Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

«Κούγκι» η ευρωζώνη με ελληνική χρεοκοπία

Διαψεύδονται περίτρανα από την ίδια την Κομισιόν όσοι υποστηρίζουν, μεταξύ αυτών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει σήμερα τη χρεοκοπία της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας-μέλους.

Εκθεση της Κομισιόν, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι δώδεκα κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία και η Γαλλία, παρουσιάζουν σημαντικές οικονομικές ανισορροπίες, που τα αφήνουν ευάλωτα σε περαιτέρω σοκ.

Οι χώρες που αναφέρονται είναι το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Βρετανία. Η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν αποκλειστεί από την έρευνα. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που αποκάλυψε η «WSJ» και ανακοινώνεται από τον επίτροπο Ολι Ρεν, η Κομισιόν θα διενεργήσει μια εις βάθος ανάλυση σε περίπου μισές από τις χώρες της Ε.Ε., ενέργεια που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αιτήματα για αλλαγές πολιτικής και, πιθανώς, ακόμη και σε κυρώσεις.

Η έκθεση διεξήχθη στο πλαίσιο της αυστηρότερης εποπτείας των οικονομιών που η Κομισιόν ζητήθηκε να υιοθετήσει για να αποτρέψει μια νέα κρίση χρέους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι ανισορροπίες όπως αυτές των ελλειμμάτων ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, υψηλών επιπέδων ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, στον κλάδο των κατοικιών είναι κάποιες από τις αιτίες της τρέχουσας κρίσης.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι διεξάγεται μια προσαρμογή μακροοικονομικών ανισορροπιών σε πολλά κράτη-μέλη. Η διαδικασία αυτή έχει ακόμη δρόμο και έχει οδηγήσει αρκετά κράτη-μέλη σε μια σημαντική αύξηση στους δείκτες ανεργίας και σε μείωση του επιπέδου οικονομικής δραστηριότητας βραχυπρόθεσμα. Για τη Βρετανία αναφέρεται ότι έχει χάσει την εξαγωγική της δύναμη, ενώ είναι «ανησυχητική η αύξηση του ιδιωτικού χρέους». Τις μεγαλύτερες απώλειες στις εξαγωγές έχει υποστεί η Γαλλία, ενώ γίνεται αναφορά «στη μείωση της ανταγωνιστικότητας του Βελγίου εξαιτίας του υψηλού εργατικού κόστους». «Φωτεινή εξαίρεση η Γερμανία» καταλήγει η Κομισιόν. Γιατί άραγε;

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ