Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Κρίση και στα μεταπτυχιακά

Χτυπούν και τα μεταπτυχιακά προγράμματα η οικονομική κρίση και η οικονομική αδυναμία των πανεπιστημίων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έχει ήδη ανοίξει η κουβέντα για το ενδεχόμενο επιβολής «δικαιώματος εγγραφής» στις μεταπτυχιακές σπουδές, οι οποίες μέχρι σήμερα προσφέρονταν δωρεάν. Αν και το Πάντειο δεν είναι το μοναδικό Ιδρυμα στο οποίο οι φοιτητές θα πρέπει να πληρώνουν για να παρακολουθήσουν κάποιο από τα μεταπτυχιακά του προγράμματα, είναι το πρώτο που θα αναγκαστεί να ζητήσει δίδακτρα για να μπορέσει να συντηρηθεί. Το ποσό για το «δικαίωμα εγγραφής» δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 ευρώ, σύμφωνα με πηγές του πανεπιστημίου, τα οποία θα καταβάλλονται εφάπαξ.

Σημειώνεται ότι το Πάντειο Πανεπιστήμιο φιλοξενεί κάθε χρόνο περίπου 1.500 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι, αν επιβληθεί το «δικαίωμα εγγραφής» των 300 ευρώ, θα προσθέσει στα έσοδα του περίπου 450.000 ευρώ. Βεβαίως, ο κίνδυνος να μειωθούν αισθητά οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές είναι ορατός, καθώς, εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν είναι πολλοί αυτοί που θα μπορέσουν να πληρώσουν έστω και τα 300 ευρώ. Πάντως η Σύγκλητος του Ιδρύματος θα προχωρήσει σε αυτό το μέτρο «με βαριά καρδιά» και μόνο ως τελευταία εναλλακτική στην προσπάθεια να βρεθούν νέοι πόροι. Ειδικότερα, πηγές από την Πρυτανεία σημειώνουν ότι αιτία για την εισήγηση αυτή είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ιδρυμα, που αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις λειτουργικές του ανάγκες.

Ως εκ τούτου θα εξαντληθεί κάθε άλλη δυνατότητα για την εξασφάλιση κονδυλίων, πέραν της κρατικής, ενώ δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, δεδομένου ότι το μέτρο θα ξεκινήσει να ισχύει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή του «δικαιώματος εγγραφής» θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το ύψος της χρηματοδότησης που θα λάβει το ΑΕΙ από το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πάντειο Πανεπιστήμιο δεν είναι το μοναδικό που σκέφτεται να βάλει «τέλος» στις δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές για οικονομικούς λόγους.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ