Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Κρούσματα ηπατίτιδας Α σε κέντρο προσφύγων!

Υγειονομική βόμβα στη Νέα Καβάλα Κιλκίς. Στο νοσοκομείο οκτώ άτομα. Κίνδυνος για την υγεία των υπόλοιπων ασθενών

Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση

Υγειονομική βόμβα έσκασε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς. Οκτώ άτομα, εκ των οποίων τα επτά παιδιά, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του Κιλκίς με ηπατίτιδα Α.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζητούν την επέμβαση της Πολιτείας, καθώς θεωρούν ότι θα ακολουθήσουν και άλλα δεκάδες περιστατικά και το νοσοκομείο δεν έχει τις υποδομές να νοσηλεύσει άτομα με λοιμώδη νοσήματα. «Εμείς εδώ και καιρό θέσαμε το θέμα των συνθηκών υγιεινής στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας, όπου ζουν περίπου 4.000 πρόσφυγες. Το νοσοκομείο μας έχει πολλές ελλείψεις στις υποδομές και ειδικά για τέτοια νοσήματα και επιπλέον τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των άλλων ασθενών αλλά και του προσωπικού.

Στην Ελλάδα η ηπατίτιδα Α είναι ουσιαστικά εξαφανισμένη, καθώς έχει να κάνει καθαρά με τις συνθήκες υγιεινής. Το 2014 είχαν καταγραφεί 84 κρούσματα και το 2015 68 κρούσματα, τώρα όμως με τους πρόσφυγες και τα κέντρα φιλοξενίας τα πράγματα είναι διαφορετικά» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς Βασίλης Τριανταφυλλίδης.

Παιδιά

Τα εφτά παιδιά, ηλικίας από δύο έως 12 ετών, και μια κοπέλα 18 ετών εισήχθησαν στο νοσοκομείο έχοντας ηπατίτιδα Α και συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό και διάρροια, ενώ, σύμφωνα με τους εργαζομένους, η διοίκηση του νοσοκομείου ειδοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Οπως αναφέρει και το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ηπατίτιδα Α «είναι καλοήθης νόσος, αυτοπεριοριζόμενη σε μερικές εβδομάδες και ποτέ δεν οδηγεί σε χρόνια ηπατίτιδα. H νόσος εκδηλώνεται σε 15-50 ημέρες μετά την επαφή του ατόμου με τον ιό της ηπατίτιδας Α (περίοδος επώασης)». Για την πρόληψη της ηπατίτιδας Α υπάρχει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, που προέρχεται από αδρανοποιημένο ιό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ