Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

ΚΟΛΑΣΗ (!) ΣΤΗ «ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ»

Οδοφράγματα και κλειστά σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας με απελπισμένους εγκλωβισμένους

Με τα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία ερμητικά κλειστά, χιλιάδες εγκλωβισμένους στα οδοφράγματα να καταβάλλουν απελπισμένες προσπάθειες για να πατήσουν το έδαφος χώρας-μέλους της Ε.Ε., οι ουγγρικές Αρχές απέρριπταν συλλήβδην αιτήσεις ασύλου και οι αστυνομικοί συνελάμβαναν πρόσφυγες κατά εκατοντάδες για να τους ασκηθεί δίωξη από χθες, οπότε και άρχισε να ισχύει επισήμως το νέο καθεστώς δίωξης, με ποινές φυλάκισης πέντε ετών για τους παρανόμως εισερχομένους ή όσους προκαλούν ζημιές στον φράχτη! Ο δε στρατός -πάνοπλος, για αντιμετώπιση εχθρικής εισβολής- μεταφερόταν στις νότιες επαρχίες που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Κι αν η Ευρώπη επιπλήττει λεκτικά τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν -η εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης δήλωσε ότι «η νέα νομοθεσία της Ουγγαρίας παραβιάζει τόσο τις διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ για το καθεστώς προσφύγων όσο και τη νομοθεσία της Ε.Ε. για το άσυλο και τις ποινικές διαδικασίες»-, αυτό ουδόλως επηρεάζει την πολιτική του. Αντιθέτως! Οπως αποκάλυψε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ήδη έχουν αρχίσει εργασίες για την κατασκευή ακόμα ενός φράχτη στα σύνορα με τη Ρουμανία (το Βουκουρέστι διαμαρτυρήθηκε επισήμως καθώς δεν είχε καν ενημερωθεί για το σχέδιο) στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει νέο μέτωπο εισροών.

Παράλληλα εξαπλασιάζεται στα 60 μ. το βάθος της «νεκρής ζώνης» μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας, όπου γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου. Με ρυθμούς;

Τα δεδομένα

Περίπου 35 την ημέρα, με βάση τα χθεσινά δεδομένα… Θα εξετάζονται μόνο αιτήματα ήδη κατατεθειμένα στη Σερβία, διευκρίνισε ο Ορμπάν σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο TV2.

Από το ίδιο βήμα εξαπέλυσε χθες εκ νέου επίθεση και στην Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι «δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορά της». Εισηγήθηκε για ακόμα μία φορά να δημιουργηθεί «πανευρωπαϊκή συνοριακή δύναμη» προκειμένου να αναλάβει «τη φύλαξη των συνόρων προκειμένου να μην περνούν πρόσφυγες τα ελληνικά σύνορα» στην έξοδο προς τον Βορρά. Δηλαδή ευρωπαϊκό στρατό εγκατεστημένο, με τα όπλα στραμμένα εναντίον της Ελλάδας!

«Η ολιγωρία της Ευρώπης θα οδηγήσει σε τραγωδία»

«Η αναποφασιστικότητα στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στο Αιγαίο» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) Λέοναρντ Λόιντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι η απόφαση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες. Σύμφωνα με τον οργανισμό, «όσο περισσότερο καθυστερήσουν οι πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τόσο μεγαλύτερα θα είναι το χάος αλλά και το βάρος για την Ελλάδα και τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διαφύγουν από τη Συρία».

Την ίδια ώρα, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκφράζει τη βαθιά του απογοήτευση για την αποτυχία των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. να φθάσουν σε οριστική συμβιβαστική λύση για το σχέδιο κατανομής 120.000 προσφύγων. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, 464.876 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει από τις αρχές του έτους τη Μεσόγειο. Ο αριθμός αυτός είναι ήδη διπλάσιος του συνολικού αριθμού προσφύγων που πέρασαν τη Μεσόγειο το 2014.

Και ενώ η κρίση βαθαίνει, η Ελλάδα και η Ιταλία συμφώνησαν στη δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στο έδαφός τους. Την ίδια ώρα, ο ΙΟΜ τονίζει ότι μόνο τις προηγούμενες ημέρες 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

Γερμανικοί «εκβιασμοί» σε κράτη-μέλη για το Μεταναστευτικό

Η Γερμανία βγάζει τη μάσκα της «φιλανθρωπίας» και αποκαλύπτει το αληθινό της πρόσωπο: εκείνο που γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες και δεν είναι άλλο από εκείνο της ταπείνωσης του αδύναμου, μέσω σχεδόν πάντα μιας τιμωρητικής διάθεσης. Για τη γερμανική κυβέρνηση η Ευρώπη είναι βουτηγμένη στην ντροπή μετά την αποτυχία της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών επί της ανακατανομής 120.000 προσφύγων με δεσμευτικό καθεστώς ποσοστώσεων, εξαιτίας της αντίστασης κρατών της ανατολικής Ευρώπης. Οπως δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας της χώρας Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ, η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να είναι «αυτός που πληρώνει» στην Ευρώπη και «δεν γίνεται να συμμετέχουν όλοι όταν είναι να πάρουν χρήματα και κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες».

Και ενώ ο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ έθετε υπό αμφισβήτηση τη γερμανική χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ως απάντηση στην απροθυμία κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμμετάσχουν στην ανάληψη ευθύνης για την προσφυγική κρίση, διαμηνύοντας ότι διακυβεύεται η Ευρώπη ως σύνολο, ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Μίλαν Τσόβανετς έδινε τη δική του επιθετική απάντηση. Συγκεκριμένα, έσπευσε να επικρίνει την «ασυνάρτητη», όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό, ειδικά μετά την αποτυχία της υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες να καταλήξει σε συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Η άσκηση οικονομικής πίεσης της Γερμανίας αναγνώστηκε ως επίδειξη ισχύος στους γείτονες μέσω των συνόρων από την κυβέρνηση της Τσεχίας. Από τη μεριά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε τους ισχυρισμούς του Βερολίνου, ότι δηλαδή έχει σχεδιάσει μείωση των διαρθρωτικών πόρων προς τις χώρες που αρνούνται να συμμετάσχουν στο σχέδιο κατανομής προσφύγων.

Δύο ελληνικά νησιά για Σύρους αγοράζει Αιγύπτιος μεγιστάνας

Στην Ελλάδα βρήκε τα νησιά που αναζητούσε ο Νακίμπ Σαουίρις για να φτιάξει τις εγκαταστάσεις για τους Σύρους πρόσφυγες, όπως είχε προτείνει, και ήδη βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες τους προκειμένου να προχωρήσει το πρότζεκτ, καθώς πρόκειται για ιδιωτικά νησιά.
Το γραφείο Τύπου του Αιγύπτιου μεγιστάνα, ο οποίος διαθέτει περιουσία που ανέρχεται περίπου στα 2,7 δισ. ευρώ, αναφέρει ότι έχουν εντοπιστεί δύο νησιά που ταιριάζουν για τη δημιουργία του «νησιού Αϊλάν». Νησιά τα οποία διευκρινίζει ότι θα συνεχίσουν να τελούν υπό ελληνική δικαιοδοσία.

Το μέλλον μιας τέτοιας συμφωνίας θα συσχετιστεί με την έγκριση από την ελληνική πλευρά της φιλοξενίας του μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων που προβλέπει η νομοθεσία της χώρας, θεωρεί ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας, ο οποίος εκφράζει την ελπίδα η Ελλάδα να προσφέρει την απαραίτητη διοικητική μέριμνα για την υλοποίηση του σχεδίου. Σύμφωνα με τον 61χρονο μεγιστάνα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει προσφερθεί να συμβάλει στο σχέδιο, για το οποίο απαιτούνται επενδύσεις τουλάχιστον 90.000.000 ευρώ.
Μιλώντας στο «Newsweek», ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος είπε ότι έχει αποστείλει επιστολές στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ματέο Ρέντσι και περιμένει την απάντησή τους για το θέμα. Τόνισε δε ότι θα αποτελούσε γι’ αυτόν σημαντική αρωγή μια έγκριση για τη μεταφορά των προσφύγων και την προσφορά διοικητικής μέριμνας όσον αφορά τα τελωνεία, τους ελέγχους διαβατηρίων και την παροχή ειδικών δυνάμεων για την ασφάλεια.

Αν και έχει δηλώσει έτοιμος να διαθέσει έως και 180.000.000 ευρώ γι’ αυτόν τον σκοπό, δεν μπορεί παρά να χαιρετίσει την έντονη θετική αντίδραση εθελοντών και επενδυτών, οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν. Καταλήγοντας, σημειώνει ότι, εκτός από τους πρόσφυγες, η αγορά του νησιού ή των νησιών θα βοηθούσε την πληγείσα από τη λιτότητα Αθήνα. «Ξέρω ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει πολλά ακατοίκητα νησιά και (στην Ελλάδα) χρειάζονται χρήματα. Θα έκανε χάρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν η Ελλάδα πάρει χρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος μεγιστάνας.

Νέο σοκ με 22 θύματα πρόσφυγες στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας – Κω

Νέα τραγωδία με 22 νεκρούς (ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά) σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Τουρκίας και της Κω, όταν βυθίστηκε ξύλινο σκάφος που μετέφερε περισσότερους από 230 μετανάστες. Οπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το σκάφος, μήκους περίπου 20 μ., απέπλευσε γύρω στις έξι το πρωί από την περιοχή Ντάτσα με κατεύθυνση το ελληνικό νησί. Λίγη ώρα αργότερα όμως ανετράπη, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρασύροντας στον θάνατο 11 γυναίκες, επτά άνδρες και τέσσερα παιδιά. Στο σημείο έσπευσαν πλοία του τουρκικού λιμενικού, που κατάφεραν να διασώσουν 211 άτομα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων και αγνοουμένων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ξύλινο σκάφος ήταν υπερφορτωμένο και σε κακή κατάσταση, ενώ τα σωστικά μέσα (σωσίβια) που είχαν στη διάθεσή τους οι πρόσφυγες δεν επαρκούσαν για όλους.

Την ίδια ώρα στη Ρόδο το ελληνικό Λιμενικό κατάφερε στο… παρά πέντε να αποτρέψει ακόμα ένα ναυάγιο, όταν εντόπισε θαλαμηγό με 240 πρόσφυγες να πλέει ακυβέρνητη στα νοτιοανατολικά του νησιού. Σκάφος του Λιμενικού που βρισκόταν στην περιοχή για περιπολία προσέγγισε με προσοχή τη θαλαμηγό (που είχε ήδη πάρει κλίση λόγω του μεγάλους βάρους και κινδύνευε να βυθιστεί) και κατάφερε να τη ρυμουλκήσει με ασφάλεια στις εγκαταστάσεις του νέου καρνάγιου της Ρόδου. Ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διασώθηκαν βρίσκονταν δεκάδες γυναίκες και παιδιά, καθώς και τρία βρέφη. Οι Λιμενικές Αρχές διενεργούν έρευνα για το περιστατικό, με σκοπό να εντοπίσουν τους διακινητές, που εκτιμάται ότι κρύβονται ανάμεσα στους διασωθέντες.

Στον εισαγγελέα επτά για τον θάνατο των «34»

Ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω, προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες, θα βρεθούν επτά αλλοδαποί που φέρεται ότι εμπλέκονται, ως διακινητές, στο πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Οι συλληφθέντες θεωρούνται υπεύθυνοι για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών με το ξύλινο σκάφος που ανετράπη μόλις δύο μέτρα από την ακτή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα (ανάμεσά τους 15 παιδιά). Οι 99 διασωθέντες, που βρήκαν καταφύγιο σε ξενοδοχεία της Λέρου, αναμένεται να μεταφερθούν στη Ρόδο, ενώ τις επόμενες ώρες πρόκειται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Δωδεκανήσου.

Δήμαρχοι απευθύνουν στους ηγέτες της Ε.Ε. έκκληση με επιστολή 

Εκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να μη γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες, αλλά και στις πόλεις που τους υποδέχονται κατά χιλιάδες απευθύνουν μέσω κοινής (ανοιχτής) επιστολής τους οι δήμαρχοι Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Λαμπεντούζα Τζιούζι Νικολίνι, Βαρκελόνης Αντα Κολάου και Παρισίων Αν Ινταλγκό. «Ζητάμε από τους ηγέτες να ακούσουν την κραυγή για αλληλεγγύη» τονίζουν οι δήμαρχοι, που αφήνουν αιχμές κατά της Γερμανίας για την απόφασή της να κλείσει τα σύνορα με την Αυστρία, προκειμένου να εμποδίσει τη διέλευση προσφύγων, και καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
«Αν συνεχίσουμε να υψώνουμε τείχη και να κλείνουμε σύνορα, ποιο μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο; Οι υπηρεσίες μας εργάζονται πάνω σε σχέδια υποδοχής, δίνοντας τη δυνατότητα να παρέχονται τρόφιμα, στέγη και αξιοπρέπεια σε εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η βοήθεια των κρατών» αναφέρουν οι τέσσερις δήμαρχοι. Την επιστολή συνυπογράφουν και εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες έξι ισπανικών πόλεων.

Κονδύλι 100.000 ευρώ

Την ίδια ώρα ο Δήμος Κω, που έχει υποδεχθεί μέσα στο 2015 περισσότερους από 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες, προσπαθεί να τονώσει την τουριστική εικόνα του νησιού. Αναλυτικότερα, ενέκρινε κονδύλι ύψους 100.000 ευρώ για διαφημιστικές καμπάνιες και δράσεις στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων. «Οι εικόνες του νησιού, με την κεντρικότερη λεωφόρο και το παραλιακό μέτωπο να έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδο κατασκήνωσης μεταναστών, έκαναν τον γύρο του κόσμου, καθώς η επιτηδευμένη παρουσίαση εξαθλιωμένων μεταναστών από κανάλια παγκοσμίου βεληνεκούς τραυμάτισαν το τουριστικό προφίλ της Κω» υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Ηλίας Σιφάκης. Το σχέδιο του Δήμου Κω περιλαμβάνει στοχευμένες καμπάνιες στο εξωτερικό και αξιοποίηση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ