Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

Κόλαση νέων μέτρων με τον Γιώργο σε… εφεδρεία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

«Τσουνάμι άδικων και δυσβάσταχτων μέτρων» και κρυφτούλι ακόμη και του… λαλίστατου Βενιζέλου καταγγέλλει η Ν.Δ., την ώρα που οι υπεύθυνοι της κόλασης χωρίς τέλος που ζουν οι Ελληνες αποφεύγουν να μπουν στο κάδρο, κρύβονται και, όπως ομολογούν ακόμη και οι ίδιοι οι υπουργοί δημοσίως, όσα ανακοινώνουν δεν είναι ο πάτος στο βαρέλι, αλλά έπεται και συνέχεια. Χθες τον ρόλο του αγγελιοφόρου των δεινών έπαιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος. Η αναισθησία του διδύμου της συμφοράς Παπανδρέου – Βενιζέλου είναι τέτοια που, αντί να έχουν το θάρρος να εμφανιστούν, επιλέγουν για άλλη μια φορά το θράσος.

Ετοιμάζουν ήδη τις βαλίτσες τους για Γερμανία, Βαρσοβία και ΗΠΑ αντίστοιχα, προκειμένου να υπογράψουν και επισήμως τα συμφωνητικά της παράδοσης της χώρας στις έδρες πια των δανειστών μας. Ολα αυτά όμως, αφού πρώτα πάρει την «ευλογία» του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια σήμερα ο πρωθυπουργεύων Ευ. Βενιζέλος για όσα συμφώνησαν -ξεχνώντας τους λεονταρισμούς τους στα κανάλια- οι υπουργοί, στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης σε δήλωσή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Τσουνάμι άδικων και δυσβάσταχτων μέτρων, αποτέλεσμα της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, ανακοινώθηκαν, ενώ φαίνεται πως κρύβονται και άλλα χαράτσια. Τα νέα σκληρά μέτρα δεν τόλμησε, αυτή τη φορά, να τα εξαγγείλει ούτε ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Βενιζέλος, ο οποίος προτίμησε να κρυφτεί. Δεν βγαίνει να εξηγήσει στους πολίτες τι άλλαξε. Κρύβεται και σιωπά».

Χθες ο «αόρατος» από τον λαό πρωθυπουργός, «σκιά του εαυτού του», επιχείρησε πάλι να κόψει τις συζητήσεις για εκλογές, χωρίς επιτυχία απ’ ό,τι φαίνεται, μια και κάποιοι ψέλλισαν περί νομιμοποίησης. Οσο για δελφίνους και δελφινάκια, συντάχθηκαν μαζί του γινόμενοι ταυτόχρονα όλοι συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος του λαού. Η συζήτηση λοιπόν εξαντλήθηκε σε τεχνικά και επικοινωνιακά ζητήματα, παραπέμποντας στην επόμενη εβδομάδα για συζήτηση επί πολιτικών θεμάτων, αφού πρώτα συνυπολογιστεί το κλίμα που επικρατεί στην Κ.Ο. του κόμματος.

Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν τα επικοινωνιακά τρικ και όχι η ουσία των μέτρων. Γι’ αυτό πρότειναν την εξεταστική για το Μνημόνιο που υπέγραψαν εκείνοι, αλλά και αναλώθηκαν στο πώς να προστατεύσουν την εικόνα του αντ’ αυτού, κάνοντας τις δηλώσεις άλλος.

«Κανείς δεν θέλει να παίρνει τέτοια μέτρα, αλλά πρέπει να το κάνουμε τώρα, αλλιώς τελειώσαμε» είπε ο Αν. Λοβέρδος, ενώ ο Δ. Ρέππας ανακάλυψε ότι τα μέτρα πρέπει αν είναι κοινωνικά δίκαια. Υπέρ της ανακοίνωσης των μέτρων τάχθηκαν οι κ. Λοβέρδος, Καστανίδης, Ρέππας, Κουτρουμάνης και Σκανδαλίδης, υποστηρίζοντας ότι «όλος ο κόσμος είναι ανάστατος, συζητά τι μέτρα θα ανακοινώσουμε». Εκτιμούσαν, άλλωστε, ότι όσα αποφασίστηκαν ήταν «πιο μαλακά» από τα αναμενόμενα, που βέβαια οι ίδιοι άφηναν να διαρρεύσουν, για να φανούν στο τέλος δήθεν πιο ελαστικοί…


Οι «Financial Times» προτείνουν λαϊκή εξέγερση

«Κόψτε τα λεφτά στην Ελλάδα, ώστε να αντιδράσουν οι πολίτες και να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποδεσμεύσει την οικονομία από τον έλεγχο των λίγων προνομιούχων» γράφουν στο χθεσινό κύριο άρθρο τους οι «Financial Times». Η βρετανική εφημερίδα επιτίθεται ευθέως στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να σωθεί μόνον από έναν ηγέτη που παίρνει τη θέση όσων δεν βρίσκονται εντός συστήματος». Γι’ αυτό εκτιμά ότι, αν δεν καταβληθεί η 6η δόση από την τρόικα, οι πολίτες ενδέχεται να στραφούν κατά της κυβέρνησης που δεν κάνει τη δουλειά της και να την αναγκάσουν να δώσει την τελική μάχη με τα συμφέροντα εντός και εκτός του Δημοσίου. «Η λαϊκή αγανάκτηση πρέπει να στραφεί στη σωστή κατεύθυνση. Σε εκείνους που εκμεταλλεύονται ένα χρεοκοπημένο σύστημα» γράφουν οι «Financial Times» και προσθέτουν ότι «όταν οι πολιτικοί δεν έχουν το κουράγιο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους παρακινήσουμε».

Κατά τη βρετανική εφημερίδα, τα δεινά της Ελλάδας δεν είναι εξωγενή, αλλά είναι σύμφυτα με το πολιτικό της σύστημα. Οπως γράφει, «η Αθήνα δεσμεύτηκε στους πιστωτές της ότι θα αντιμετωπίσει αυτές τις ομάδες συμφερόντων. Θα δημιουργούσε μεγάλα οικονομικά πλεονεκτήματα, ξεκλειδώνοντας ορισμένες πηγές ανάπτυξης και με πιο αποδοτικές και λιγότερες δημόσιες δαπάνες». Ομως, «η κυβέρνηση δίστασε να αποδεσμεύσει την οικονομία από τον έλεγχο των λίγων προνομιούχων».

Αν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση, τα κεφάλαια της Ελλάδας θα εξαντληθούν στις αρχές Οκτωβρίου, εκτιμούν οι συντάκτες των «Financial Times». Οι ξένοι πιστωτές δεν θα χάσουν, αφού δεν υπάρχουν λήξεις ομολόγων μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά το Δημόσιο δεν θα μπορέσει να πληρώσει συντάξεις και μισθούς. Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορεί να προκαλέσει την κοινωνική έκρηξη που θα αναγκάσει τους πολιτικούς να λάβουν αποφάσεις και να συγκρουστούν με τη μειοψηφία που απομυζούσε για χρόνια το Δημόσιο. Η πλειονότητα δε συμμετείχε σε αυτό το σύστημα, αλλά χρηματοδοτεί αυτά τα προνόμια και τώρα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της αργοπορημένης λιτότητας, καταλήγει το άρθρο.


«Focus»: Να φύγει από την αυρωζώνη η Ελλάδα και να μπει η Τουρκία!

Μετά το άγαλμα της Αφροδίτης με την άσεμνη χειρονομία και τον βυθιζόμενο Παρθενώνα, το γερμανικό περιοδικό «Focus» επανέρχεται με μια ακόμα ανθελληνική ιδέα: Να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και να αντικατασταθεί από την Τουρκία! Στο κύριο άρθρο του περιοδικού αναφέρεται ότι με αυτόν τον τρόπο μια προβληματική κατάσταση αφήνει τη ζώνη του ευρώ και αντικαθίσταται από μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα.

Στο μεταξύ, μιλώντας στην ιντερνετική έκδοση του ίδιου περιοδικού (Focus online), o Γερμανός καθηγητής Νομικής Christoph Paulus προτείνει τη σύσταση «Ειδικού Πτωχευτικού Δικαστηρίου για το Δημόσιο Χρέος», το οποίο θα μπορεί να επιβάλει «μια διαδικασία πτώχευσης για κράτη ως πειθαρχικό μέσο». Ο ίδιος έχει ειδικότητα στο Πτωχευτικό Δίκαιο και υποστηρίζει ότι, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, η διαχείριση της κρίσης θα πρέπει να αφαιρεθεί από τα χέρια των πολιτικών και να ανατεθεί σε ουδέτερα πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας (σ.σ.: δεν διευκρινίζει αν πρέπει να είναι Ελληνες ή ξένοι), δεδομένου ότι οι πολιτικοί πρέπει πάντα να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ψηφοφόρους τους.

Ο κ. καθηγητής δεν σταματά εδώ, αλλά ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει Αργεντινή, αλλά Ουρουγουάη. Και για να υποστηρίξει την άποψή του αναφέρει: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρίση ρευστότητας, αλλά διαρθρωτική κρίση. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικά ανταλλάγματα για μια αναδιάρθρωση του χρέους. Η Αργεντινή, η οποία μονομερώς υπαγόρευσε όρους στους δανειστές της, σίγουρα δεν θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο για την Ελλάδα. Αντιθέτως, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουρουγουάης, η οποία προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...