Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Κουνάνε… μαντίλι για την Αυστραλία

Οι Αυστραλοί στρατιώτες, που πολέμησαν κατά των Γερμανών στη Λακωνία, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια των ντόπιων, έδωσαν αργότερα, τη δεκαετία του ’50 και του ’60, σε αρκετούς ευκαιρίες εργασίας, καλώντας τους στην Αυστραλία.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ευάριθμη Κοινότητα Λακώνων στη μακρινή χώρα. Σήμερα, οι εκεί ομογενείς μας σχηματίζουν γέφυρα μετανάστευσης στην Αυστραλία, για τους απελπισμένους από την ανεργία νέους της Λακωνίας.

Τη μεταναστευτική τάση, κυρίως προς την Αυστραλία, επιβεβαιώνει, μιλώντας στη «δημοκρατία», ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας Νίκος Μηνακάκης, εντοπίζοντάς τη στους νέους κάτω των 30 ετών.

«Παλιά ήταν η εσωτερική μετανάστευση, τώρα φεύγει κόσμος για Αυστραλία, αφού υπάρχουν ακόμη εκεί συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού. Εχουμε εντοπίσει το φαινόμενο που είναι έντονο στα ορεινά χωριά του νομού και στους νέους που ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Και πώς να μη δοκιμάσουν την τύχη τους στην ξενιτιά οι νέοι της Λακωνίας, όταν το καταγεγραμμένο ποσοστό ανεργίας στην περιοχή φτάνει το 50% στις ηλικίες κάτω των 30; Αλλά δεν είναι μόνο οι Ελληνες που φεύγουν από τον τόπο τους. Ο κ. Μηνακάκης επισημαίνει ότι και οικονομικοί μετανάστες του πρώτου κύματος -ιδίως Αλβανοί-, που ήρθαν εδώ και 20 χρόνια στη Λακωνία, την εγκαταλείπουν, αφού πλέον δεν βρίσκουν μεροκάματο. Ειδικά στην οικοδομή, από την οποία κατά κύριο λόγο αντλούσαν το εισόδημά τους, τα πράγματα είναι δραματικά σήμερα. Μάλιστα, όσοι έχουν ιδιόκτητα σπίτια τα πουλάνε, γυρίζοντας στην πατρίδα τους ή πηγαίνοντας σε άλλη χώρα.

Ο Νίκος Μηνακάκης μάς δίνει ένα πρόσφατο παράδειγμα: «Τρεις οικογένειες Αλβανών είχαν αγοράσει ένα οικόπεδο, όπου έχτισαν τρία σπίτια, προ ημερών έκοψαν νερό και ρεύμα και τα έδωσαν σε μεσιτικό γραφείο προς πώληση».

Η οικονομία της Λακωνίας μέσα στον υφεσιακό κύκλο, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματος των κατοίκων. Το βιοτικό επίπεδο έχει γυρίσει δεκαετίες πίσω, αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας, προσθέτοντας ενδεικτικά ότι αρκετές οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα φοίτησης των παιδιών τους σε άλλες πόλεις.

Η αντίδραση γι’ αυτή τη ζοφερή κατάσταση εκφράστηκε με την καθολική συμμετοχή στην πρόσφατη πανελλαδική απεργία. «Εκλεισαν μέχρι και οι καφετέριες και τα περίπτερα στη Σπάρτη» σημείωσε ο κ. Μηνακάκης.

Το Εργατικό Κέντρο επιχειρεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις της ανέχειας και της ανεργίας με εκστρατεία αλληλεγγύης (ελαστικότητα στην πληρωμή του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος σε ανέργους, καθιέρωση συσσιτίων κ.λπ., έτσι ώστε ο καθένας που περιέρχεται σε δυσμενή θέση να μη μένει χωρίς στηρίγματα.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ