Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

«ΚΟΥΡΕΜΑ» καταθέσεων ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΛΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ

Διατάξεις-σοκ στο νέο νομοσχέδιο για τη «διάσωση» των τραπεζών

Διατάξεις-σοκ για τη «διάσωση» των τραπεζών, που φτάνουν ως το «κούρεμα των καταθέσεων» και τους πλειστηριασμούς εξπρές ακινήτων (έναντι απλήρωτων οφειλών στο Δημόσιο και στις τράπεζες), περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο (με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας κυβέρνησης δανειστών) που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Μπορεί η κυβέρνηση να αποφάσισε να αποσύρει -την τελευταία στιγμή- τα επαχθή φορολογικά μέτρα για τους αγρότες και τις περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, συμπεριέλαβε όμως δύο ρυθμίσεις που βάζουν φωτιά στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις:

1. Καταθέσεις:
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την υιοθέτηση της Κοινοτικής Οδηγίας «για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (BRRD)». Η συγκεκριμένη οδηγία, καταρχήν, επιβεβαιώνει ότι η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ε.Ε. νοείται μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, αθροιστικά για όσους λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα. Υπάρχουν όμως και…. παραθυράκια. Η παράγραφος 28 της οδηγίας αναφέρει: «Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν τέτοιο μέγεθος και βαθμό διασύνδεσης, που θα καθιστούσαν μάλλον αδύνατη την εκκαθάρισή τους με τις συνήθεις διαδικασίες αφερεγγυότητας. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμόζεται στα συστήματα χαμηλότερο
επίπεδο-στόχος». Μπορεί δηλαδή να υπάρχει και «κούρεμα» καταθέσεων και κάτω από τα 100.000 ευρώ.

2. Πλειστηριασμοί:
Στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο, θα υπάρχει ειδική διάταξη που θα εισάγει ένα νέο μοντέλο-εφιάλτη (περίπου σαν αυτό που εφαρμόστηκε στην Ισπανία) για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Το μοντέλο θα προβλέπει:

  • Πλειστηριασμούς με τιμές πρώτης προσφοράς τις εμπορικές αξίες και όχι τις αντικειμενικές.
  • Αν ο πλειστηριασμός δεν είναι επιτυχής, λόγω ελλείψεως προσφορών, επαναλαμβάνεται σε 14 ημέρες με τιμή εκκίνησης το 50% της αρχικής προσφοράς και εν συνεχεία, αν πάλι δεν κατοχυρωθεί το ακίνητο, στο ένα τρίτο.
  • Οι τράπεζες θα ικανοποιούνται πρώτες από το 65% του προϊόντος του πλειστηριασμού. Πρόκειται για προνόμιο το οποίο ως σήμερα δίνεται μόνο στο Δημόσιο.

Στο προσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, που είχε δει το φως της δημοσιότητας, αναφερόταν επίσης: «Ο δικαστικός επιμελητής καταθέτει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού έγγραφο σημείωμα στο οποίο καθορίζονται ημέρες και ώρες επίσκεψης από υποψήφιους πλειοδότες του ακινήτου που κατασχέθηκε, το αργότερο επτά ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Η επίσκεψη πραγματοποιείται με τη συνοδεία του δικαστικού επιμελητή».

Στέλιος Κράλογλου

Πληρώθηκαν χθές τα 2 δισ.€ στο ΔΝΤ

Σβήστηκε η Ελλάδα από τη «μαύρη λίστα» των χωρών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς οι συσσωρευμένες οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο αποπληρώθηκαν χθες από τη χώρα μας.
Η καταβολή των 2 δισ. ευρώ κατέστη εφικτή μετά την αποδέσμευση του μεγαλύτερου μέρους από το δάνειο-γέφυρα των 7,16 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM). Την εκπλήρωση της υποχρέωσης της χώρας μας επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις με ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ελλάδα πλήρωσε σήμερα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς το ΔΝΤ, ποσό αντίστοιχο των 1,6 δισ. SDR (περίπου 2 δισ. ευρώ). Επομένως, η Ελλάδα παύει να βρίσκεται σε καθεστώς υπερημερίας έναντι του ΔΝΤ. Οπως έχουμε επισημάνει, το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα στις προσπάθειές της να επιστρέψει στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη».

Αποσύρθηκαν από το πακέτο αγρότες και πρόωρες

Στο Μαξίμου «τα μέτρησαν, τα ζύγισαν» και διαπίστωσαν ότι η αυριανή ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων «δεν βγαίνει». Προς αποφυγή μιας νέας κυβερνητικής περιπέτειας, με απρόβλεπτες πλέον διαστάσεις, αποφάσισαν να αφήσουν εκτός πολυνομοσχεδίου τις διατάξεις που θα συγκέντρωναν περισσότερα «όχι» – τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις προχθεσινές κυβερνητικές διαρροές ότι το δεύτερο πολυνομοσχέδιο «πολύ δύσκολα θα περάσει» και, σίγουρα, με περισσότερες απώλειες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την «απειλή» του Μαξίμου ότι, εάν η κυβερνητική δύναμη πέσει κάτω από 120 βουλευτές, «θα πέσει και η κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.».
Επειτα από συνεννόηση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, λοιπόν, αφαιρέθηκαν οι διατάξεις για τη φορολόγηση των αγροτών, που είχε ξεσηκώσει τη διακομματική θύελλα. Το ίδιο έπραξαν και με τη διάταξη για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την οποία είχαν αφήσει εκτός του πολυνομοσχεδίου της προηγούμενης Τετάρτης, διαβεβαιώνοντας ότι θα τη φέρουν… μεθαύριο.

Οι θεσμοί έδωσαν το πράσινο φως για τη μετάθεση της ψήφισής τους «στο μέλλον», καθώς και οι δύο επίμαχες διατάξεις… δεν ανήκουν στα προαπαιτούμενα που προέκυψαν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής. Προς τι η ένταξή τους στα δύο πολυνομοσχέδια; «Για να δείξουμε την καλή πρόθεση να διορθώσουμε κακώς κείμενες καταστάσεις» λένε κυβερνητικές πηγές.

«Διορθώσεις» 

Κατά τις πληροφορίες, όμως, η ενσωμάτωσή τους έγινε για να «διορθωθούν» μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα – για παράδειγμα, πολλές φορολογικές ελαφρύνσεις των αγροτών είχαν περάσει τον Απρίλιο από την τότε αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Δεδομένων των αντιδράσεων που προκαλεί η επαναφορά τους σε όλα τα κόμματα (πλην Ποταμιού), τα οποία στηρίζουν τη συμφωνία, μελετάται η παραπομπή της «αγροτικής» ρύθμισης στο μέλλον. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου παρέπεμψε χθες στο… 2017, ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις θα κατατεθούν «έως τις 5 Αυγούστου».
Στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αύριο θα περιλαμβάνεται η ενσωμάτωση της κοινοτικής ρύθμισης για bail in των τραπεζών (μεταξύ άλλων και το «κούρεμα» καταθέσεων), καθώς και οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που αυστηροποιεί τη διαδικασία πλειστηριασμών.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «οι θεσμοί εργάζονται με τις ελληνικές Αρχές για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπουν από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, έπειτα από ελληνικό αίτημα να υπάρξει μορατόριουμ για την πρώτη κατοικία».

Μαρίνα Μάνη

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ