Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

«Κούρεμα» καταθέσεων με «μοντέλο Κύπρου»!

Με «μοντέλο Κύπρου» θα γίνεται το «κούρεμα» των καταθέσεων στις τράπεζες που έχουν πρόβλημα στην Ευρώπη από το 2016 αντί του 2018 που προβλέπονταν αρχικά. Αυτή είναι η ουσία πίσω από τα προσεκτικά και καλυμμένα λόγια των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων.


Στην πραγματικότητα, νομοθετείται με τον πλέον επίσημο τρόπο η συμμετοχή των καταθετών στη χασούρα μιας τράπεζας, που προέρχεται από λανθασμένες αποφάσεις της διοίκησης. Στην Ε.Ε. γνωρίζουν ότι αυτό συνιστά βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού πιστωτικού συστήματος και έχουν αρχίσει τα «στρογγυλέματα» και τις μπερδεμένες ερμηνείες, με στόχο τον αποπροσανατολισμό.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Πέμπτη τα ξημερώματα στο Στρασβούργο αξιωματούχοι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υποτίθεται ότι θέλει να θέσει «φραγμό» στις ενισχύσεις προς τις τράπεζες. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι φορολογούμενοι πολίτες από το 2008 έχουν «τοποθετήσει» περίπου 473 δισ. ευρώ για τη στήριξη ευρωπαϊκών τραπεζών που, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, έγιναν δημόσιο χρέος.

Με βάση τα νέα δεδομένα από το 2016, το καθεστώς διάσωσης bail-in θα επιβάλλεται στους μετόχους, στους ομολογιούχους και σε ορισμένους καταθέτες μιας τράπεζας. Οι «εξασφαλισμένες», όπως περιγράφονται, καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ υποτίθεται ότι εξαιρούνται. Επίσης αναφέρθηκε ότι και οι ανασφάλιστες καταθέσεις ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων θα έχουν προνομιακό καθεστώς στην ιεραρχία της συμμετοχής στο bail-in, που σημαίνει ότι δεν θα είναι οι πρώτες που θα θιγούν.

Η συγκεκριμένη αλλαγή στον τραπεζικό χάρτη της Ευρώπης χαρακτηρίστηκε από τον αρμόδιο επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ «από τις πιο σημαντικές προσπάθειες να ενωθούν οι αποσπασματικές εθνικές άμυνες για τις τραπεζικές χρεοκοπίες, που βγήκαν στην επιφάνεια μετά τη χρηματοοικονομική κρίση».

Αν και η συμφωνία προβάλλεται ως νίκη του ορθολογισμού, εν τούτοις ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς θεωρεί συλλήβδην υπευθύνους για τις αποφάσεις των Δ.Σ. των τραπεζών και τους απλούς καταθέτες. Βέβαια, η συμφωνία σερβίρεται με προμετωπίδα τις εγγυημένες καταθέσεις έως  100.000 ευρώ, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να απαλυνθούν οι επιπτώσεις από τις αλλαγές που δρομολογούνται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Πρόσφατα ο Χ. Αλμούνια, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, άφησε ανοιχτό το θέμα του «κουρέματος» και για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ. Εκ των υστέρων, όμως, και όταν είδε ότι το ζήτημα παίρνει διαστάσεις, ο επίτροπος επανήλθε με καθησυχαστικές δηλώσεις που… αποκοίμιζαν και προσπαθούσαν να εμπνεύσουν σιγουριά.

Σε κάθε περίπτωση, το τραπεζικό τοπίο στην Ευρώπη μεταβάλλεται άρδην και, βέβαια, επιβάλλεται με βία το μοντέλο του πλέον απάνθρωπου καπιταλισμού, που μοιράζει τα κέρδη στους μετόχους και τις ζημίες στην κοινωνία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ