Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Κόβουν ώρες σε Ιστορία και Γλώσσα στο γυμνάσιο!

Το μάθημα της Ιστορίας «χάνει» μία ώρα διδασκαλίας στην τελευταία τάξη του γυμνασίου και το μάθημα των Ιταλικών «εξαφανίζεται» από όλες τις τάξεις του γυμνασίου. Πρόκειται για μόνο δύο από τις σημαντικές αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του γυμνασίου, το οποίο θα εφαρμοστεί φέτος στα σχολεία.

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, το μάθημα των Ιταλικών -ως επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας- καταργείται και απομένουν αυτά των Γερμανικών και των Γαλλικών. Επίσης, μειώνεται κατά μία ώρα το μάθημα της Ιστορίας στη γ’ γυμνασίου και, άρα, «μένουν» από δύο ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως και στις τρεις τάξεις.

Στη γ’ γυμνασίου θα διδάσκεται μία ώρα παραπάνω το μάθημα της Τεχνολογίας, αλλά από μία ώρα χάνουν η Αγγλική Γλώσσα και η Βιολογία. Το μάθημα της Τεχνολογίας μέχρι πέρυσι δεν υπήρχε, αλλά φέτος φαίνεται ότι αξιολογήθηκε ως απαραίτητο και εισάγεται και στις δυο πρώτες τάξεις του γυμνασίου.

Πάντως, άμεση ήταν η αντίδραση των διορισμένων καθηγητών Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, οι οποίοι με επιστολή τους προς την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ζήτησαν να πάρει θέση. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι «ο αποκλεισμός της διδασκαλίας του μαθήματος από το ωρολόγιο πρόγραμμα» θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον κλάδο. Δηλώνουν οργισμένοι για τις «συνεχείς διακρίσεις» που υφίστανται οι μαθητές που έχουν επιλέξει τα ιταλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα «και στερούνται της δυνατότητας να αποκτήσουν στο σχολείο ένα πιστοποιημένο επίπεδο γνώσης που είναι απαραίτητο για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού τα Ιταλικά αποτελούν πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα».

Λιγότερα ελληνικά

Επιπλέον, στην α’ γυμνασίου εντάσσεται το μάθημα της Φυσικής από μία ώρα εβδομαδιαίως, το οποίο μέχρι πέρυσι διδασκόταν μόνο στη β΄ και τη γ΄ τάξη. Μια ώρα παραπάνω θα διδάσκεται στην α’ γυμνασίου και η Οικιακή Οικονομία, ενώ, στον αντίποδα, και στο μάθημα της Γλωσσικής Διδασκαλίας οι ώρες θεωρήθηκαν πολλές και περιορίστηκαν από τρεις σε δύο. Στη β΄ γυμνασίου μία ώρα δίνεται στη Βιολογία -η οποία πέρυσι δεν υπήρχε στο ωρολόγιο πρόγραμμα της τάξης (αλλά υπήρχε στην α’ και τη γ’), ενώ αυτή την κερδισμένη ώρα χάνει το μάθημα των Καλλιτεχνικών, το οποίο θα διδάσκεται μία ώρα εβδομαδιαίως.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ