Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Κρούσματα ενδοσχολικής βίας ακόμη και στα νηπιαγωγεία!

Σεμινάρια επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς στη Θεσσαλονίκη 

Από τη
Φανή Χαρίση

Αύξηση στα περιστατικά βίας και επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών καταγράφεται στα σχολεία της χώρας, με τους εκπαιδευτικούς να ανησυχούν αλλά και να αδυνατούν να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση. Κατά κοινή ομολογία, τα κρούσματα βίας που σημειώνονται ακόμα και σε νηπιαγωγεία έχουν έναν παρανομαστή: Την οικονομική κρίση και τα διαζύγια, που αυξάνονται.

«Ακόμα και σε νηπιαγωγεία έχουμε τέτοια φαινόμενα. Τα κορίτσια επιδίδονται στη λεκτική βία, ενώ τα αγόρια στη σωματική. Η διαχείριση της κρίσης στη σχολική τάξη είναι ένα τεράστιο ζήτημα, με πολλές και διαφορετικές προεκτάσεις, είναι μια μεγάλη κατηγορία με πολλά μέτωπα» ανέφερε στη «δημοκρατία» η Μαρίνα Σαλβαρά, που έχει εξειδικευτεί στην ειδική αγωγή και στη διδακτική μεθοδολογία.

Επιπλέον, τα παιδιά αντιμετωπίζουν συναισθηματικές και μαθησιακές δυσκολίες λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της μη ενασχόλησης των γονιών. Εξάλλου, η πλειονότητα των εκπαιδευτικών αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη νέα τάξη πραγμάτων στα σχολεία, όπου ούτως ή άλλως υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα, όπως ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και διαφορετικότητας, ενώ ακόμα και μαθητές με ειδικές ανάγκες καταλήγουν στις γενικές τάξεις με τη διαδικασία της συμπερίληψης, ενώ θα έπρεπε να ακολουθούν ειδική αγωγή.

«Η παιδεία μας είναι χειρότερη από ποτέ. Και αυτό επειδή το υπουργείο δεν ασχολείται με το πιο σημαντικό εργαλείο που θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς, δηλαδή την επιμόρφωση» είπε η κ. Σαλβαρά. Ωστόσο ελάχιστα σχολεία προσφεύγουν στις γνώσεις των ειδικών συμβούλων για να διαχειριστούν τις κρίσεις που σημειώνονται και ακόμα λιγότεροι γονείς πληροφορούνται τα όσα συμβαίνουν στις σχολικές αυλές και στις τάξεις.

Πάντως, το προσεχές Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η Ενωση Ελλήνων Φυσικών ξεκινά σεμινάρια επιμόρφωσης για τη «Διαχείριση των προβλημάτων της σχολικής τάξης» (μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 70 εκπαιδευτικοί).


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ