Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Κρύβουν «θησαυρό» οι κλινικές μελέτες

Χάνει εκατομμύρια η Ελλάδα επειδή αδυνατεί να προσελκύσει επενδύσεις από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Τη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος στη χώρα προκειμένου να αυξηθούν οι κλινικές μελέτες, που μπορεί να τονώσουν με άμεση ρευστότητα την οικονομία της Ελλάδας, επανέλαβε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης, στο πλαίσιο του συνεδρίου για το νοσοκομειακό φάρμακο, που οργάνωσε χθες η ιστοσελίδα, ιατρικού περιεχομένου, Health Daily στην Αθήνα.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, βάζει στα δημόσια ταμεία της από τις κλινικές μελέτες μόλις 80.000.000 ευρώ τον χρόνο, όταν οι Ισπανοί προσελκύουν 1 δισ. ευρώ και η Κύπρος 85.000.000 ευρώ. Ενδεικτικό της αδιαφορίας είναι ότι πολλοί διοικητές νοσοκομείων δεν γνωρίζουν πως πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο τους κλινικές μελέτες, ενώ μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται και στην έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού.

Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία που έχουν για την εθνική οικονομία οι κλινικές μελέτες αρκεί να σκεφτεί ότι μόνο μία αποδίδει στην ελληνική οικονομία 250.000 ευρώ ως άμεση επένδυση, ενώ η συνολική επίπτωση ανέρχεται στα 500.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, ότι στην Τσεχία τα φορολογικά κίνητρα που δίνει η χώρα για μία κλινική μελέτη ανέρχονται στο 200%.

Από την πλευρά του, ο Javier Urzay, επικεφαλής της Farmaindustria Espana, των εκπροσώπων δηλαδή της ισπανικής φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ισπανία στους τομείς της υγείας και του φαρμάκου, εδώ και τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των προμηθευτών και των παρόχων υγείας. Ειδικότερα, η Ισπανία κατάφερε να μειώσει τις ημέρες πληρωμής από 500 σε 143, όταν στη χώρα μας οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι σταθερά στις περίπου 320 ημέρες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ