Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

ΚΟΚ: Μείωση προστίμων και δόσεις!

Το υπ. Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών εξετάζει την ελάφρυνση του κόστους στις απλές παραβάσεις

Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), με μείωση των προστίμων κατά 50% αλλά και την πληρωμή τους σε δόσεις, εξετάζουν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών.

Στο τραπέζι έχει πέσει η ελάφρυνση του κόστους του προστίμου στις λεγόμενες απλές παραβάσεις, όπως είναι η παράνομη στάση και στάθμευση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στις επικίνδυνες παραβάσεις και κυρίως σε εκείνες που αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται η παραβίαση του ορίου ταχύτητας, του STOP και του ερυθρού σηματοδότη, αλλά και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Στόχος των αρμοδίων είναι τα πρόστιμα να προσαρμοστούν στα δεδομένα της εποχής, καθώς μία μεγάλη μερίδα οδηγών αδυνατεί, λόγω οικονομικής στενότητας, να πληρώσει τις κλήσεις της Τροχαίας.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των ποσών που δίνονται για τις κλήσεις της Τροχαίας πηγαίνει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι με αυτά τα χρήματα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στις συντάξεις

Επίσης, ένα μικρό μέρος των εισπράξεων από τα πρόστιμα κατευθύνονται στα επικουρικά ταμεία για τις συντάξεις των ενστόλων. Εάν λήξει η ημερομηνία εξόφλησης του ποσού της κλήσης, τότε αναγκαστικά ο πολίτης θα πρέπει να απευθυνθεί στην Εφορία, η οποία κρατά ένα ποσοστό της τάξης του 5% ανά βεβαίωση είσπραξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 βεβαιώθηκαν συνολικά 163.550 επικίνδυνες παραβάσεις σε όλη την επικράτεια. Την πρώτη θέση στη σχετική λίστα είχαν οι παραβάσεις στο όριο ταχύτητας (74.901 κλήσεις), ενώ στη δεύτερη θέση, με μεγάλη διαφορά, ήταν οι παραβάσεις (19.486) για μη χρήση κράνους. Οι περισσότερες παραβάσεις που βεβαιώνονται πάντως είναι για παράνομη στάθμευση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ