Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Κοινόχρηστα 4.701 ευρώ τον μήνα δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Μπορεί η κρίση να βαθαίνει, ωστόσο οι σπατάλες στον δημόσιο τομέα συνεχίζονται ακατάπαυστα. Υπουργοί και ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται την ανάγκη δραστικών περικοπών, ακολουθώντας την ίδια τακτική.

Από τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία» προκύπτει ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης επιδεικνύει την προτίμησή του σε ακριβά ξενοδοχεία, πληρώνοντας για μία διανυκτέρευση 290 ευρώ, την ώρα που το συνολικό κόστος του ταξιδιού του μαζί με τον γεν. γραμματέα του υπουργείου αγγίζει τα 3.500 ευρώ. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δαπανά για τα κινητά των συνεργατών του περί τα 1.000 ευρώ μηνιαίως, η καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τον Νοέμβριο φτάνει περίπου τα 39.000 ευρώ και του υπουργείου Περιβάλλοντος για έναν μήνα τα 4.591 ευρώ, ενώ τα κοινόχρηστα για το κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ανήκει κι αυτό στο ΥΠΟΙΚ) φτάνουν τα 4.701 ευρώ μηνιαίως.

Στις Βρυξέλλες

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκλεκτός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου κ. Τσαυτάρης κατάφερε να ξοδέψει -σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια- για ένα τριήμερο στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας – Αλιείας (18-20/3/2013) συμπεριλαμβανομένης της ημερήσιας αποζημίωσής του το ποσό των 1.770 ευρώ.

Προφανώς ο κ. Τσαυτάρης διέμεινε σε πολυτελές ξενοδοχείο. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι για μία διανυκτέρευση ο ελληνικός λαός πλήρωσε 290 ευρώ για το δωμάτιο του υπουργού! Τη δεύτερη ημέρα το κόστος έπεσε στα 160 ευρώ (δίχως να διευκρινίζεται εάν άλλαξε δωμάτιο ή αυτήν ήταν εξαρχής η συμφωνία με το ξενοδοχείο). Σε ό,τι αφορά το εισιτήριο, αυτό κόστισε 900 ευρώ μετ’ επιστροφή, την ώρα που ο κ. Τσαυτάρης για τρεις ημέρες στο εξωτερικό έβαλε στον τραπεζικό του λογαριασμό 429 ευρώ, καθώς η ημερήσια αποζημίωσή του είναι 140 ευρώ (ο κατώτερος μηνιαίος μισθός είναι 150 ευρώ παραπάνω, ήτοι 586)!

Την ίδια ώρα, τον υπουργό συνόδευσε στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής Δημήτρης Μελάς, ο οποίος κατέφθασε μία ημέρα νωρίτερα. Και τα δικά του έξοδα, αν και λιγότερα, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Συνολικά, για τέσσερις ημέρες το κόστος έφτασε τα 1.710 ευρώ, τα οποία -σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στην Δι@ύγεια- κατανέμονται ως εξής: «Α) Αεροπορικό εισιτήριο Αθήνα – Βρυξέλλες -Αθήνα 740 €, Β) Ημερήσια αποζημίωση ημέρες 4 x 110 440 €, Γ) Διανυκτερεύσεις νύχτες 2 x 185 370 € 1 x 160 530 €. Σύνολο 1.710 €»

Με άλλα λόγια, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, χρηματοδότες του οποίου είναι φυσικά ο ελληνικός λαός, «έφυγαν» για ένα ταξίδι της ηγεσίας του υπουργείου περίπου 3.500 ευρώ. Και μάλιστα για να πληρωθούν οι πανάκριβες ξενοδοχειακές «ορέξεις» του κατά τα λοιπά σοσιαλιστή Αθανάσιου Τσαυτάρη!

 

Ακριβή «αρχοντιά»

Μεγάλη ευαισθησία στην καθαριότητα έχουν αρκετά στελέχη της κυβέρνησης και γενικότερα της Δημόσιας Διοίκησης, όπως αποτυπώνεται στις σχετικές δαπάνες οι οποίες γίνονται γνωστές μέσω της Δι@ύγειας. Οπως, για παράδειγμα, στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, όπου οι σπατάλες είναι χαρακτηριστικές. Καταρχάς, στο στρατηγείο του Γιάννη Στουρνάρα αποφάσισαν να δεσμεύσουν πίστωση ύψους 38.940 ευρώ από τώρα και μέχρι τον Νοέμβριο για δαπάνες καθαριότητας. Οπως αναφέρει η σχετική απόφαση, «εγκρίνουμε τη δέσμευση για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Οικονομικών για τον καθαρισμό του κτιρίου επί της Καραγιώργη Σερβίας 8, για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο και μέχρι τον Νοέμβριο του 2013».

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών ξοδεύει άλλα 4.894 ευρώ, όπως αναφέρεται σε άλλη απόφαση, με σκοπό τη διενέργεια διαγωνισμού από τον Δεκέμβριο του 2013 για τον καθαρισμό του ίδιου κτιρίου. Οσον αφορά το υπουργείο Περιβάλλοντος του κ. Ευάγγελου Λιβιεράτου, με ανάλογη απόφαση εγκρίνεται «το ποσό των 4.591 ευρώ για υπηρεσίες καθαρισμού των γραφείων του κτιρίου που στεγάζεται η ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ επί της οδού Αεροπόρου Παπαναστασίου 34 στην Αθήνα για το διάστημα από 14 Μαρτίου 2013 έως και 13 Απριλίου 2013». Η καθαριότητα, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί τη «μισή αρχοντιά» κατά τον σοφό λαό μας, αλλά σε τέτοια κρίση, τόσο δύσκολες συνθήκες, με τους περισσότερους πολίτες να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα και την ώρα που οι δημόσιες δαπάνες επιβάλλεται να περικοπούν δραστικά, τα παραπάνω ποσά δεν είναι και τα πιο φυσιολογικά.

Το κτίριο της Κηφισίας

Πόσο πληρώνει το Δημόσιο για τα κοινόχρηστα ενός κτιρίου του; Μια σχετική ανάρτηση και πάλι του υπουργείου Οικονομικών στη Δι@ύγεια οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα: «Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 4.701,70 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Οικονομικών για πληρωμή κοινόχρηστων μηνός Ιανουαρίου 2013 του κτιρίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί της οδού Κηφισίας 124». Αν αναλογιστούμε πόσα κτίρια χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες του Δημοσίου, στα περισσότερα εκ των οποίων μάλιστα πληρώνει ενοίκιο, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της σπατάλης και εδώ. Γιατί σίγουρα, με τις κατάλληλες διαπραγματεύσεις, τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να είναι αρκετά μικρότερα.

Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα στο Ανάπτυξης

Λεφτά υπάρχουν για τα κινητά του υπουργείου Ανάπτυξης του Κωστή Χατζηδάκη! Και μάλιστα, διατίθενται χρήματα για περισσότερα από δέκα νούμερα, δίχως όμως να ξεκαθαρίζεται ποιοι τα χρησιμοποιούν.

Συγκεκριμένα, με απόφαση που αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια, εγκρίθηκε για το διάστημα 13/1/2013-12/2/2013 το ποσό των 670,62 ευρώ, ενώ για μόλις έναν αριθμό απαιτήθηκαν για το ίδιο διάστημα 446 ευρώ. Συνολικά δηλαδή για τον μήνα Ιανουάριο δόθηκαν πάνω από 1.000 ευρώ. Οπως αναφέρεται, «εγκρίνουμε δαπάνη ποσού 446 ευρώ με το ΦΠΑ προκειμένου να διατεθεί από τις πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού στη VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ για την πραγματοποίηση συνδιαλέξεων κατά το διάστημα από 12.1.2013-12.2.2013». Στην άλλη απόφαση η δέσμευση αφορά συνολικά 10 κινητά τηλέφωνα, με τα χρήματα να δίνονται στην ίδια εταιρία τηλεπικοινωνιών.

Τον επόμενο, μήνα, πάντως, τα χρήματα που δαπανήθηκαν μειώθηκαν κατά περίπου 100 ευρώ, ωστόσο αυξήθηκε ο αριθμός τους. Ετσι, τον Φεβρουάριο το ελληνικό κράτος πλήρωσε τους λογαριασμούς 12 κινητών τηλεφώνων του υπουργείου Ανάπτυξης. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν αναφέρεται σε ποιον ανήκουν οι αριθμοί, παρά μόνο το συνολικό κόστος, που είναι περί τα 900 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν υποθέσουμε ότι μηνιαίο κόστος για τα κινητά τηλέφωνα του υπουργείου είναι κοντά στα 1.000 ευρώ, για έναν χρόνο θα είναι 12.000 ευρώ, διπλάσια δηλαδή από τον μισθό ενός υπαλλήλου που λαμβάνει τον κατώτερο μισθό!

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ