Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Κοροϊδία με τους μισθούς!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δραματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, μέσω κατάργησης 13ου, 14ου μισθού και παγώματος μισθολογικών ωριμάνσεων, επεξεργάζεται η κυβέρνηση Παπαδήμου. Μάλιστα επιχειρείται για άλλη μια φορά η κοροϊδία των εργαζομένων, καθώς καλλιεργούνται φρούδες ελπίδες ότι πιθανόν να γλιτώσουν τα δώρα τα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη μείωσή τους σε επίπεδο έως και 50%. Να σημειωθεί ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έχουν ανοίξει την όρεξη των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), οι οποίοι συζήτησαν χθες τη μείωση ή και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και επιδομάτων Πάσχα και διακοπών. Κατά τη συνάντησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος υποστήριξε τη μείωση του μέσου κόστους εργασίας και την κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που έχουν αποδοχές από ένα όριο και πάνω. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, υποστήριξε τη μείωση των δώρων και των επιδομάτων σε κλάδους της οικονομίας με υψηλό εργοδοτικό κόστος.

Τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με τον 13ο και τον 14ο μισθό καθώς και συνολικά τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα προβλέπουν:

1. Κατάργηση δώρων και επιδομάτων. Θα υπάρξει αντικατάσταση με ένα βοήθημα, όπως αυτό που χορηγείται στο Δημόσιο, δηλαδή 200 ευρώ δώρο Πάσχα, άλλα 200 επίδομα αδείας και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων.

2. Ενσωμάτωση δώρων και επιδομάτων σε ποσοστό 50% στις τακτικές μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα καταργηθεί είτε ο 13ος είτε ο 14ος μισθός. Το πάγωμα στις τριετίες και τις αυξήσεις που προέβλεπε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) θεωρείται επίσης δεδομένο, αλλά δεν θα υπάρξει καμία μετατροπή στον κατώτατο μισθό. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν μείωση εισφορών ύψους 2,2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η πτώση της κατανάλωσης θα υπερβεί το 15%.

3. Πλήρης ενσωμάτωση δώρων και επιδομάτων στις μηνιαίες αποδοχές. Πρόκειται για λάιτ εκδοχή της κατάργησης των δώρων. Το μέτρο αυτό θα συνοδευτεί τουλάχιστον από το πάγωμα των ωριμάνσεων, αλλά και των αυξήσεων που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ και είναι 2,6% που έπρεπε να δοθεί έως το 2011 και όσο είναι το επίπεδο του πληθωρισμού της ευρωζώνης για το 2012. Οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 2,8 δισ. ευρώ τον χρόνο. Το ΙΚΑ θα υποστεί το 80% της συνολικής μείωσης εσόδων. Υπολογίζεται ότι η μείωση στην κατανάλωση θα ξεπεράσει το 10%.

4. Περικοπή δώρων και επιδομάτων από ένα χαμηλό όριο μηνιαίων αποδοχών και άνω. Πρόκειται για πρόταση του ΣΕΒ και εκφράστηκε χθες στη συνάντηση των εργοδοτών. Για παράδειγμα, για μισθούς έως 800 ευρώ θα χορηγούνται κανονικά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, αλλά θα καταργηθούν για υψηλότερες αποδοχές. Το χρυσωμένο χάπι σε όλα τα σενάρια είναι η διατήρηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος όμως ήδη για τους νέους έως 26 ετών έχει μειωθεί στα 460 ευρώ καθαρά μέσω του θεσμού της εργασιακής μαθητείας.

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προσέλθει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους εάν τεθεί θέμα μείωσης μισθών και κατάργησης δώρων.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Δημόσιο: Παραμένουν στο τραπέζι οι απολύσεις

Κεντρικός αριθμητικός στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραμένει η μείωση κατά 150.000 του προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα το χρονικό διάστημα 2010-2015, μέσω συνταξιοδοτήσεων και μείωσης των νεοπροσλαμβανομένων μόνο για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Το νούμερο αυτό επιβεβαιώθηκε χθες κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας με τον μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα Bob Traa, παρουσία του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια.

Ο κ. Ρέππας ενημέρωσε για την εφαρμογή της εφεδρείας με τη χρήση οριζόντιων κριτηρίων, αναφέροντας και πάλι ότι τα οριζόντια κριτήρια δεν είναι ορθά κι επανέλαβε ότι δεν αποτελούν πολιτική επιλογή. Ωστόσο, πληροφορίες της «δημοκρατίας» επιμένουν ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις, εφόσον τα νούμερα δεν βγουν.

Ο κ. Ρέππας είχε την πρωτοβουλία γι’ αυτήν τη συνάντηση προκειμένου να εξεταστεί από κοινού η εξέλιξη της συνεργασίας με τον μηχανισμό στήριξης, ιδίως σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε λεπτομερής αναφορά στη συνεργασία με την task force για τη διοικητική μεταρρύθμιση και την πορεία του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος, που αναμένεται σύντομα, το οποίο θα είναι μειωμένο κατά 30%.

Μ.Β.Λ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλια Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Άγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει: Φορολογία Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...

Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα της Μπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει...

Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία...