20|09|2020

Κρύος ιδρώτας (για Τσοχατζόπουλο) στην Ιπποκράτους

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Κρύος ιδρώτας έχει πιάσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση για προφυλάκιση του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουν τσουνάμι και να παρασύρουν τον κ. Βενιζέλο και τους κορυφαίους του κόμματος οι αποκαλύψεις με τις οποίες απειλεί ο κ. Τσοχατζόπουλος, η Ιπποκράτους εξέδωσε ανακοίνωση-μνημείο πολιτικής υποκρισίας, στην οποία ισχυρίζεται ότι δήθεν «δεν γνώριζε» τίποτε για τα έργα και τις ημέρες του πρώην υπουργού επί τόσα χρόνια!

Σε ένα κείμενο 430 λέξεων η Φώφη Γεννηματά δεν βρίσκει ούτε μια λέξη να καταδικάσει τον πρώην ισχυρό άνδρα του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, γνωρίζοντας τι σημαίνει και για τον σημερινό αρχηγό η υπόθεση των εξοπλισμών, κατηγορεί όλους τους άλλους με σαθρά επιχειρήματα. Αποκορύφωμα των ισχυρισμών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί η δικαιολογία για την ένθερμη υπεράσπιση του κ. Βενιζέλου στον κ. Τσοχατζόπουλο στην Εξεταστική Επιτροπή. Η κυρία Γεννηματά υποστηρίζει: «Αν το 2005 υπήρχαν στη διάθεση της Δικαιοσύνης και της Βουλής τα στοιχεία που υπάρχουν τώρα, η στάση όλων μας θα ήταν από τότε διαφορετική σε σχέση με την υπόθεση αυτή». Χωρίς όμως ούτε και τώρα να τολμά να πει τι θα έκαναν το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος ακόμη και σήμερα!

Αντίθετα, επιχειρεί να εμπλέξει τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά σε υποθέσεις που δεν είχε καμία συμμετοχή, με τον θλιβερό παραλληλισμό του ότι το ΠΑΣΟΚ διαχωρίζει την ατομική πολιτική ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων από κόμματα και κυβερνήσεις.

Το μόνο επιχείρημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ διέγραψε ευθύς εξαρχής τον κ. Τσοχατζόπουλο από τις τάξεις του, κάτι που είναι ψευδέστατο, μια και όταν βγήκαν οι υποθέσεις των εξοπλισμών, το ΠΑΣΟΚ με λύσσα υπερασπιζόταν τον κ. Τσοχατζόπουλο.

Τέλος, η κυρία Γεννηματά φτάνει στο σημείο να επιτεθεί στον σημερινό υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, γιατί δεν συναινεί στη διάτρητη σύμβαση, ζητώντας από τον δοτό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να τον εγκαλέσει γι’ αυτό. Μάλιστα, ως εκβιαστικό πρόσχημα χρησιμοποιεί το γεγονός ότι «φτηνά κομματικά παιχνίδια με την Εθνική Αμυνα και τη δουλειά χιλιάδων ανθρώπων δεν μπορεί να παίζει κανείς».

Πώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μιλά για ανεργία, όταν χιλιάδες Ελληνες είναι άνεργοι εξαιτίας της πολιτικής των Παπανδρέου – Βενιζέλου;

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας σε όσα δήλωσε η κυρία Γεννηματά για τα σκάνδαλα των TOR-M1 και των υποβρυχίων, καθώς και για τον ρόλο του κ. Βενιζέλου, επισήμανε:

«O κ. Βενιζέλος, αντί να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, ας θυμηθεί τι έκανε το 2004 και το 2005 στην Εξεταστική Επιτροπή, ως συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου. Ο κ. Βενιζέλος -αν είναι δυνατόν!- έλεγε, τότε, ότι οι αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών του κ. Τσοχατζόπουλου, που είχαν εντοπιστεί, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αριθμοί τηλεφώνων. Ισχυριζόταν, μάλιστα, ότι πήρε έναν από αυτούς και βγήκε στο τηλέφωνο κάποιος βουλευτής. Σε ό,τι αφορά την απόλυτα σωστή στάση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ, εάν πρωτύτερα δεν προχωρήσουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση και την παράδοση των υποβρυχίων, είναι αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο ισχύει για την απόφαση του κ. Αβραμόπουλου να μη γίνει στο μέλλον καμία πληρωμή, εάν πρωτύτερα δεν δοθεί έγκριση από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής».


Για πέντε ώρες προσπαθούσε (μάταια) να γλιτώσει την προφυλάκιση και σήμερα οδηγείται (μάλλον) στον Κορυδαλλό!

Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση ένας πρώην υπουργός κρίνεται προσωρινά κρατούμενος για υπόθεση που αφορά «μίζα» που έλαβε κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του. Για πέντε ώρες ο Ακης Τσοχατζόπουλος προσπάθησε, κινούμενος στην υπερασπιστική γραμμή της άρνησης («δεν έχω καμία σχέση με τις κατηγορίες, δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να με συνδέει άμεσα με τις πράξεις») αλλά και της μεταβίβασης της ευθύνης και σε άλλες πολιτικές «πλάτες» («δεν αποφάσισα μόνος μου, τις αποφάσεις τις έλαβε το ΚΥΣΕΑ»), να γλιτώσει τη φυλακή…

Σύμφωνα ωστόσο με δικαστικές πηγές, τα επιχειρήματά του δεν έπεισαν, καθώς κρίθηκαν «μη ικανοποιητικά». Ετσι, ο ειδικός ανακριτής για υποθέσεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων Γαβριήλ Μαλλής και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Βούλγαρης συναποφάσισαν να κριθεί προφυλακιστέος.

Βέβαια, για ακόμη μία φορά, και παρά το γεγονός ότι κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, ο πρώην υπουργός έφυγε από το κτίριο 6 της πρώην Σχολής Ευελπίδων ψύχραιμος και αγέρωχος, χωρίς χειροπέδες. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου και διανυκτέρευσε χθες το βράδυ, και σήμερα αναμένεται να περάσει την πόρτα των φυλακών, πιθανότατα του σωφρονιστικού καταστήματος του Κορυδαλλού.

Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για την προφυλάκισή του είναι, πρωτίστως, η βαρύτητα των πράξεων που του αποδίδονται, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα), το οποίο έλαβε για να «εγκρίνει» τις συμβάσεις για την προμήθεια των υποβρυχίων τύπου 214, αλλά και την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 και στη συνέχεια διοχέτευσε μέσω τριών offshore εταιριών σε ακίνητα. Επιπλέον, θεωρήθηκε από τις δικαστικές αρχές ύποπτος φυγής (παρά τις αιτιάσεις της υπεράσπισής του ότι είναι αναγνωρίσιμος και, όποτε κλήθηκε, παρουσιάστηκε πάντα ενώπιον της Δικαιοσύνης) και ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, αφού φέρεται να είχε δημιουργήσει εγκληματική οργάνωση με «άκρες» στο εξωτερικό και με υποδομή τέτοια η οποία, μάλιστα, δεν έχει ολοκληρωτικά αποκαλυφθεί. Λόγω αυτού, οι δικαστικές αρχές θεωρούν ότι θα μπορούσε και να διαφύγει στο εξωτερικό, αλλά και να συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες για τις οποίες κατηγορείται.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται να απέδωσε τα επιβαρυντικά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία των 10.000 σελίδων, και την εμπλοκή τόσο του ξαδέλφου του Ν. Ζήγρα όσο και της λογίστριας Ε. Λαμπροπούλου στις τρεις υπεράκτιες εταιρίες σε… σύμπτωση!

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερασπίστηκε τις επιλογές που έκανε από τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, υποστηρίζοντας ότι πάντα ενεργούσε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Ειδικότερα, για την προμήθεια των υποβρυχίων από τον γερμανικό κολοσσό Ferrostaal, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι ήταν απόφαση του ΚΥΣΕΑ (σε αυτό συμμετείχαν ο -εκείνη την περίοδο- πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και -με τις τότε υπουργικές ιδιότητές τους- ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου αλλά και ο νυν Ευ. Βενιζέλος), ενώ για την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων TOR-M1 αρκέστηκε να επισημάνει ότι η συγκεκριμένη επιλογή ενίσχυσε την άμυνα της χώρας. Την ίδια στιγμή απέδωσε «σε τραπεζικό λάθος» την κατάθεση 3.000.000 δραχμών σε λογαριασμό της θείας της συζύγου του από την υπεράκτια εταιρία Torcaso.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατέθεσε στον ανακριτή ένα απολογητικό υπόμνημα, καθώς και πρόσθετα στοιχεία για την ενίσχυση των υπερασπιστικών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των συνηγόρων φέρεται να τέθηκαν και νομικά ζητήματα που αφορούν την κατηγορία που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός, καθώς, όπως ανέφεραν και σε σχετική ανακοίνωσή τους, ο Ακης Τσοχατζόπουλος καλείται να απολογηθεί «για παραγεγραμμένα αδικήματα».

Επισημαίνεται ότι ο πρώην υπουργός κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που προέκυψε από το αδίκημα της δωροδοκίας το οποίο τέλεσε όταν ήταν υπουργός και έχει παραγραφεί. Οπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι στη «δημοκρατία», νομολογιακά και ο Αρειος Πάγος και το Συμβούλιο Εφετών στην υπόθεση Μαντέλη έχουν κρίνει ότι η παραγραφή της δωροδοκίας δεν συνεπάγεται και την παραγραφή του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και έχουν απορρίψει αυτό το νομικό επιχείρημα των συνηγόρων του πρώην υπουργού.

Σήμερα, ενώπιον του ειδικού ανακριτή θα βρεθούν προκειμένου να απολογηθούν οι τρεις συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού, για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.

Πρόκειται για τον Νικόλαο-Παύλο Ζήγρα, ξάδελφο του πρώην υπουργού, ο οποίος φέρεται δικαιούχος εξωχώριων εταιριών, οι οποίες ενεπλάκησαν στις αγοραπωλησίες ακινήτων, την Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια και εκπρόσωπο στην Ελλάδα εμπλεκόμενης εταιρίας, και τον Γεώργιο Σαχπατζίδη, επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο Αστέριος Οικονομίδης, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος εταιρίας που ανέλαβε την ανακαίνιση του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ενεπλάκη στην αγοραπωλησία του ακινήτου στο Κολωνάκι, το οποίο ανήκει τώρα στην κόρη του πρώην υπουργού, ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην υπουργού.

Για την Ιστορία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ακης Τσοχατζόπουλος από τον Μάιο του 1998 έως τον Ιούνιο του 2001 απέκρυψε περιουσία πάνω από 17.500.000 ευρώ, ποσό-προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ιδίου από τις συμβάσεις των ρωσικών πυραύλων TOR M1 και των γερμανικών υποβρυχίων.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έτοιμοι για εθνικές παραχωρήσεις!

Ανησυχία από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί προς συζήτηση το εύρος της επήρειας των νησιών μας Ζωηρή ανησυχία προκαλούν οι χθεσινές...

Κυριάκος Βελόπουλος: Δεν ντρέπεστε για τη δήλωση του Ζάεφ;

Επιτέθηκε κατά μέτωπο στην κυβέρνηση για τη στροφή 180 μοιρών, επικαλούμενος το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» Στη Βουλή έφτασε το χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας»...

Ευρωβουλή: Καλεί την Άγκυρα να βάλει άμεσα «φρένο» στις προκλήσεις

Στο ψήφισμα που πέρασε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «την πλήρη...

Ο Γερμανός πρέσβης ομολογεί οτι χαϊδεύουν την Τουρκία

Μίλησε για την καλή σχέση τους, ενώ δεν του άρεσε η κριτική. Την ίδια ώρα ο... Φον Δημητράκης Καιρίδης έσπευσε να εκθειάσει το Βερολίνο Ζητώντας...

Νέα επίθεση από τη γνωστή ιστοσελίδα antinews του συστήματος Σαμαρά, με την προτροπή: «Ξεκαβαλήστε»!

Νέα σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε και χθες το σύστημα Σαμαρά. «Προς Μαξίμου: Ξεκαβαλήστε το καλάμι!» είναι ο τίτλος...