Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Κομισιόν: H Ελλάδα «γερνάει»!

Μείωση πληθυσμού κατά 23% και αύξηση ηλικιωμένων άνω των 65 κατά 500.000 προβλέπει έκθεση

Σε μείωση των δαπανών για τις συντάξεις, με χρονικό ορίζοντα το μακρινό 2020, αλλά και ταυτόχρονη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα αναγκαστεί να προχωρήσει η Ελλάδα, για να πετύχει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματός της. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από έκθεση της Κομισιόν, η οποία αναφέρεται στη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης συνολικά. Η Ελλάδα αναμένεται να δει τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά 23% έως το 2060, ενώ την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι οι ηλικιωμένοι, άνω των 65 ετών, θα αυξηθούν κατά περίπου 500.000 άτομα.

Από τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση και αφορούν την Ελλάδα ξεχωρίζει ότι οι δαπάνες για συντάξεις από 16,2% του ΑΕΠ που ήταν το 2013 θα περιοριστούν το 2060 στο 14,3%. Με δεδομένο μάλιστα ότι το ΑΕΠ της χώρας θα κινείται ανοδικά, μια και η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα αφήσει πίσω της την ύφεση, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η προσαρμογή στις συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι σημαντικά υψηλότερη.

Οριο ηλικίας
Σε επίπεδο ορίων ηλικίας ξεχωρίζει ότι τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία 55-64 ετών από το 8,1% που καλύπτουν σήμερα την αγορά εργασίας θα αυξηθούν στο 25,6%, γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθούν σημαντικά τα όρια συνταξιοδότησης. Απόδειξη αυτής της αλλαγής είναι ότι ενώ το 2013 το ποσοστό των συνταξιούχων που είναι κάτω των 65 ετών ανέρχεται στο 23%, η Κομισιόν υπολογίζει ότι το 2060 το αντίστοιχο ποσοστό δεν θα υπερβαίνει το 3,8%, μόλις. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες γενιές, σε ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό, για να καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει ηλικιακό όριο άνω των 65 ετών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ