Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Κοινωνικό μέρισμα: Το δύο (νέα) σχέδια για τους δικαιούχους

Φρένο στα σενάρια του παραλόγου για κοινωνικό μέρισμα στα 8 ευρώ, με πρόσχημα την ένταξη ακόμα περισσότερων πολιτών στη λίστα των δικαιούχων, βάζει το υπουργείο Οικονομικών, μετά τον σάλο αντιδράσεων που προκάλεσε η διαρροή των σχεδίων αυτών.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, εξετάζει από μηδενική βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και, το βασικότερο, το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα δίνεται. Ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων έχει μειωθεί δραματικά (από 60.000 ημερησίως σε 13.600), ενώ για την ώρα παραμένουν αδιάθετα 350.000.000 ευρώ από τα συνολικό ποσό των 525.000.000 ευρώ που έχει δεσμεύσει το υπουργείο Οικονομικών για τον σκοπό αυτό.

Την προηγούμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διέρρευσε ένα σχέδιο αλλαγών των όρων χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, που προέβλεπε ότι θα μειώνεται το ύψος του κοινωνικού μερίσματος κατά 1 ευρώ για καθένα ευρώ ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος πάνω από το υφιστάμενο εισοδηματικό κριτήριο. Με αυτή τη διαδικασία κινδύνευε κάποιος να λάβει βοήθημα μόλις 8 ευρώ, επειδή δήλωνε λίγα ευρώ παραπάνω εισόδημα στην Εφορία.

Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση βασίζεται σε δύο σενάρια:

1. Το πρώτο σενάριο και βασικότερο προβλέπει ότι τα εισοδηματικά όρια θα αυξηθούν κατά 500 ευρώ ανά κατηγορία δικαιούχων (δηλαδή ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή του), αλλά το επίδομα δεν θα μειωθεί καθόλου. Για παράδειγμα, στον άγαμο χωρίς παιδιά σήμερα το εισοδηματικό όριο είναι 6.000 ευρώ και το έκτακτο βοήθημα ανέρχεται σε 500 ευρώ. Εφόσον ισχύσει το παραπάνω σενάριο, τότε ο ίδιος φορολογούμενος θα μπορέσει να λάβει το ίδιο επίδομα, εφόσον το ετήσιο εισόδημά του δεν ξεπερνά τα 6.500 ευρώ.

2. Το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο που θα τεθεί στο τραπέζι σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα (και στην οποία θα συμμετέχουν τόσο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΟΚ) είναι να μειώνεται το επίδομα όσο αυξάνεται το εισόδημα. Ομως το επίδομα δεν θα «σβήνει» στα 8 ευρώ, όπως ήταν η αρχική πρόταση, αλλά στα 150 ευρώ για άγαμους, στα 200 ευρώ για έγγαμους χωρίς παιδιά, στα 250 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 300 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά και στα 350 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ