Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

«Κροκοδείλια δάκρυα» από Ιπποκράτους!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Εξαιρετικά υποκριτικές είναι οι οιμωγές των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες τώρα ζητάνε διπλό τσεκάρισμα από τη Βουλή, τόσο στην αρχή, όταν αποφασίζεται η αποκρατικοποίηση, όσο και στο τέλος της διαδικασίας. Στην αντίπερα όχθη, ο Γιάννης Στουρνάρας προτείνει οι αποκρατικοποιήσεις να γίνονται «ελεύθερα» από το ΤΑΙΠΕΔ και η Βουλή να ενημερώνεται στο τέλος.

Αν δεν γίνει αυτό, θα μπλέξουμε σε χρονοτριβή, υποστηρίζουν στο οικονομικό επιτελείο. Από την απέναντι πλευρά, το πλαγιοκοπημένο ΠΑΣΟΚ αντιτείνει ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η Βουλή, η οποία πρέπει να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στις διαδικασίες πώλησης κρατικής περιουσίας.

Το αστείο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται τώρα να απορούν με τα συγκεκριμένα νομοθετήματα (με τα οποία συμφωνεί η τρόικα), όταν το 2011 ήταν το κόμμα τους αυτό που ως κυβέρνηση ψήφιζε τη δημιουργία του ΤΑΙΠΕΔ, δίνοντας στην ουσία υπερεξουσίες. Σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας προεκτείνει έτι περαιτέρω τις υπερεξουσίες και το ΠΑΣΟΚ, φωνάζει υποκριτικά ότι δεν συμφωνεί.

Την 1η Ιουλίου 2011 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αρ. φύλλου 152 η ιδρυτική πράξη του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., το γνωστό σήμερα σε όλους ΤΑΙΠΕΔ. Εκεί αναφέρονταν με πολλές λεπτομέρειες οι διαδικασίες για την ίδρυσή του, αλλά και οι αρμοδιότητες τις οποίες αναλάμβανε. Ειδικά το τι αναλάμβανε συναρτάτο με τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και το πνεύμα της νέας κατάστασης αποτυπώθηκε στην εξής παράγραφο: «Τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία περιέρχονται στο Ταμείο, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, και το Δημόσιο απεκδύεται κάθε δικαιώματός του επί αυτών από τη δημοσίευση της απόφασης της ΔΕΑΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Σε άλλο σημείο του ίδιου νόμου αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Το πράγμα ή το δικαίωμα που μεταβιβάστηκε ή παραχωρήθηκε στο Ταμείο, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου, δεν μπορεί να αναμεταβιβαστεί στον προηγούμενο κύριο ή δικαιούχο, καθ’ οιονδήποτε τρόπο».

Επίσης εκείνος ο νόμος για τον καλό παρατηρητή δεν επέτρεπε καμία αμφιβολία για το ποιος τελικά θα καθορίζει την πολιτική του ΤΑΙΠΕΔ. Υπήρχε ένα εδάφιο του νόμου που έγραφε επί λέξει: «Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου παρίστανται ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δύο (2) εκπρόσωποι που προτείνονται από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εκπρόσωποι ενημερώνονται πλήρως επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και μπορούν να ζητούν εγγράφως από το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε πληροφορία επί θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο υποχρεούται να τις παρέχει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Οι εκπρόσωποι υπέχουν υποχρεώσεις εχεμύθειας, σύμφωνα με τους κανόνες περί εμπιστευτικότητας, απορρήτου και σύγκρουσης συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».


Σενάριο για αποκρατικοποιήσεις ακόμη και με έκπτωση 50%!

Θα μεταφέρουν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) περιουσία που αποτιμάται μεταξύ 48 και 54 δισ. ευρώ, αλλά μέχρι το 2020 εκτιμούν ότι θα έχουν αντληθεί 25 δισ. από την πώληση/αξιοποίηση κρατικών εταιριών και ακινήτων.

Από το κείμενο του νέου Μνημονίου προκύπτει ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ είτε «θα πωληθούν με έκπτωση μέχρι και 50%» είτε θα διατηρηθούν στο ταμείο και μετά το 2020 για μελλοντική πώληση/αξιοποίηση. Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν μεταφερθεί ή θα μεταφερθούν στο Ταμείο υπολογίζονται με βάση το Μνημόνιο σε 26 δισ. ευρώ. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί η εκτιμώμενη αξία των 81.000 ακινήτων του Δημοσίου (που ελέγχονται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου – ΕΤΑΔ), η οποία προσεγγίζει τα 20-28 δισ. ευρώ.

Με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης ότι δεν θα προχωρήσει στην πώληση περιουσιακών στοιχειών με αντάλλαγμα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, όπως είχε προτείνει στο παρελθόν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, καθώς και ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, προκειμένου να μειωθεί ταχύτερα το δημόσιο χρέος. Επιπλέον, δεσμεύεται ότι θα μεταφέρει άμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ τις τυχόν συμμετοχές που θα αποκτήσει στις τράπεζες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης, λεπτομέρειες του οποίου συζήτησαν χθες οι τραπεζίτες με τον Γ. Στουρνάρα.

Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2013 θα έχουν εισφερθεί στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων άλλα 40 ακίνητα προς αξιοποίηση. Τον ίδιο μήνα θα ξεκινήσει και η σταδιακή μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ της πλήρους κυριότητας άλλων 3.150 ακινήτων που έχουν ήδη προεπιλεγεί και αξιολογηθεί ως περιουσιακά στοιχεία με εμπορικό ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση δεσμεύεται στο νέο Μνημόνιο ότι θα μεταφέρει στο Ταμείο τουλάχιστον 250 ακίνητα ανά τρίμηνο, καθώς επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περιπτώσεις μεταφοράς ακινήτων σε τρίτους κρατικούς οργανισμούς, όπως οι δήμοι αλλά και η επενδυτική εταιρία ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων.

Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είναι το γεγονός ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος πώλησης και επαναμίσθωσης 28 κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, το Ταμείο δεν έχει αποκτήσει την πλήρη κυριότητα όλων των ακινήτων. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ακίνητα Κασσιόπη και Αφάντου, για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τροπολογία ΜέΡΑ25 για φρένο στο «φαγοπότι» των κολοσσών

Ο Βαρουφάκης ζητά να μπει τέλος στην ασυλία που απολαμβάνουν οι ψηφιακές πλατφόρμες φιλοξενίας περιεχομένουΝα μπει τέλος στο αδιάκοπο «φαγοπότι» των υπερεθνικών εταιριών-κολοσσών που...

Επανένταξη στις 120 δόσεις αν πληρωθεί η 1η δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου

Τη δυνατότητα επανένταξης στις 120 δόσεις, εφόσον πληρώσουν την πρώτη δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου, δίνει στους οφειλέτες το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που...

Δώρο σε τρεις δόσεις για όσους είναι υπό καθεστώς αναστολής

Η ολοκλήρωση της πληρωμής θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου. Στα 534€ «κλείδωσε» η αποζημίωση ειδικού σκοπούΣε τρεις δόσεις θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων χιλιάδες...

Πυρά Βελόπουλου για τις σέλφι και τη διαχείριση της πανδημίας

Έθεσε τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του για το σκάνδαλο με τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ, και τις... ανέμελες βόλτες στο ΤατόιΣφοδρά πυρά στην...

Στην Αίγυπτο σήμερα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για την πολυεθνική άσκηση «Μέδουσα 10»

Σε πρώτο πλάνο η ενίσχυση των Ενόπλων ΔυνάμεωνΣτην Αίγυπτο θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς...