Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Κτηνοτρόφοι στα όπλα για γάλα, φέτα

«Αιτία πολέμου» θεωρούν οι κτηνοτρόφοι τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για το φρέσκο γάλα και την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά για τη φέτα, καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να τις απορρίψει και να σταθεί στο πλευρό των παραγωγών. «Σε διαφορετική περίπτωση, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να παραιτηθούν για να μην κατηγορηθούν ως “πλειοδότες” μιας πολιτικής, η οποία θα καταστρέψει την ελληνική κτηνοτροφία» τονίζεται από την Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).

Καταγγέλλοντας το υπουργείο Ανάπτυξης για τη στάση του στην εμπορική συμφωνία με τον Καναδά, οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν ότι «γενόσημο της φέτας δεν υπάρχει και όλα τα άλλα περιττεύουν και είναι εκ του πονηρού». Επισημαίνουν δε ότι η φέτα αποτελεί στοιχείο ταυτότητας του Ελληνα, πολιτισμικό προϊόν και ταυτόχρονα μεγάλο οικονομικό μέγεθος, το οποίο με τις τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες που έχει μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή εξόδου από την κρίση.

Σε ό,τι αφορά το φρέσκο γάλα, οι κτηνοτρόφοι είναι ανάστατοι σε όλη τη χώρα, φοβούμενοι ότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει καίρια τον εγχώριο γαλακτοκομικό τομέα, καθώς θα διευκόλυνε τη μαζική εισαγωγή γάλακτος από άλλες χώρες, εντός και εκτός Ε.Ε.

Να σημειωθεί ότι η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για το φρέσκο γάλα είναι υπερδιπλάσια της τιμής που απολαμβάνει ο παραγωγός, ενώ τα περιθώρια κέρδους της βιομηχανίας λιανικής των γαλακτοβιομηχανιών είναι υψηλά στη χώρα μας. Αυτό επισημαίνεται άλλωστε και στην έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος για να μειωθεί η τιμή στο ράφι.

Επίσης, η υψηλότερη τιμή παραγωγού στη χώρα μας σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε. πρέπει να συγκρίνεται με το κόστος παραγωγής γάλακτος, που είναι υψηλότερο στη χώρα μας σε σχέση με τις κύριες γαλακτοπαραγωγικές χώρες της Ε.Ε, λένε οι κτηνοτρόφοι.

Λόγω έλλειψης απέραντων λιβαδιών όπου οι αγελάδες βόσκουν αμέριμνες, όπως γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες, το κόστος των ζωοτροφών το 2012 αποτέλεσε το 38% του κόστους των εισροών στη παραγωγή, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας στην πρόσφατη Εθνική Συνδιάσκεψη για την κτηνοτροφία!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ