Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Κόβουν έως και 50% τις επικουρικές αν και δεν έχουν τις αναλογιστικές!

Οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν, παρά το γεγονός ότι οι αναλογιστικές μελέτες είναι γεμάτες λάθη και δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί! Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο επίτροπος Ολι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή σχετικά με το ερώτημα του τελευταίου για τις παραδοχές των αναλογιστικών μελετών και για τα αντίστοιχα πορίσματα. Η απάντηση του κ. Ρεν είναι ξεκάθαρη: «Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η εκτίμηση των επιπτώσεων στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα έχει η μεταρρύθμισή του (Ιούλιος 2010), λόγω της καθυστέρησης παροχής από τις ελληνικές αρχές των προβολών για τις συντάξεις».

Και όμως, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να φέρει στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο το ζήτημα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, που θα φτάσουν σε ορισμένα ταμεία το 50%. Παρά το γεγονός ότι η αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. δεν έχει ενημερωθεί για το θέμα, αφού η Εθνική Αναλογιστική Αρχή αμέλησε να παράσχει τις απαραίτητες προβολές για τις συντάξεις, τούτο δεν εμποδίζει την κυβέρνηση σε μία ακόμη περικοπή στην επικουρική σύνταξη, την τρίτη κατά σειρά μέσα σε ένα εξάμηνο.

Η εκβιαστική δικαιολογία που προβάλλει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ότι εάν δεν γίνουν τώρα οι περικοπές και δεν προχωρήσει άμεσα η ενοποίηση των πέντε μεγάλων επικουρικών ταμείων σε ένα (ΕΤΕΑΜ – ΙΚΑ, ΤΕΑΙΤ – ιδιωτικοί υπάλληλοι, ΕΤΑΤ – τραπεζοϋπάλληλοι, ΤΕΑΔΥ – δημόσιοι υπάλληλοι και ΤΑΥΤΕΚΩ – υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) τότε η επικουρική ασφάλιση θα καταρρεύσει. Οι αντιδράσεις όμως από τις διοικήσεις των Ταμείων είναι ιδιαίτερα έντονες και έχουν οδηγήσει το υπουργείο Εργασίας σε καταρχήν αναδίπλωση. Αντί να πιέζει για «εδώ και τώρα» αποδοχή της πρότασής του, ο Γιώργος Κουτρουμάνης στο σχέδιο νόμου που θα φέρει στη Βουλή θα δίνει το περιθώριο στα ταμεία όλου του 2012 να αποδεχτούν ή όχι την πρότασή του.

Μάλιστα σε κλειστές συναντήσεις που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα με την πλειονότητα των διοικήσεων των επικουρικών ταμείων ο υπουργός Εργασίας φέρεται να παραδέχτηκε τα κενά που υπάρχουν στις αναλογιστικές μελέτες. Υποσχέθηκε δε ότι θα ζητήσει να γίνουν και νέες αναλογιστικές, στις οποίες θα εκλείπουν τα λάθη των σημερινών. Παρ’ όλ’ αυτά οι μειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν κανονικά…

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ