Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Κομματικό όργιο με εφεδρεία!

Για ανήθικες κομματικές μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν θα γίνουν ανεκτές και θα καταργηθούν, κάνει λόγο η Ν.Δ. αναφορικά με την υλοποίηση της εργασιακής εφεδρείας, που θα οδηγεί εκτός δημόσιου τομέα χιλιάδες εργαζομένους.

«Η έναρξη εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας -με τον τρόπο που τη μεθόδευσε και την ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου- πέρα από τις αδικίες και τις δυσλειτουργίες που προκαλεί, εγείρει τεράστια πολιτικά και ηθικά ζητήματα» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης.

Ειδικότερα η Ν.Δ. επισημαίνει ότι οι εμπνευστές του σχετικού νόμου, αφού εξαίρεσαν από την εφεδρεία όχι μόνον τους γενικούς διευθυντές αλλά και τους αναπληρωτές γενικούς διευθυντές -θέσεις δηλαδή που δεν αναγνωρίζονται από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα-, έσπευσαν να καλύψουν τις θέσεις αυτές με υπαλλήλους της αρεσκείας τους. Επιπλέον η κυβέρνηση Παπανδρέου προχώρησε σε μετατάξεις ημετέρων από θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που πρόκειται να καταργηθούν, σε θέσεις του στενού δημόσιου τομέα, που δεν καταργούνται. Ηταν άλλη μια σκανδαλώδης μεθόδευση με την οποία οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ διέσωσαν «τους δικούς τους» από την απόλυση, που οι ίδιοι μεθόδευσαν με τη δήθεν εφεδρεία.

Από την πλευρά του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απαντώντας στον κ. Μιχελάκη τονίζει ότι «δυστυχώς, με άγνοια νόμων, με λογικές ακροβασίες και με χονδροειδή ψέματα δεν μπορείς να έχεις απαίτηση να κυβερνήσεις».

Την ίδια στιγμή, με άμεσες μετατάξεις θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να καλύψει το αλαλούμ στις υπηρεσίες από την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας. Με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα κληθούν οι φορείς του Δημοσίου να δηλώσουν άμεσα τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που αποχώρησαν, με τη διαδικασία είτε της εφεδρείας είτε της οικειοθελούς συνταξιοδότησης.

Το υπουργείο καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ενώ έκδηλη είναι η αγωνία του Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος έστειλε e-mail σε όλους τους υπουργούς, με το οποίο τους καλούσε να επιδείξουν «προσωπικό ενδιαφέρον» προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία της εφεδρείας.

Χθες πάντως σε αρκετές υπηρεσίες επικράτησε αλαλούμ, καθώς αρκετοί μόνιμοι υπάλληλοι δεν είχαν πάρει ακόμη τις απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες λύεται και επισήμως η σχέση με το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στις υπηρεσίες τους, αλλά να μην μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Τέλος, σοβαρές ανησυχίες υπάρχουν για την εύρυθμη λειτουργία πολλών υπηρεσιών, οι οποίες αποδεκατίζονται από έμπειρο προσωπικό, φορείς που ήδη παρουσίαζαν ελλείψεις και πριν από την εφαρμογή της εφεδρείας.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


«Παράλογος θεσμός» λέει ο πρόεδρος του ΔΣΑ

Την έντονη αντίδρασή του στον θεσμό της εφεδρείας εκφράζει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος.

Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι ο παραλογισμός της εφεδρείας αποδεικνύεται στην περίπτωση των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς επιχειρείται τη στιγμή που εξαγγέλλονται προσπάθειες επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας: «Ο παραλογισμός μάλιστα του εν λόγω θεσμού, που εφαρμόζεται δίχως εξαιρέσεις, αποδεικνύεται περίτρανα στην περίπτωση των δικαστικών υπαλλήλων, ο ρόλος των οποίων είναι ιδιαίτερα κομβικός στις πανταχόθεν διαρκώς εξαγγελλόμενες προσπάθειες για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, προσπάθειες που είναι εξαρχής καταδικασμένες να αποτύχουν, αν δεν έχουν τη στήριξη από το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό».

Ειδικότερα, ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρει ότι «η ολοκλήρωση του πρώτου κύματος του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας εισάγει πλέον και σε πρακτικό επίπεδο τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία -όπως ακόμα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ομολογούν- προέκυψε ως αποτέλεσμα εκβιαστικών διλημμάτων εκ μέρους της τρόικας, υπό την απειλή μη εκταμίευσης της περιβόητης έκτης δόσης».

Παρά «τις μεγαλόπνοες εξαγγελίες των εμπνευστών του», τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «ο θεσμός αυτός δεν αναμένεται -σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς- να αποφέρει σημαντική μείωση των κρατικών δαπανών πέραν των 300.000.000 ευρώ, ποσό αναμφισβήτητα δυσανάλογο τόσο των πραγματικών αναγκών της εθνικής οικονομίας όσο και της κοινωνικής αναστάτωσης που θα επιφέρει η εφαρμογή του».

Βάσω Παλαιού


Βόμβα ΣτΕ: Εξαιρούνται του μέτρου 5.600 δικαστικοί υπάλληλοι

«Βόμβα» στα θεμέλια του θεσμού της εφεδρείας έβαλε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι δεν μπορούν να καταργηθούν οι κενές οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων! Αυτό σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα εφεδρείας για τους 5.600 δικαστικούς υπάλληλους που υπηρετούν σε όλη τη χώρα.

Την απόφαση αυτή πήρε το υπηρεσιακό συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μαίρης Σαρπ.

Σχεδόν ταυτόχρονα, χθες, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά χορηγούσε προσωρινή διαταγή κατά της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας σε δικαστικό υπάλληλο.

Επισημαίνεται ότι το ΣτΕ είπε «όχι» στη μετάταξη υπαλλήλου από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μαζικό κύμα προσφυγών από άλλους δικαστικούς υπαλλήλους και την ίδια στιγμή κάνοντας ορατό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ντόμινο προσφυγών από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι επίσης θα ζητούν να εξαιρεθούν από την εφεδρεία.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι από τις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δεν προκύπτει ότι στις καταργούμενες κενές οργανικές θέσεις περιλαμβάνονται αυτές των δικαστικών υπαλλήλων, υπογραμμίζοντας ότι «η μη υπαγωγή των δικαστικών υπαλλήλων στις ρυθμίσεις περί καταργήσεως οργανικών θέσεων του άρθρου 33 του νέου αυτού νόμου δικαιολογείται πλήρως από το γεγονός ότι ο ίδιος ο νομοθέτης έχει ήδη διαπιστώσει μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης».

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ