Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Κομμάτ(ι)α από τα χρέη τους!

Η οικονομική συγκυρία χτύπησε και τα κόμματα στη Θεσσαλονίκη, που εν έτει 2013 προσπαθούν να περικόψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Το ταμείον παραμένει μείον, με τους κομματικούς αξιωματούχους να προσπαθούν να πετύχουν δημοσιονομική πειθαρχία. Αλλοι περιορίζοντας τα κομματικά γραφεία, άλλοι «κουρεύοντας» τα ενοίκια και άλλοι μετακομίζοντας σε πιο μικρούς χώρους. Παρ’ όλα αυτά, τα παλιά χρέη παραμένουν βουνό, ιδιαίτερα για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Στο ΠΑΣΟΚ στα τέλη Νοεμβρίου έκανε την εμφάνισή του δικαστικός επιμελητής, ο οποίος επέδωσε στη γραμματεία του κόμματος δικαστική απόφαση για την καταβολή ενοικίων των γραφείων του κόμματος επί της Β. Ηρακλείου 30.

Επρόκειτο για χρωστούμενα των τελευταίων τριάμισι χρόνων, με τα χρέη να πλησιάζουν τα 90.000 ευρώ! Το γεγονός προκάλεσε γενικό συναγερμό και έτσι πέντε μήνες αργότερα υπήρξε μια συμφωνία για τον διακανονισμό των χρεών. Την ίδια στιγμή οι επιτελείς του κόμματος αποφάσισαν να περιορίσουν τον χώρο των κομματικών γραφείων, που επεκτείνονταν σε τέσσερις ορόφους (ημιώροφος, 6ος, 7ος και 8ος). Ετσι η σκέψη που υπάρχει είναι τα γραφεία να περιοριστούν σε έναν μόνο όροφο, ή στον 7ο ή στον 8ο, με το ενοίκιο να κατεβαίνει στα 750 από 3.000 ευρώ που ήταν στο παρελθόν.

Στη Ν.Δ. δεν έχει έρθει ακόμη δικαστικός κλητήρας, αλλά τα οικονομικά χρέη προκαλούν αφόρητους πονοκεφάλους τόσο στη Συγγρού όσο και στην τοπική κομματική ηγεσία. Τα γραφεία βρίσκονται στην πιο ακριβή περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου και μετακόμισαν το 2000. Οι χώροι είναι μεγάλοι, καθώς καλύπτουν εμβαδόν 800 τ.μ. και στεγάζονται στον 3ο, 4ο και 5ο όροφο. Οσο για τα χρέη, δεν απέχουν και πολύ από τα αντίστοιχα του ΠΑΣΟΚ, με το ενοίκιο να κινείται σε απίστευτα για την εποχή ύψη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες πλησιάζει τα 9.000 ευρώ τον μήνα! Σκέψεις υπάρχουν πολλές, ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επίκειται μετακόμιση για λόγους λειτουργικότητας αλλά και για να επιτευχθεί η περιβόητη εξέλιξη των συνιστωσών σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα. Ετσι τα δύο κομματικά γραφεία που στεγάζονται επί των οδών Καμβουνίων 9 και Αλεξάνδρου Σβώλου 13 συνενώνονται, με τις κομματικές οργανώσεις να μετακομίζουν στο κτίριο επί της Εγνατίας 76, σε γραφεία συνολικής έκτασης 400 τ.μ. Χωρίς πάντως καμία εξοικονόμηση, καθώς το μηνιαίο μίσθωμα φτάνει τα 2.000 ευρώ, όσο ήταν περίπου και για τα άλλα δύο γραφεία.

Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γειτονεύει πλέον στη Θεσσαλονίκη με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τα γραφεία των οποίων βρίσκονται πολύ κοντά. Η ΔΗΜ.ΑΡ. στεγάζεται επί της Αριστοτέλους 26, σε γραφεία όπου το ενοίκιο είναι 400 ευρώ, ενώ ακριβώς απέναντι στο κτίριο επί της οδού Αριστοτέλους 23 είναι τα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Εκεί το ενοίκιο δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ