Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2020

«Κοντά στο σπίτι» θέλει το 50% των νεοσυλλέκτων!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια, λόγω του Μνημονίου και των απαιτήσεων των δανειστών μας, ήρθε να αναδείξει η τελευταία σειρά των στρατευσίμων που παρουσιάστηκαν στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Και αυτό γιατί, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», τουλάχιστον ένας στους δύο στρατευσίμους κατέθεσε αίτημα για κατ’ εξαίρεση μετάθεση κοντά στον τόπο διαμονής του, επικαλούμενος οικονομικά προβλήματα της οικογένειάς του.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που προέρχονται από ανώτατα στελέχη του στρατεύματος, τα οποία έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των στρατευσίμων, η τελευταία σειρά κατάταξης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε ό,τι αφορά τα αιτήματα για κατ’ εξαίρεση μετάθεση. «Είχαμε παρατηρήσει μια αύξηση των αιτήσεων και στις προηγούμενες σειρές, ωστόσο αυτό που συνέβη τώρα περνάει κάθε προηγούμενο και δυστυχώς φαίνεται ότι βαίνει επιδεινούμενο» ανέφερε στη «δημοκρατία» ανώτατη πηγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, φανερά προβληματισμένη γι’ αυτό που φαίνεται να έρχεται!

Τα αιτήματα για μια μετάθεση κοντά «στο σπίτι» έχουν πλέον τη δικαιολογία της ανεργίας των γονέων. Και το χειρότερο είναι ότι τώρα οι δικαιολογίες αυτές είναι αληθινές. Πολλά παιδιά που κατατάσσονται καταθέτουν σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη δραματική οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους και ζητούν κατ’ εξαίρεση μεταθέσεις κοντά στον τόπο συμφερόντων τους, ώστε στις εξόδους και τις άδειες να βοηθάνε κάνοντας κάποια μεροκάματα σε πρόχειρες και περιστασιακές δουλειές, όπως λένε στρατιωτικοί οι οποίοι ζουν πλέον το πρόβλημα εντός του Στρατού.

Δυστυχώς τα αιτήματα αυτά δεν μπορούν, τουλάχιστον προς το παρόν, να γίνουν δεκτά και να ικανοποιηθούν. Κατανοητά μπορεί να γίνονται, αλλά τα ποσοστά ικανοποίησής τους είναι εξαιρετικά χαμηλά, λόγω τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό. Το χειρότερο είναι ότι το ποσοστό των στρατιωτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά αδιέξοδα αυξάνεται ΕΣΣΟ με την ΕΣΣΟ.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι την ίδια στιγμή καταγράφονται πολλές περιπτώσεις νεαρών οι οποίοι προτιμούν να κηρυχθούν ανυπότακτοι και να μην παρουσιαστούν για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, μόνο και μόνο για να μην εγκαταλείψουν τη δουλειά των 300 ή 400 ευρώ που έχουν, γιατί πολύ απλά είναι το μόνο εισόδημα που «μπαίνει» κάθε μήνα στο οικογενειακό ταμείο!

Τα αιτήματα αυτά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, καθώς οι επιχειρησιακές ανάγκες δεν το επιτρέπουν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι μόλις πληροφορήθηκε τη δραματική κατάσταση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε από τη στρατιωτική ηγεσία του «Πενταγώνου» να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εξυπηρετηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι στρατεύσιμοι, κάτι όμως εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο.

Αλλωστε, η μετάθεση στον τόπο καταγωγής μετά την παρέλευση του υποχρεωτικού χρόνου σε μονάδες της παραμεθορίου δεν ικανοποιείται κυρίως για όσους κατάγονται από Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη και παραμένουν αμετάθετοι στην παραμεθόριο. Λαμβάνουν δηλαδή το απολυτήριό τους από τη μονάδα στην οποία τοποθετήθηκαν.

Αξιωματικοί προσπαθούν να αποφύγουν τη μετάθεση (που κοστίζει πλέον ακριβά)

Σε τεράστιο πονοκέφαλο για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως του Στρατού Ξηράς, λόγω του ότι μετακινεί τα στελέχη του κάθε δυο τρία χρόνια, εξελίσσεται η οικονομική κατάστασή τoυς εν όψει των ετήσιων μεταθέσεων. Και αυτό γιατί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των στελεχών, που σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας» ξεπερνά το 50%, δηλαδή ένας στους δύο, έχει ζητήσει να μη μετακινηθεί, τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.

Τα δεδομένα αυτά, που σε κάθε περίπτωση ενδέχεται να δημιουργήσουν και επιχειρησιακά προβλήματα, είναι σε γνώση τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί εντολή να πραγματοποιηθούν οι «απολύτως απαραίτητες» μεταθέσεις στο στρατιωτικό προσωπικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, ο οποίος είναι βαθύς γνώστης των προβλημάτων των στελεχών, καθώς συνομιλεί καθημερινά μαζί τους, πλέον στις μεταθέσεις θα λαμβάνονται υπ’ όψιν η προσωπική και η οικογενειακή κατάσταση του αξιωματικού, ώστε να αποτελούν πλέον την κύρια αιτία μετάθεσης. Με το ίδιο σκεπτικό, σε άλλες περιπτώσεις, ακόμη και εάν κάποιος ήδη έχει συμπληρώσει δύο ή τρία χρόνια υπηρεσίας στην ίδια μονάδα, αλλά οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα καθιστούν δύσκολη τη μετακίνησή του, θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη, πάντως, το στοίχημα είναι κατά πόσον, πέραν των προθέσεων και των διαταγών, μπορούν να ισορροπήσουν στις αποφάσεις μεταξύ των «υπηρεσιακών αναγκών» και των οικογενειακών προβλημάτων, που θέτει το προσωπικό. Οι περιπτώσεις θα εξεταστούν «μία προς μία», υπόσχονται στο Πεντάγωνο. Για τον λόγο αυτόν κατά προτεραιότητα θα εξεταστούν οι δηλώσεις όσων ζητούν να μη μετακινηθούν. Οσοι δεν έχουν υποβάλει αναφορές για να πάνε αλλού, εάν δεν υφίσταται σοβαρός λόγος μετακίνησης, θα παραμείνουν στις θέσεις τους, ενώ όσοι συμπληρώνουν μόνο έναν χρόνο διοίκησης θα παραμείνουν τουλάχιστον άλλον έναν.

Την ίδια στιγμή, ριζικές αλλαγές προωθούνται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στη διαδικασία των μεταθέσεων. Σύμφωνα με αυτές, θα δημοσιοποιούνται με «προκήρυξη» ως τις 10 Νοεμβρίου εκάστου έτους στους στρατιωτικούς οι κενές θέσεις και ως τις 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιούνται οι δηλώσεις-επιθυμίες των στρατιωτικών. Ως τις 31 Μαρτίου κοινοποιούνται σε όλους όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής τα αποτελέσματα και τους παρέχεται η δυνατότητα ένστασης, που συζητείται εντός πέντε ημερών. Οι μεταθέσεις υλοποιούνται ως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Ακόμη τίθεται περιορισμός στις μεταθέσεις των στελεχών, ο οποίος προβλέπει ανώτερο αριθμό τις έξι μέσα στα 25 χρόνια υπηρεσίας. Μετά την παρέλευση 25ετούς συνολικής υπηρεσίας το στέλεχος μπορεί να μετατίθεται στον τόπο προτίμησής του, και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν μετατίθεται σε μονάδα ή υπηρεσία του οικείου ή άλλου Κλάδου των Ε.Δ., που απέχει το ανώτερο 80 χιλιόμετρα από αυτόν εντός της περιφερειακής ενότητας στην οποία υπάγεται ο τόπος πρώτης προτίμησης του στελέχους.

Επίσης καθιερώνεται η υποχρεωτική για την υπηρεσία μετάθεση πέραν των κανονικών θέσεων όσων έχουν κοινωνικούς λόγους (πολύτεκνοι, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, πάσχοντες από δυσίατα νοσήματα, ύπαρξη τέκνων με αναπηρία κ.λπ.), ενώ υποχρεωτική καθίσταται και η συνυπηρέτηση ένστολων συζύγων ή και ενστόλου με δημόσιο υπάλληλο ανεξαρτήτως μορίων, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Ανάλογη ρύθμιση εξασφαλίζει ουσιαστικά μη μετάθεση ή μετάθεση σε κοντινή απόσταση (ως 100 χλμ.) ένστολου γονέα παιδιού που φοιτά στη Β’ και τη Γ’ Λυκείου για να μην αλλάξει σχολικό περιβάλλον.

Ουρανία Γαλανού


Τα μαχητικά (πάλι) πάνω από το Καστελόριζο με εντολή Αβραμόπουλου

Την ενδοτική και εθνικά επιζήμια πολιτική της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και των διαδοχικών υπουργών Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και Πάνου Μπεγλίτη στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, και πιο συγκεκριμένα πάνω από το Καστελόριζο, αποκάλυψε η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στο νησί.

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο δήμαρχος του νησιού Παύλος Πανηγύρης αποκάλυψε ότι, μέχρι που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έγινε υπουργός, τα ελληνικά μαχητικά δεν πετούσαν πάνω από το Καστελόριζο, προφανώς έπειτα από πολιτική εντολή, δημιουργώντας μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα τόσο για τον κ. Παπανδρέου όσο και για τους προκατόχους του κ. Αβραμόπουλου.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία και την εντολή που δώσατε στα παιδιά, αυτούς τους ιπταμένους που παλιά έρχονταν και ξαφνικά κόπηκαν τα αεροπλάνα, τα ελληνικά αεροπλάνα που περνούσαν πάνω από το νησί μας και μας έδιναν κουράγιο» είπε ο κ. Πανηγύρης, δημιουργώντας πολιτικό σεισμό και δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις που υπήρχαν για τα εθνικά μας θέματα στο εσωτερικό της Κυβέρνησης Παπανδρέου.

Και ο δήμαρχος πρόσθεσε: «Ξανάρχισαν οι πτήσεις, κύριε υπουργέ, χάρη σε εσάς, χάρη στην εντολή σας. Ξέρετε, αυτό σημαίνει πάρα πολλά για εμάς. Οταν μας παίρνουν τηλέφωνο από τη Σούδα ή από όπου αλλού φεύγουν τα αεροπλάνα αυτά και μας λένε ότι θα πετάξουν σε 20 λεπτά, σε μισή ώρα, ο κόσμος αυτό περιμένει. Βγαίνει έξω από τα σπίτια, τα μαγαζιά και περιμένει να περάσουν αυτά τα αεροπλάνα».

Ποιος θα το περίμενε ότι από την επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου σε Καστελόριζο, Ρω και Στρογγύλη, την περασμένη Παρασκευή, η είδηση που θα προέκυπτε θα συνδεόταν με την εντολή του υπουργού στα πληρώματα των μαχητικών αεροσκαφών και στην ηγεσία να ξαναρχίσουν τις υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο!

«Σήμερα, που το Καστελόριζο επανέρχεται στην πρώτη γραμμή του εθνικού ενδιαφέροντος, πολύ ορθά αναφέρθηκες στην παρουσία του ελληνικού στρατού εδώ. Στις υπερπτήσεις των πολεμικών μας αεροσκαφών, που δυναμώνουν το φρόνημα των κατοίκων και θυμίζουν ότι το Καστελόριζο είναι η ίδια η Ελλάδα. Αγαπητέ δήμαρχε, μην έχεις καμιά αμφιβολία ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Οι κάτοικοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι, όπως πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι οι Ελληνες πολίτες. Το Καστελόριζο θα είναι πάντα ασφαλές μέσα στην αγκαλιά της Ελλάδας και στην καρδιά των Ελλήνων» ήταν η απάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Φοίβος Κλαυδιανός

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...