Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Κόλλησαν λόγω μηχανικών (!) τα δημόσια έργα

Μισός μήνας χωρίς διαγωνισμούς δημόσιων έργων θα συμπληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας εξαιτίας των κινητοποιήσεων των μηχανικών. Η αποχή εκπροσώπων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) από τις επιτροπές διαγωνισμών και των τεχνικών εταιριών από τις δημοπρασίες έχουν σοβαρές παρενέργειες στην προσπάθεια «ανάστασης» του ΕΣΠΑ.

Ολες οι εργοληπτικές οργανώσεις, που εκπροσωπούν τις τεχνικές εταιρίες, οι σύλλογοι μηχανικών κ.λπ. συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις υπό την αιγίδα του ΤΕΕ τουλάχιστον έως τις 28 Οκτωβρίου.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών Στ. Καλογιάννη με τους προέδρους των εργοληπτικών οργανώσεων της χώρας: της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΗΕΔΕ), της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) και του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών Ανώτερων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ).

Οι πρόεδροι των εργοληπτικών οργανώσεων υποστήριξαν ότι δεν αρκούν η ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ και η αύξηση της προκαταβολής μέχρις ποσοστού 10% του προϋπολογισμού ενός έργου (περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή). Η ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ώστε να προχωρούν / ωριμάζουν τα σημαντικά έργα και να μην «παρκάρονται» κονδύλια, π.χ. σε προκαταβολές βαλτωμένων συμβάσεων ή σε «κλινικά νεκρά» αναπτυξιακά ταμεία, θεωρείται πρώτη προτεραιότητα για τους εκπροσώπους των τεχνικών εταιριών.

Για το θέμα των τεσσάρων οδικών αξόνων με συμβάσεις παραχώρησης ο Στ. Καλογιάννης υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η κυβέρνηση θα είναι σύντομα έτοιμη για την παρουσίαση του τελικού σχεδίου. Οι πληροφορίες για κατάργηση συμβάσεων παραχώρησης, συγχωνεύσεις συμβάσεων ώστε να καταστούν βιώσιμες, περικοπές ολόκληρων τμημάτων χωρίς να μειωθεί το κόστος του έργου δείχνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ειδικός διαπραγματευτής της κυβέρνησης Ευθ. Βιδάλης. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών υποστηρίζουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στην προώθηση των έργων που εκτελούνται με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και με την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA (Κοινοί Ευρωπαϊκοί Πόροι για Αειφόρες Επενδύσεις στα Αστικά Κέντρα).

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ