Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Κρίση στη Γερμανία, διάσπαση της Ε.Ε, εξέγερση στη Ρωσία

Το αμερικανικό Stratfor εξετάζει τις πιθανές γεωστρατηγικές αλλαγές της ερχόμενης δεκαετίας

Μπορεί να μην είναι η πρώτη μελέτη που προβλέπει ως πιθανή τη διάβρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τη μετεξέλιξη της Ενωσης σε κάτι πολύ διαφορετικό από το σημερινό σχήμα της, αλλά η γεωστρατηγική έκθεση του αμερικανικού Stratfor (φορέας στρατηγικών μελετών με πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, που θεωρείται υψηλού κύρους και αξιοπιστίας) ανεβάζει τις πιθανότητες ενός τέτοιου σεναρίου.

Στην ίδια έκθεση, που εξετάζει πιθανές γεωστρατηγικές αλλαγές της ερχόμενης δεκαετίας, υπάρχουν και άλλα σενάρια που σήμερα θα χαρακτηρίζονταν ίσως ακραίας φαντασίας: κρίση στη γερμανική οικονομία λόγω συρρίκνωσης των εξαγωγών της, οικονομική στασιμότητα και ζημιά της Γερμανίας από τον ευρωσκεπτικισμό, διάσπαση της Ευρώπης σε τέσσερις ζώνες συνεργασίας με χαλαρούς δεσμούς, βασισμένους σε διμερείς συμφωνίες και μικρές πολυεθνικές συμμαχίες, με πεδία τη δυτική Ευρώπη, την ανατολική, τα βρετανικά νησιά και τη Σκανδιναβία, ισχυροποίηση της Πολωνίας σε νέα οικονομική δύναμη μεταξύ αντίπαλων πόλων, εξέγερση στη Ρωσία, που θα οδηγούσε σε ημιαυτονόμηση κάποιες περιοχές και σε έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου της από τις ΗΠΑ, αλλά και στενότερη «ένωση δυνάμεων» ΗΠΑ – Τουρκίας.

Αποδυνάμωση της Κίνας

Ταυτόχρονα, φιλοξενεί σενάρια αποδυνάμωσης της Κίνας εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών και έντονων αντιδράσεων των πολιτών κατά του κομμουνιστικού κόμματος, με εμφάνιση -κατά συνέπεια- νέων περιφερειακών «τίγρεων» ανάπτυξης που θα ξεπηδήσουν από τον σημερινό αναπτυσσόμενο κόσμο (Μεξικό, Νικαράγουα, Αιθιοπία, Ουγκάντα, Μπαγκλαντές, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Δομινικανή Δημοκρατία, Περού, Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη και Σρι Λάνκα μεταξύ αυτών), ανάδειξης της Ιαπωνίας σε ναυτική δύναμη με ενεργοποίησή της για προάσπιση των συμφερόντων της.
Τέλος, το Stratfor προβλέπει αναδίπλωση των ΗΠΑ στην προπολεμική απομόνωση, με ολοένα λιγότερη ανάμειξή τους στα προβλήματα των άλλων και μόνο επιλεκτικές επεμβάσεις…

Μπάαθ Αϊντε (ΟΗΕ): «Τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί» για τη λύση του Κυπριακού»

Αρχισαν οι διαδικασίες για τη σύνταξη του νέου Συντάγματος

«Τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί» δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπάαθ Αϊντε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τις εξέλιξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Μιλώντας σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ Κύπρου στη Λεμεσό για την επικείμενη λύση στο Κυπριακό, επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για σύνταξη του νέου Συντάγματος.

Μιλώντας σε δημόσια συζήτηση για το Κυπριακό, που οργάνωσαν το γνωστό παράρτημα του «σημιτικού» think tank Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας και η αντιπροσωπία της Κομισιόν στην Κύπρο, με τίτλο «Σχεδιάζοντας το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον», ο Νορβηγός διπλωμάτης εμφανίσθηκε περισσότερο από σίγουρος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αναφέροντας ότι στην τελική φάση ο «κυπριακός λαός είναι που θα αποφασίσει για το μέλλον του» (δημοψήφισμα, όπως στο Σχέδιο Ανάν).
Μίλησε ειδικά για την Τουρκία, που παρουσιάζεται στην παρούσα φάση έτοιμη για λύση, πέραν της θετικής στάσης των δύο ηγετών και του καλού κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δυο πλευρών.

Ειδικότερα για το Σύνταγμα είπε ότι «θα συνταχθεί το 2015 ή το 2016», ενώ, απευθυνόμενος στις δύο πλευρές, δήλωσε: «Πρέπει να συγγράψετε ένα Σύνταγμα του 21ου αιώνα – και δεν υπάρχουν πολλά Συντάγματα του 21ου αιώνα. Δεν μπορείτε να συντάξετε ένα Σύνταγμα του 2015 ή του 2016 και να φαίνεται πως έχει συνταχθεί παλαιότερα. Πρέπει να είναι κάτι το οποίο έχει γραφτεί για σήμερα, ένα σύγχρονο, μοντέρνο Σύνταγμα».

Ν. Σταυρουλάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ