Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

ΚΤΕΛ τέλος σε δύο χρόνια!

Νέο σύστημα λειτουργίας και αδειοδοτήσεων για τις υπεραστικές οδικές μεταφορές θα αντικαταστήσει ως το 2015 τα σημερινά ΚΤΕΛ, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκης. Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, προβλέπει τη δημιουργία τριών κατηγοριών γραμμών και ανοίγει την αγορά στα τουριστικά λεωφορεία που πίεζαν να σπάσει το μονοπώλιο των ΚΤΕΛ. Το κοινοτικό δίκαιο προβλέπει μεταβατική περίοδο ως το 2019, με τον υπουργό Ανάπτυξης να υποστηρίζει ότι η διαδικασία είναι περίπλοκη και η μετάβαση στο νέο καθεστώς πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Στο νέο σύστημα θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες γραμμών υπεραστικών επιβατικών μεταφορών: Οι γραμμές αποκλειστικού έργου, στις οποίες ο ανάδοχος εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου στις συγκεκριμένες γραμμές χωρίς ανταγωνισμό, οι άγονες γραμμές, για τις οποίες ο ανάδοχος εξασφαλίζει αποκλειστικότητα και επιδότηση, καθώς και οι γραμμές ελεύθερης επιλογής. Οι ανάδοχοι θα αναλαμβάνουν τις γραμμές κατόπιν διαγωνισμού. Ειδικά στην τρίτη κατηγορία, στις γραμμές με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, αναμένεται αύξηση ανταγωνισμού με είσοδο νέων εταιριών. Το υπουργείο θα καθορίζει το ανώτατο ύψος χρέωσης επιβατών ανά χιλιόμετρο και οι τιμές θα διαμορφώνονται ελεύθερα.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι μπορούν να αξιοποιούν και τρίτοι την υποδομή των ΚΤΕΛ, έναντι αμοιβής. Η επίβλεψη του συστήματος θα γίνει από την Εθνική Αρχή Χερσαίων Επιβατικών Μεταφορών, η οποία είναι μετεξέλιξη της υπάρχουσας Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων. Ο ετήσιος τζίρος των 61 ΚΤΕΛ που λειτουργούν σήμερα (με σοβαρά προβλήματα λόγω κρίσης) ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ , ενώ απασχολούν περί τους 30.000 εργαζομένους, μαζί με τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούς των λεωφορείων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ