μια συμφωνία που θεωρούν μάλιστα ότι πρέπει να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που κάνει με την τρόικα.

Επειτα από μια μαραθώνια συνάντηση που κράτησε έως αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι οργανώσεις εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) και εργαζομένων (ΓΣΕΕ) συμφώνησαν ότι πρέπει:

1. Να διατηρηθεί ό,τι προβλέπεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για κατώτατους μισθούς, 13ο και 14ο μισθό.

2. Να παραμείνει ως έχει το πλαίσιο μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων.

3. Να ξεκινήσει άμεσα τριμερής διάλογος (κυβέρνηση, εργοδοτικοί και εργατικοί φορείς) για το μη μισθολογικό κόστος και το αποτέλεσμά του να νομοθετηθεί. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με αναζήτηση ισοδύναμων αποτελεσμάτων.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η ΓΣΕΕ δεν συμφώνησε στην πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων για πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για το 2012 και το 2013. Επίσης σημειώνεται ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη μειωθεί το 2010 και το 2011 κατά 14,3% μεσοσταθμικά, χωρίς να υπολογίζονται οι μειώσεις από τη φορολογία και τις έκτακτες εισφορές.

Το επιχείρημα της τρόικας ότι πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα αντικρούεται με σαφή αναφορά σε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα σε εθνικό επίπεδο πολύ περισσότερο. Συγκεκριμένα, αναφέρονται η γραφειοκρατία που προκύπτει από την πολυνομία, ο κρατικός παρεμβατισμός, το φορολογικό σύστημα, η διαφθορά και η αντιεπιχειρηματική νοοτροπία. Οι κοινωνικοί εταίροι πρόσθεσαν επίσης ότι ενδεχόμενη μείωση μισθών θα επηρεάσει σημαντικά τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ η αφαίρεση και άλλων πόρων μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ