Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Κωνσταντίνου κι Ελένης και… πανελλαδικών!

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ανοίγει και φέτος, στις 21 Μαΐου, η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιουνίου για ακόμα μια χρόνια με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Μια ημέρα αργότερα, στις 22 Μαΐου, θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι θα διαγωνιστούν, επίσης, στη Νεοελληνική Γλώσσα. Οι πανελλαδικές για τους μαθητές των ΕΠΑΛ θα διαρκέσουν έως τις 11 Ιουνίου, ενώ η εξέταση κάθε μαθήματος τόσο για τους υποψηφίους των γενικών όσο και των επαγγελματικών λυκείων θα ξεκινά στις 8.30 το πρωί και θα ολοκληρώνεται στις 11.30. Οι μαθητές, ωστόσο, είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στις αίθουσες τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από την έναρξη των πανελλαδικών, προκειμένου να γίνει η καταγραφή των στοιχείων τους.

Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, φαίνεται ότι αποφάσισε να ταλαιπωρήσει και φέτος τους υποψηφίους των εσπερινών λυκείων, ορίζοντας πρωινές ώρες για τις εξετάσεις τους, κάτι το οποίο είχε κάνει και την προηγούμενη χρονιά, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους μαθητές, πολλοί από τους οποίους έχασαν τις πανελλαδικές επειδή δεν μπορούσαν να πάρουν άδεια από την εργασία τους. Οσον αφορά τα ειδικά μαθήματα, η εξετάσεις για τους μαθητές γενικών και επαγγελματικών λυκείων θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως και τις 23 Ιουνίου με πρώτο μάθημα τα Αγγλικά και τελευταία τα Γαλλικά και τα Ιταλικά. Για τα παιδιά που θα αναγκαστούν, λόγω σοβαρών λόγων, να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις, αυτές θα διεξαχθούν από τις 11 έως τις 19 Ιουνίου και το πρόγραμμα θα είναι ακριβώς ίδιο με αυτό των πανελλαδικών.

Οπως και πέρυσι, η «τιμωρία» τους από το υπουργείο θα είναι η ύπαρξη μόνο δύο Εξεταστικών Κέντρων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι μαθητές που θέλουν να συμμετάσχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα πρέπει από τις 10 έως τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η προθεσμία, να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους (την οποία μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr) στα σχολεία τους. Για όσα παιδιά δεν επιθυμούν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά να λάβουν το απολυτήριο τους, οι εξετάσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 7 Ιουνίου για τα γενικά λύκεια και στις 12 Ιουνίου για τα επαγγελματικά.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ