Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Κόντρες πάνω σε βουνά από σκουπίδια!

Βεντέτα της υπηρεσιακής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση απορριμμάτων στην περιφέρεια της Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ

Στα κάγκελα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ με την υπηρεσιακή κυβέρνηση για το θέμα των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η άγρια κόντρα του τέως αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη για τη σύμβαση διαχείρισης των απορριμμάτων έχει πάρει τον χαρακτήρα προσωπικής βεντέτας, ενώ ο Τομέας Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα και σε ανακοίνωση κατά της υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για τον αντίστοιχο διαγωνισμό ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η διαμάχη Τσιρώνη – Τατούλη συνοδεύεται από βροχή εκατέρωθεν ανακοινώσεων και δηλώσεων, απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη και από παράθεση αριθμών οι οποίοι ενίοτε λένε τη μισή αλήθεια. Η σύμβαση διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των έργων ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε εξέλιξη και από την πρώτη στιγμή ο κ. Τσιρώνης είχε ταχθεί κατά της υπογραφής της. Ορισμένοι τον κατηγορούν ότι έχει πραγματοποιήσει ακόμη και περιοδεία, π.χ. σε περιοχές που έχουν χωροθετηθεί κάποιες από τις τρεις μονάδες, για να δηλώσει πως η λειτουργία τους θα είναι καταστροφική, έστω και αν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει (δύο φορές λόγω προσφυγών) εγκρίνει τη σχετική περιβαλλοντική μελέτη.

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι η σύμβαση θα επιβαρύνει οικονομικά τους δήμους, καθώς το κόστος επεξεργασίας είναι υψηλό και δεν επιτρέπεται η αξιοποίηση του παραγόμενου προϊόντος προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η άλλη πλευρά επισημαίνει ότι ο κ. Τσιρώνης θεωρεί υψηλό το ποσό των 65 ευρώ ανά τόνο για την επεξεργασία, που προβλέπει η σύμβαση ΣΔΙΤ, όταν σήμερα υπάρχουν δήμοι στην Πελοπόννησο που πληρώνουν, μόνο για την αποκομιδή των απορριμμάτων, περί τα 78-80 ευρώ ανά τόνο. Μάλιστα, τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται με τόσο υψηλό κόστος δεν τυγχάνουν της επεξεργασίας που θα έχουν αν προχωρήσει η σύμβαση ΣΔΙΤ.

Στην Ηπειρο

Παράλληλα, ο Τομέας Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσφατη ανακοίνωσή του στράφηκε κατά της υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για τον αντίστοιχο διαγωνισμό ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Ηπείρου. Στην ουσία, ζήτησε να παγώσει κάθε εξέλιξη ώσπου να προκύψει νέα κυβέρνηση. Και για το συγκεκριμένο έργο είχε υπάρξει άγρια κόντρα του κ. Τσιρώνη με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος είχε στείλει και δύο επιστολές στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στην αγορά υπενθυμίζουν, πάντως, ότι παρά τις εξαγγελίες του τέως αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος περί αναστολής των ΣΔΙΤ, η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε πανηγυρικά τη σύμβαση για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της δυτικής Μακεδονίας (διαγωνισμός που κέρδισε ο όμιλος Ελλάκτωρ), με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ