Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

ΚΟΛΑΣΗ! Με «σημαία» την Οικονομία και την Παιδεία ξεσπάθωσαν οι «δελφίνοι» του ΠΑΣΟΚ στην Κ.Ο.

Η… κόλαση του Δάντη συνεχίζεται στο ΠΑΣΟΚ. Ο άνθρωπος που υπέγραψε τα πάντα ως υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται δήθεν τώρα λάβρος κατά των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, υπονομεύοντάς την, καθώς αντιλαμβάνεται ότι μόνο έτσι μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Η συνοχή του τελευταίου -και μαζί της κυβέρνησης- κρέμεται από μία κλωστή, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να γίνεται χθες δέκτης σφοδρών αντιδράσεων των βουλευτών του σε επίπεδο Οικονομίας αφενός, και με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία αφετέρου. Απειλούμενος από νέο μέτωπο «μεταρρυθμιστών», αλλά και υπό την απειλή καταψήφισης των αλλαγών (μεταξύ πολλών άλλων) από τον Γ. Παπανδρέου (που δεν πάτησε το πόδι του στην Κ.Ο. Αλλά πιθανότατα θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια), ο κ. Βενιζέλος μάζεψε άρον άρον χθες τις δήθεν απειλές περί διαγραφών των διαφωνούντων, επιτρέποντας τελικά την «ψήφο κατά συνείδηση» στους βουλευτές του.

H πρώτη… τορπίλη ήρθε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση ή, διαφορετικά, την καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με επιστολή του προς το προεδρείο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να εμφανιστεί στην πρωινή συνεδρίαση. Πάντως βρέθηκε το απόγευμα, όταν επαναλήφθηκε η συνεδρίαση για θέματα Παιδείας. Κάνοντας λόγο για «αντιεκπαιδευτική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», ζήτησε την απόσυρσή της ταυτιζόμενος απόλυτα με την κυρία Διαμαντοπούλου.

Χθες στο παζλ των εκσυγχρονιστών επανήλθε και ο Γ. Ραγκούσης, αναρτώντας στην ιστοσελίδα του την άποψη ότι «η αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ, πριν αυτός καν εφαρμοστεί, συνιστά οπισθοδρόμηση της χώρας στη σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης». Εκανε λόγο για κυριαρχία μικρών ολιγαρχιών σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, «αντίληψη που χρεοκόπησε την Ελλάδα». Από κοντά και ο Ηλ. Μόσιαλος που αναρωτήθηκε γιατί η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου. Απαντώντας τάχα σε σχόλια του Αλ. Τσίπρα, επανήλθε και η Αννα Διαμαντοπούλου, κατηγορώντας τον για επιθυμία επιστροφής σε πανεπιστήμια όπου τάγματα βίας μπορούσαν να εξοστρακίζουν κάθε φωνή αντίθετη με τη δική τους, επαναλαμβάνοντας τα περί «υγιών δυνάμεων» της κοινωνίας που δεν θα επιτρέψουν πισωγύρισμα.

Τη μη ψήφιση όμως από το ΠΑΣΟΚ του νομοσχεδίου ζήτησε έως και ο εισηγητής Μ. Μπόλαρης, ενώ έντονη αντιπαράθεση με τον Ευ. Βενιζέλο για το ζήτημα είχε ο Μ. Χρυσοχοΐδης που υποστήριξε ότι δεν θα ψήφιζε το νομοσχέδιο ακόμα και αν ετίθετο θέμα κομματικής πειθαρχίας. Σχολίασε δε ότι με το «καλημέρα» και το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση υποχωρεί στις συντεχνίες, στέλνοντας λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Αντίθετοι ήταν ακόμα πολλοί βουλευτές, όπως οι Γ. Ντόλιος, Χρ. Αηδόνης, Θ. Τζάκρη κα , αλλά και τέσσερις πρώην βουλευτές οι κ.κ. Φ.Γικόνογλου, Μ. Κατρίνης, Φ. Παρασύρης και Θ. Οικονόμου.

Υπό το βάρος των πιέσεων, από εκεί που στην αρχική του ομιλία ο κ. Βενιζέλος υποστήριζε ότι δεν θίγεται η φιλοσοφία του νόμου, «καρφώνοντας» μάλιστα την Αννα Διαμαντοπούλου για όσα είπε περί «ύβρεως προς τη Δημοκρατία», ελπίζοντας τάχα να μην κατηγορηθούν για ύβρι προς τη Δημοκρατία επειδή θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους της δανειακής σύμβασης, μετά το πέρας της συνεδρίασης εξεδόθη ανακοίνωση της Κ.Ο., με την οποία εξέφραζε την ενόχλησή της για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος και ζητούσε συζήτηση σε τέσσερις συνεδριάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος θεώρησε ατυχείς τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών που έγιναν, προκαταλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου και της Κ.Ο.

Η τελευταία αναφερόταν τόσο στους Αννα Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούση όσο και στον Α. Λοβέρδο. «Δεν έπρεπε να προκαταλάβεις τους βουλευτές» είπε στον τελευταίο ο κ. Βενιζέλος. «Μη μου μιλάς εμένα έτσι» απάντησε ο πρώην υπουργός, ανεβάζοντας τους τόνους, που έπεσαν στην απάντηση Βενιζέλου προς τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.


Εστησαν στον τοίχο για τα μέτρα τον Ευάγγελο

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί αντιδράσεις βουλευτών και στα θέματα Οικονομίας, επί των οποίων ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε «δεκάλογο» διαπραγμάτευσης σε ανώτερο μάλιστα από την τρόικα επίπεδο. «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις υπευθυνότητας από κανέναν» ήταν η αιχμή Βενιζέλου προς τον συνήθη ύποπτο Γιάννη Στουρνάρα, ρίχνοντας παράλληλα το μπαλάκι της ευθύνης για τους χειρισμούς στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς.

Για «επικοινωνιακά παιχνίδια» κατηγόρησε τον Ευ. Βενιζέλο ο Μ. Χρυσοχοΐδης (που δεν είχε διαβάσει καν το Μνημόνιο που ψήφισε), κάνοντας λόγο για «θέατρο του παραλόγου». Ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι η τρόικα ζητά μέτρα 6 δισ. από μισθούς-συντάξεις, ρωτώντας αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει κάτι τέτοιο, κάτι που θα αποφάσιζε δημοκρατικά η Κ.Ο. Για «καλλιέργεια ψευδαισθήσεων» για «αναίμακτα μέτρα» μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση μίλησε ο Χρ. Αηδόνης, σημειώνοντας ότι «αν καταρριφθεί, ο λαός θα θεωρήσει ότι τον εξαπατήσαμε», ενώ στο τρίπτυχο επιμήκυνση – επαναδιαπραγμάτευση – συνάρτηση μέτρων με την ύφεση επέμεινε η Θεοδώρα Τζάκρη.

Στην υπόθεση της ΑΤΕ, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι είχε προηγηθεί άτυπη διαγωνιστική διαδικασία και επελέγη η λύση που διασφάλιζε την απορρόφηση του προσωπικού, επιτιθέμενος κατά του Αλ. Τσίπρα για πολιτική αθλιότητα, επειδή περιέγραψε τους τρεις αρχηγούς ως «λήσταρχους». Επίθεση στον Γ. Παναγιωτακόπουλο (για σχετική δήλωσή του) εξαπέλυσε ο Ν. Σηφουνάκης, θυμίζοντας ότι οι ίδιοι ως βουλευτές έφεραν το βάρος των επιλογών, για να «βγαίνουν τώρα ως καλοί οι επί 30 χρόνια εγκατεστημένοι στο ΠΑΣΟΚ που όποτε προσπάθησαν απέτυχαν να εκλεγούν, καταγγέλλοντας τώρα ξεπούλημα και κάνοντας τους τιμητές». Γιατί ήταν άτυπος ο διαγωνισμός αναρωτήθηκαν Χρ. Αηδόνης και Θ. Τζάκρη, ενώ με τι καθεστώς θα συνεχίσει να εργάζεται το προσωπικό και τι θα γίνει με τους μικρομετόχους, ρώτησε ο Σ. Κεδίκογλου.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ