Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

«Κόκκινα» δάνεια: Θολό τοπίο στο deal τραπεζών με γύπες

Η αυγή του νέου έτους θα βρει τα ξένα funds να πιάνουν δουλειά, βάζοντας στο στόχαστρο αρχικά τα μεγάλα επιχειρηματικά και εν συνεχεία τα υπόλοιπα «κόκκινα» δάνεια. Το τοπίο σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης και πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει θολό, καθώς δεν έχει χαραχθεί ενιαία γραμμή από τις τράπεζες και καθεμία θα ενεργήσει κατά το δοκούν, ανάλογα με τους όρους και το αντίτιμο.

Πάντως, κάποια από αυτά τα funds φαίνεται ότι θα βάλουν ταυτόχρονα χέρι και στις δύο τσέπες. Από τη μια, θα αποκομίσουν οφέλη από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς συμμετείχαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αντί χαμηλού αντιτίμου. Από την άλλη, θα παίξουν ενεργό ρόλο στην αγοραπωλησία «κόκκινων» δανείων, στοχεύοντας στο επενδυτικό κέρδος.

Χαιρετίζοντας εκδήλωση για τη δημιουργία οργανισμού προώθησης εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη υπογράμμισε πως δεν υπάρχει θεσμική επαφή του τραπεζικού κλάδου με τα λεγόμενα «distress funds» και είναι θέμα της κάθε τράπεζας το πώς θα χειριστεί τα δάνειά της. «Οι συνθήκες, όμως, για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων μέσω τρίτων θα εξαρτηθεί από τους όρους και την τιμή που θα συζητήσουν» διευκρίνισε η κυρία Κατσέλη. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ήδη εσωτερικός μηχανισμός σε κάθε τράπεζα για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχει και ο θεσμός του τραπεζικού διαμεσολαβητή, ο οποίος μπορεί να αναλάβει την υπόθεση κάποιου δανειολήπτη.

Πάντως, η ουσία είναι πως εκπρόσωποι ξένων funds βρίσκονται εδώ και καιρό στη χώρα μας, με τις επαφές να πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι -σε πρώτη φάση- αναμένεται να λάβουν άδεια για τη δραστηριοποίησή τους στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων μόνο funds τα οποία θα δεσμευτούν ότι θα βάλουν «φρέσκο» χρήμα στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Οι πρώτες άδειες για την ίδρυση εταιριών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να δοθούν από την ΤτΕ το προσεχές δίμηνο. Μένει να δούμε αν θα τηρηθεί τα όσα προβλέπει ο νόμος, για τη μεσολάβηση 12 μηνών ανάμεσα στην πρόσκληση του οφειλέτη από τα funds για ρύθμιση του δανείου και την εκχώρησή του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ