Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Κυνήγι σε 895.000 πρώην πελάτες της ΔΕΗ

■ Ερχονται άγριες καταστάσεις! Νέα δυναμική τακτική για να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα
Οσοι πήγαν σε ιδιωτικές εταιρίες και άφησαν απλήρωτο ρεύμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές συνέπειες
■ Κόβουν το ηλεκτρικό για χρέη εξαμήνου, στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτέςΠρώτη προτεραιότητα θεωρεί η νέα διοίκηση της ΔΕΗ την αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται να εξαπολύσει «κυνηγητό» για την είσπραξη απλήρωτων λογαριασμών άνω του 1,5 δισ. ευρώ, βάζοντας στο στόχαστρο συνολικά 1.477.000 πελάτες της.

Εχει ήδη δοθεί ρητή εντολή στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) για εντατικοποίηση των αποκοπών σε πελάτες που έχουν εντοπιστεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλα ποσά οφειλής.

Μόνο το τελευταίο δίμηνο έχουν προωθηθεί προς τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 30.000 αιτήματα αποκοπών για τους καταναλωτές αυτής της κατηγορίας. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 6 μηνών ανέρχεται σε 582.000 περιπτώσεις και οι οφειλές τους φτάνουν το ποσό των 545.000.000 ευρώ.

Στο στόχαστρο της ΔΕΗ μπαίνουν όμως και 895.000 «τελικοί πελάτες», με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές περί το 1 δισ. ευρώ. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν καταναλωτές οι οποίοι ήταν πελάτες της ΔΕΗ, αλλά άλλαξαν πάροχο χωρίς να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών πρωτίστως θίγει και πλήττει τα εκατομμύρια των συνεπών πελατών της επιχείρησης.

Εντολή

«Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές πλέον δεν θα γίνονται αποδεκτές. Είναι χρέος μας απέναντι στην επιχείρηση, αλλά και στη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών που, παρά τις δεδομένες οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα, δίνουν μάχη και παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους» τόνισε ο κ. Στάσσης.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση της ΔΕΗ αναφέρει ότι έχει ήδη δοθεί ρητή εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. να κοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πελάτες που έχουν εντοπιστεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλα ποσά οφειλής.

Η επιχείρηση δεσμεύεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες και, στο πλαίσιο αυτό, θα ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα της εκστρατείας, που ξεκινά άμεσα.

«Υπογραμμίζεται ότι η εκστρατεία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεν αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες άλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις στο πλαίσιο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η επιχείρηση.

Το «σαφάρι» με τις διακοπές ρεύματος, ειδικά στους κακοπληρωτές, εντάσσεται στην προσπάθεια της νέας διοίκησης να ενισχύσει άμεσα τη ρευστότητα της ΔΕΗ.

Ο Γιώργος Στάσσης και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για τη λήψη μέτρων που θα ανατρέψουν τη σημερινή εικόνα ρευστότητας, ώστε να ενσωματωθούν στην έκθεση των ορκωτών ελεγκτών (Ernst & Young).

Μια έκθεση που θα εκδοθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία ιδιαίτερα κρίσιμη για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ.

Σε διαφορετική περίπτωση, ενδέχεται να υπάρξει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για τα δάνεια της επιχείρησης, με αρνητικές επιπτώσεις και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ