Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα πάρουν πόσα!

Εφάπαξ βοήθημα που θα ξεκινά από τα 500 ευρώ και θα ξεπερνά (ανάλογα με την περίπτωση) ακόμη και τα 1.500 ευρώ θα λάβουν, όχι μέσα στον Μάιο όπως αρχικώς είχε αναγγελθεί αλλά σε μια περίοδο από τον Μάιο έως και Ιούλιο, περίπου 600.000 οικογένειες, οι οποίες κατά το έτος 2012 είχαν πολύ χαμηλά ετήσια πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα. Για τους ενστόλους δεν ισχύει η παραπάνω περίοδος και θα λάβουν κανονικά την εφάπαξ ενίσχυση στις 9 Μαΐου 2014.

Σύμφωνα με το σχέδιο που οριστικοποίησε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει έως τη Μ. Πέμπτη στην ηλεκτρονική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ το επίδομα θα καταβληθεί σε τρεις φάσεις:
*Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως το τέλος Απριλίου, το επίδομα θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου.
*Για τις αιτήσεις που θα εξεταστούν έως το τέλος Μαΐου, το επίδομα θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
*Για τις αιτήσεις που θα εξεταστούν έως το τέλος Ιουνίου, το επίδομα θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και με τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, καθορίστηκαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Ως βασικό εισοδηματικό όριο θα καθοριστεί το ποσό των 6.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα ισχύει για ένα άτομο χωρίς σύζυγο και εξαρτώμενα τέκνα. Από κει και πέρα, το όριο θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ, εφόσον υπάρχει σύζυγος και κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Ειδικότερα, θα προβλέπεται προσαύξηση του εισοδηματικού ορίου των 6.000 ευρώ κατόπιν πολλαπλασιασμού του ποσού των 6.000 ευρώ με το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας κάθε μέλους της οικογένειας του δικαιούχου. Ο βασικός δικαιούχος λαμβάνει συντελεστή 1, η σύζυγος συντελεστή 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο (ανήλικο ή ενήλικο έως 24 ετών) συντελεστή 1/6.

2) Για τη χορήγηση του βοηθήματος θα λαμβάνονται υπόψη και περιουσιακά κριτήρια. Δικαιούχοι θα θεωρούνται όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και ταυτόχρονα κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 125.000 ευρώ αν είναι άγαμοι χωρίς παιδιά ή έως 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι. Για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, όπως Ι.Χ. Αυτοκίνητο, θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα.

3) Το βασικό ποσό του βοηθήματος των 500 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 83,3 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

4) Για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα ισχύσει το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο που ισχύει για τους έγγαμους, ώστε να λάβουν περισσότερες το επίδομα.

5) Για τους ανέργους του 2014 δεν θα εξετάζεται το εισόδημα που είχαν δηλώσει για το 2012.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ