Σάββατο, 17 Απρίλιος 2021

«Κόκκινο» για το κτίριο του ΙΕΚ Ομηρος στη Λάρισα!

«Δεν πληροί τις προϋποθέσεις» αποφάνθηκε το ΤΕΕ, ύστερα από το δημοσίευμα της «δημοκρατίας»Μετά τα δημοσιεύματα της «δημοκρατίας», όπου διατυπώνονται οι ανησυχίες γονιών και σπουδαστών για την καταλληλότητα χρήσης του κτιρίου για το οποίο έχουν αιτηθεί άδεια λειτουργίας το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ και το Aegean College (ιδίων συμφερόντων) στη Λάρισα, η απάντηση-πραγματογνωμοσύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) είναι καταλυτική. 

Να θυμίσουμε ότι το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ θέλησε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην πόλη της Λάρισας, σε κτίριο στο οποίο στεγαζόταν η Β’ Εφορία Λάρισας, που κάηκε τον περασμένο Μάρτιο. Οπως ήταν αναμενόμενο, μια τέτοια κίνηση προκάλεσε πολλά και εύλογα ερωτήματα για το πώς ένα καμένο κτίριο μπορεί να λειτουργήσει και να φιλοξενήσει νέα παιδιά. Ακολούθησαν καταγγελίες και επιστολές-ερωτήματα στις αρμόδιες Αρχές. 

Οι απαντήσεις ήρθαν με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, στην οποία γίνεται σαφές ότι το κτίριο στη συμβολή των οδών Ρούσβελτ και Πατρόκλου στη Λάρισα, για το οποίο είχαν αιτηθεί άδεια λειτουργίας το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ και το Aegean College, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία εκπαιδευτηρίου, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί στατικά επαρκές.

Ακατάλληλο

Συγκεκριμένα, η υπό εξέταση στατική μελέτη δεν πληροί τα ακόλουθα: δεν επαρκούν οι πυρινοληψίες που έγιναν, δεν επαρκούν οι κρουσιμετρήσεις, λανθασμένη κατάταξη του χάλυβα σε σημερινή-σύγχρονη κατηγορία, που αφορά την αντοχή του υλικού, δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο μέτρησης για τα πάχη, βάρη (πλαγιοκαλύψεις, επιστρώσεις επενδύσεων κ.λπ.), κι έτσι προκύπτουν αμφιβολίες για τη στάθμη αξιοπιστίας των μόνιμων φορτίων. 

Για να ήταν εφικτό το συγκεκριμένο κτίριο να στεγάσει εκπαιδευτήριο θα έπρεπε να γίνουν τεράστιες παρεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό, που απαιτούν μεγάλο κόστος και χρόνο. Με την υφιστάμενη μελέτη, όλες οι παρεμβάσεις εντοπίζονται μόνο στην τοιχοποιία. Και, για να γίνει ακόμα πιο σαφές το συμπέρασμα της πραγματογνωμοσύνης, το ΤΕΕ προχώρησε σε επιμέρους -σαφέστατη- διευκρίνιση: «Από την υπ’ αρ. ΤΕΕ 29191/04.12.2018 πραγματογνωμοσύνη προέκυψε ότι, από τη στατική μελέτη που περιλαμβάνεται στην υπ’ αρ. 78/2018 άδεια δόμησης (όπως ενημερώθηκε μέχρι και την 15.10.18), δεν πορίζεται πλήρης συμμόρφωση με τις προαναφερόμενες διατάξεις (ΚΑΝΕΠΕ, ΕΝ 1998, ΥΑ υπ. αρ. ΔΝΣγ/34033 Π.Ε./ΦΝ 275/3.02.2016) και έτσι δεν τεκμηριώνεται ο ελάχιστος στόχος Β1». 

Ακόμη ένα σημαντικό θέμα είναι αυτό των μέτρων πυρασφάλειας του κτιρίου. Υστερα από έκτακτο έλεγχο της Περιφερειακής Δ/νσης της Πυροσβεστικής Θεσσαλίας, διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στα μόνιμα μέτρα πυροπροστασίας και θα έπρεπε να γίνει ανάκληση των πιστοποιητικών πυροπροστασίας του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ και του Aegean College. Αντί για αυτό, δόθηκε 10ήμερη προθεσμία να «συμμορφωθούν» με τις προϋποθέσεις. Ομως, μια διοικητική πράξη, όταν έχει εκδοθεί παράτυπα -όχι ορθά-, ο μόνος τρόπος να διορθωθεί είναι να γίνει η διαδικασία πάλι από την αρχή με τα σημερινά δεδομένα και την ισχύουσα νομοθεσία. Ολο αυτό το θέμα και ο χειρισμός του από τον τοπικό διοικητή Λάρισας έχουν προκαλέσει και το «ενδιαφέρον» της Εισαγγελίας και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος (σύμφωνα με τις δικές μας ασφαλείς πληροφορίες). Το υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο σε όποια απόφασή του να λάβει υπόψη του όλα αυτά τα νέα δεδομένα (στοιχεία, εμπειρογνωμοσύνη ΤΕΕ κ.λπ.), γιατί το όλο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με γνώμονα τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και την ασφάλεια των σπουδαστών στους εκπαιδευτικούς χώρους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ