Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Tου

Σπυρίδωνος Κυπραίου*

Οι αγορές περιμένουν με ανυπομονησία τη νέα έκδοση ομολόγου της Ελλάδος. Ωστόσο, η αλλαγή της ημερομηνίας διάσκεψης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ** από τις 27 στις 20 Ιουλίου προκάλεσε ένα δίλημμα στο κυβερνητικό σχήμα. Αν η έκδοση ομολόγου γινόταν πριν από τη διάσκεψη του ΔΝΤ, όπως είχε προγραμματιστεί, ομολογουμένως το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό γύρω από τη χώρα μας, αλλά και η σχετικά υψηλή απόδοση του ομολόγου σε μια περίοδο που οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι λιγοστές θα συνέθεταν έναν ελκυστικό συνδυασμό για τους επενδυτές, αλλά και μια καλή ευκαιρία για την επιστροφή της Ελλάδας, λόγω των χαμηλών επιτοκίων.

Αντίθετα, όπως διαφαίνεται, το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών*** για τη διαπραγμάτευση του ομολόγου θα γίνει μετά τη διάσκεψη. Το αρνητικό στοιχείο, που θέτει ως ορόσημο αυτή την ημερομηνία, είναι η αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, που ακόμα μια φορά θα κριθεί ως μη βιώσιμο, κάτι που θα υπενθυμίσει στους επενδυτές τον κίνδυνο της αγοράς ελληνικών ομολόγων. Αυτό θα ενισχύσει τα σενάρια αβεβαιότητας και θα ανεβάσει τα επιτόκια προς τα πάνω, με αρνητικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η πιθανή έκδοση 5ετούς ομολόγου θα έχει επιτόκιο το οποίο θα κυμαίνεται από 4,5%-4,9% για να κριθεί επιτυχής η επιστροφή στις αγορές, πάντα σε σύγκριση με αυτήν του 2014. Φυσικά, η νέα έκδοση υπολογίζεται ότι θα μαζέψει από 2,5 έως 4 δισ. και δεν αναφέρεται κατά κύριο λόγο σε έκδοση καινούργιων χρεογράφων****, δηλαδή σε προσέλκυση νέων επενδυτών, αλλά γίνεται για να δείξει την ικανότητα της Ελλάδας να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές και αφορά την ανταλλαγή ομολόγων 5ετούς εκδόσεως του 2014, ύψους 3 δισ., και 3ετούς διάρκειας, ύψους 1,5 δισ. του 2014, επιθυμώντας να τα ανταλλάξουν με το καινούργιο 5ετές ομόλογο.

Το σημαντικό είναι να μη χαθεί αυτή η θετική συγκυρία που έχει δημιουργηθεί έπειτα από καιρό και αποτυπώνεται πλήρως στα πολύ χαμηλά επίπεδα επιτοκίων, που σημειώνουν το 10ετές ομόλογο με 5,3% -το χαμηλότερο ποσοστό από το φθινόπωρο του 2014- και το 2ετές με 3,5%, που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο διαπραγμάτευσής του.

Συνεπώς, η επιλογή που διαφαίνεται, αν δεν καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ήταν να αναβάλει την πιθανή έξοδο στις αγορές για μετά τις γερμανικές εκλογές, στις 24 Σεπτεμβρίου, όταν θα σταθεροποιηθεί το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα μπορέσει να πετύχει ακόμη πιο χαμηλά επιτόκια, κάτι το οποίο προτείνει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Στουρνάρας (ορμώμενος λογικά από την ΕΚΤ). Με σκοπό, βέβαια, να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος με τον καλύτερο τρόπο και όχι να βιαστεί, κοστίζοντας στους Ελληνες φορολογουμένους περισσότερο μόνο και μόνο για χάρη εντυπωσιασμού και επικοινωνιακών παιχνιδιών.

* Ο Σπύρος Κυπραίος είναι φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (skipraios1717@gmail.com)

** Το Εκτελεστικό Συμβούλιο ασχολείται κυρίως με θέματα τρέχουσας φύσεως του ΔΝΤ, δηλαδή με την καθημερινή διοίκηση του οργανισμού. Ο διοικητικός διευθυντής προΐσταται του Εκτελεστικού Συμβουλίου, καθώς και όλου του προσωπικού του οργανισμού, που υπολογίζεται περίπου στα 4.000 άτομα από 180 και πλέον χώρες.

***Το βιβλίο προσφορών είναι αυτό στο οποίο καταθέτουν οι επενδυτές τις τιμές που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για το ομόλογο και εξάγεται μια τιμή εκκίνησης της διαπραγμάτευσης.

****Χρεόγραφο είναι ένα επενδυτικό διαπραγματεύσιμο προϊόν που εκδίδεται από μια κυβέρνηση (π.χ. ομόλογα).

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ