Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

«Κούρεμα» και κάτω από 100.000 €!

Παράθυρο στην οδηγία της Ε.Ε. βάζει σε κίνδυνο ακόμα και τις μικρότερες καταθέσεις, αν χρειαστεί

Η ογκώδης Κοινοτική Οδηγία που προβλέπει ότι, προκειμένου να μην προκληθούν στο εξής ζημιές στους φορολογουμένους από τη διάσωση τραπεζών, θα υφίστανται απώλειες μέτοχοι, ομολογιούχοι, ενώ ακόμα και οι καταθέτες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με «κούρεμα» καταθέσεων, αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου το οποίο τίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων μέτρων για τη νέα δανειακή σύμβαση. Παρότι η Οδηγία καταρχάς θεσπίζει την προστασία των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και τραπεζικό ίδρυμα, υπάρχουν και «παραθυράκια» που δεν αποκλείουν ο πήχης να μπει χαμηλότερα, αν χρειαστεί.

Ειδικότερα, η Κοινοτική Οδηγία «για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων» (BRRD) καθιερώνει ότι η ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων στην Ε.Ε. νοείται έως το ποσό των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα. Ομως, η παράγραφος 28 της Οδηγίας αναφέρει: «Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πιστωτικά ιδρύματα είναι δυνατόν να δρουν σε αγορά με υψηλή συγκέντρωση (σ.σ.: όπως είναι η περίπτωση της χώρας μας), όπου τα περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα έχουν τέτοιο μέγεθος και βαθμό διασύνδεσης που θα καθιστούσαν μάλλον αδύνατη την εκκαθάρισή τους με τις συνήθεις διαδικασίες αφερεγγυότητας, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, και συνεπώς θα ήταν πιθανότερο να υπόκεινται σε διαδικασίες εύρυθμης εξυγίανσης. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμόζεται στα συστήματα χαμηλότερο επίπεδο-στόχος». Πάντως, σε περίπτωση που δεν αποφευχθεί το κλείσιμο μιας τράπεζας, η Οδηγία εγγυάται πλήρως τις καταθέσεις, άρα το «λουκέτο» μπορεί να είναι πιο συμφέρον για τους καταθέτες σε σύγκριση με τη διαδικασία εξυγίανσης της τράπεζας όπου έχουν τις αποταμιεύσεις τους!

Οι πρώτοι που θα επιβαρύνονται για την εξυγίανση μιας τράπεζας είναι οι μέτοχοι και μετά οι πιστωτές, αλλά κατά την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης κανένας πιστωτής δεν θα πρέπει να υποστεί μεγαλύτερες ζημιές από εκείνες που θα υφίστατο αν η τράπεζα ετίθετο σε εκκαθάριση. Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε εξαιρετικές περιστάσεις, η Αρχή εξυγίανσης μπορεί να εξαιρεί συνολικά ή εν μέρει ορισμένες υποχρεώσεις από την άσκηση των εξουσιών απομείωσης ή μετατροπής, δηλαδή από το «κούρεμα» ή την επιβολή ζημιών.

Μάριος Ροζάκος

Στα σκαριά και νόμος για προστασία της πρώτης κατοικίας

Θα σταλεί στους δανειστές από τον Γιώργο Σταθάκη, αλλά είναι άγνωστο αν τελικά θα γίνει δεκτός

Νόμο για προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου επιδιώκει να θεσπίσει άμεσα η κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να βρίσκεται σε σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Οι βασικές διατάξεις του «νομοσχεδίου Σταθάκη» έχουν αποσταλεί στους δανειστές, που φέρεται ότι συμφωνούν αρχικά για την προστασία της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του έτους. Εφόσον οι δανειστές δώσουν και τυπικά το πράσινο φως, το νομοσχέδιο θα οριστικοποιηθεί αμέσως μετά το καλοκαίρι. Θα περιλαμβάνεται μια σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες προκειμένου να διασώσουν την κύρια κατοικία.

Με τις ρυθμίσεις θα τίθενται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά όρια για την υπαγωγή στις προστατευτικές διατάξεις. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα πρέπει να καταβάλλουν και μηνιαία δόση προς τις τράπεζες, η οποία θα υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές.

Σύμφωνα με το «νομοσχέδιο Σταθάκη», οι προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν το «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2015 είναι οι εξής:
Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.
Το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.
Το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας) να μην ξεπερνά τα 270.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται και οι τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 15.000 ευρώ.

Στ. Κράλογλου

Πονοκέφαλος πάλι η διαδικασία της ψηφοφορίας!

«Συμπιεσμένη» είναι και η σημερινή διαδικασία στη Βουλή, με την κατεπείγουσα μορφή που έχει λάβει η ψήφιση και του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. Το βράδυ (γύρω στα μεσάνυχτα ή λίγο αργότερα) αναμένεται να τύχει της έγκρισης της Ολομέλειας.
Το νομοσχέδιο-μαμούθ (εκτείνεται σε 977 σελίδες και αποτελείται από τρία άρθρα, με καθένα να είναι ένα ξεχωριστό υπερ-νομοσχέδιο) κατατέθηκε χθες ξημερώματα (στη μία το πρωί), παρά το ότι φέρει ημερομηνία 20/07/15. Η διαδικασία ξεκινά με την προ-συζήτηση στις επιτροπές, οι οποίες έχουν ορισθεί να ξεκινήσουν τις συνεδριάσεις τους στις εννέα το πρωί. Ο χρόνος δεν θεωρείται επαρκής, ωστόσο οι βουλευτές θεωρητικά έχουν και τη σημερινή ημέρα την ευκαιρία να το μελετήσουν.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό, η προδιαδικασία θα ξεκινήσει με την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης. Στη συνέχεια θα συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να εκδώσει την ημερήσια διάταξη. Ακολούθως, το απόγευμα, θα συγκληθεί η Ολομέλεια για τα περαιτέρω. Ενδιαφέρον πάντως έχει το αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τα γνωστά… τερτίπια της, θα επιχειρήσει να καθυστερήσει τη διαδικασία.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ